GRILLET:
Tidligere statsråd ved  fornyings- og administrasjonsdepartementet, Heidi Grande Røys, under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GRILLET: Tidligere statsråd ved fornyings- og administrasjonsdepartementet, Heidi Grande Røys, under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Det er mitt ansvar at ikke Grubbegata ble stengt

Men tidligere fornyingsminister Heidi Grande Røys skjønte ikke alvoret før 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forklaringene til 22. juli-kommisjonen, la statsråder og embetsmenn skylda på hverandre for at nødvendige sikkerhetstiltak ikke var iverksatt før Anders Behring Breivik kjørte bombebilen inn foran Regjeringskvartalet i fjor sommer.

Ett av de sentrale tiltakene, var å stenge Grubbegata, som ligger bak høyblokka. Dette ble foreslått allerede i 2004, og etter mye om og men vedtatt av lokalpolitikerne i Oslo i 2008.

Likevel var gata som kjent ikke stengt den skjebnesvangre julidagen i fjor.

- Mitt ansvar I den åpne høringen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i dag, innrømmet Heidi Grande Røys (SV) at det var hennes og Fornyings- og administarasjonsdepartementets (FAD) ansvar at gjennomføringen tok så lang tid.

- Det er mitt ansvar at Grubbegata ikke ble stengt tidligere, gjentar Grande Røys til Dagbladet etter høringen.

Under høringen vedgikk hun imidlertid at hun ikke forsto hvor alvorlig dette var:

- Jeg tror jeg ikke jeg skal si at jeg gjorde det før 22. juli, sier Grande Røys, som var fornyingsminister fram til 2009.

Stanset lokalt Prosessen med å stenge denne gata stoppet opp etter av byrådet i Oslo stemte ned forslaget i 2007. Dette var første gang den tidligere fornyingsministeren personlig ble involvert i denne saken.

Etter et møte ved Statsministerens kontor (SMK), ble det imidlertid avtalt at det var daværende statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som skulle ta dialogen videre med kommunepolitikerne.

- Mitt inntrykk var at Schjøtt-Pedersen skulle ta saken videre med Oslo kommune, sa Grande Røys under høringen.

Bedre kontaktnett På spørsmål om hun mener dette var en tilstrekkelig oppfølging av «dette viktige prosjektet», svarte Grande Røys at ansvaret ble avklart under møtet.

- Det var en vurdering vi gjorde, sier hun, og legger til at Schjøtt-Pedersen hadde et bedre kontaktnett enn henne.

Grande Røys viser til at det å gripe inn i lokaldemokratiet er kontroversielt, «noe vi vet fra flere medieoppslag», og at det da ikke var hensiktsmessig at både FAD og Statsministerens kontor gjorde dette.

- Vi avtalte dette fordi vi ikke skulle springe i beina på hverandre, sier hun til Dagbladet.

Under høringen ble det påpekt at det var hennes ansvar å følge opp saken.

- Når kommunen hadde gjort sitt vedtak, gjorde FAD det de skulle ved å sende informasjonen til Statsbygg, var hennes svar til dette.

Kontaktet ved behov Anders Anundsen (Frp) påpekte under høringen at Grande Røys også har skjøvet ansvaret nedover til embetsverket.

- Oppfølgingen i mitt departement var sagt å være av administrativ art, og at jeg skulle bli kontaktet hvis det var behov for politisk involvering, sa hun blant annet.

- Mitt inntrykk var at prosjektet gikk på skinner og at jeg skulle få beskjed hvis det var behov for at jeg skulle bistå.

Hun sa hun derfor avfant seg med at hun ville bli kontaktet hvis «ting stoppet opp».

Grande Røys ble også spurt om hun i ettertid skulle ønske hun hadde mer informasjon om prosjektet.

- Det synes jeg er vanskelig å svare på, men klarest i ettertid skulle ønske en hadde gjort tiltak så den gata hadde vært stengt, svarte Grande Røys, som la til at det ikke var noe som sto i veien for at hun kunne foreta seg noe ytterligere i saken.

- Utifra det jeg vet ser jeg ikke så mye kunne vært gjort annerledes.

- Underlig Dette er noe av det viktigste som kom fram under høringen, mener Anders Anundsen.

- Den viktigste avklaringen vi fikk i dag, var at Grande Røys sa at hun mener hun fikk den informasjonen hun trengte til å gjøre jobben sin som statsråd, sier han til Dagbladet.

Han vil ikke si om han er fornøyd med svarene, men konstaterer at han hun har svart på de spørsmålene hun fikk.

Samtidig reagerer han på at hun overlot en stor del av jobben til Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Jeg syns det er underlig at en konstitusjonell ansvarlig statsråd overlater oppfølgingsarbeidet til Statsministerens kontor, sier han.