BREXITEER: - Jeg er glad for at det ble leave etter en demokratisk prosess, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet i London. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BREXITEER: - Jeg er glad for at det ble leave etter en demokratisk prosess, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet i London. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er mulig Erna Solberg er litt lei seg, men nå skal hun representere Norge

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Brexit gir Norge helt nye muligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Trygve Slagsvold Vedum er både fornøyd og litt overrasket etter å ha sittet oppe hele natta og fulgt med på folkeavstemningen som endte med at britene valgte å forlate EU.

- Jeg er fornøyd med utfallet, men også spent. Jeg håper Storbritannia og EU får dette til å gli lettest mulig. Alle har å tjene på at dette går mest smertefritt, sier lederen for Norges mest EU-skeptiske parti.

Da Dagbladet snakket med Sp-lederen torsdag kveld trodde han på en knapp seier til bli--sida. Slik gikk det altså ikke.

Takker Cameron: Erna Solberg ønsket å takke David Cameron for samarbeidet. Hun fortalte også om de fremtidige utfordringene ved Brexit Vis mer

- Det er tydelig at den frykten som har spredd seg ikke gikk så mye inn på folket som man hadde trodd. Det var de samme advarslene da Storbritannia skulle bestemme seg for Euro i 1999, men i stedet for økonomisk nedgang, gikk det motsatt. De har nok det i minne, sier Slagsvold Vedum.

Norge må ta grep

I forkant av folkeavstemningen har statsminister Erna Solberg advart britene om utmelding i flere britiske og internasjonale medier. I Politico var hun sitert på at britene ville «hate det». Hun har brukt Norge som skrekkeksempel.

Slagsvold Vedum har ikke så mye til overs for advarslene fra Solberg og andre regjeringsmedlemmer.

Stakk av: En rekke medier hadde samlet seg utenfor huset til Boris Johnson i London. De fleste hadde forventet seg en uttalelse, men det kom altså ikke. I hvertfall ikke i denne omgang. Man kan høre tydelig buing i videoen. Vis mer

- Det er uklokt sagt av en statsminister i et land hvor flertallet ikke vil inn i EU. Det er mulig hun er i litt valgkampmodus, men hun skal representere Norge og bredden i landet. Flertallet er mot EU-medlemskap for Norge. Hun skal få være for, men gjerne være litt mer forsiktig, sier Slagsvold Vedum.

- Erna Solberg er svoren EU-tilhenger og kanskje føderalist i hjertet sitt. Det er mulig hun er litt lei seg, men nå skal hun representere Norge og se hvordan hun kan fremme norske interesser best mulig, mener han.

Viktig alliert

Han tror Brexit kan gi Norge en helt ny mulighet.

- Nå skal en av verdens største økonomier ut av EU. De må få seg nye avtaler med EU og andre handelspartnere. Vi må se hvilke muligheter det kan gi for oss. Det er veldig vå partier som mener EØS er perfekt. Kanskje vi kan få en avtale som er bedre enn dagens, sier han.

Leder av UKIP i Wales og folkevalgt i Europaparlamentet, Nathan Gill, er i ekstase etter utmelding. Video: Dagbladet Vis mer

Flere britiske kampanjeledere for ut-sida, blant annet Boris Johnson og Michael Gove, har avslått en norsk modell som et alternativ for England etter utmeldelse. Når de blir spurt, kaller de det bare en «britisk modell» uten at noen helt vet hva det er. De har nå to år på seg til å forhandle en utmeldingsavtale med EU, og det er venter at det blir harde kamper.

Britene har imidlertid gjort det klart at de også vil skape sine egne allianser og partnere.

- Jeg håper regjeringen nå ser hvilke felles interesser Norge og Storbritannia kan ha. Det er landet vi har vært nærmest alliert med siden 1905, og vi har snakket god sammen i generasjoner. Det burde vi også gjøre framover, sier han.

Han nevner blant annet frihandelsavtalen EFTA, bestående av Norge, Island, Sveits og Lichtenstein som en mulighet for Storbritannia.

- Norge må være åpne for det hvis Storbritannia søker mot oss. Vi må se muligheter og ikke bare problemer, sier han.

- EU må ta grep

Som leder i et anti-sentraliseringsparti, mener Slagsvold Vedum det er på tide at det blir gjort noen grep i Brussel.

- Jeg håper de nå ser at man må roe tempo litt. Hele EU-systemet har virket sentraliserende i sin form og skapt denne motstanden. Vi ser i EU-land etter EU-land at folk føler seg umyndiggjort mot et så stort system.

- Mye av debatten har handlet om det samme som den gjorde i Norge i 1994. Folk føler seg fremmedgjort av byråkratiet og det såkalte Europas forente stater. Dette bør være en vekker. Jo lenger man går fra folk, jo mer uro.