HADDE KARISMA:  - Sønnen Kim Jong-un har ikke karismaen slik som faren hadde, sier Vladimor Tokhonov, professor i Øst-Asisstudier ved universitetet i Oslo. Dette bildet ble tatt i august da Kim Jong-il hadde møtt ledelsen i Russland i Sibir. Foto: DMITRY ASTAKHOV / RIA NOVOSTI / KREM MANDATORY CREDIT /EPA
HADDE KARISMA: - Sønnen Kim Jong-un har ikke karismaen slik som faren hadde, sier Vladimor Tokhonov, professor i Øst-Asisstudier ved universitetet i Oslo. Dette bildet ble tatt i august da Kim Jong-il hadde møtt ledelsen i Russland i Sibir. Foto: DMITRY ASTAKHOV / RIA NOVOSTI / KREM MANDATORY CREDIT /EPAVis mer

- Det er mulig hele landet kollapser

Nord-Korea bruker over 20 prosent av budsjettet på militæret mens landet sulter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas ubestridte leder, Kim Jong-il, døde av hjerteanfall mens han satt på toget utenfor hovedstaden Pyongyang lørdag morgen.

Han rakk å sitte 17 år ved makten, etter at han overtok etter sin far, Kim Il-sung, da han døde i 1994.

Brå død Professor Ryan S. Song ved Kyung Hee universitet i Seoul, hovedstaden i Sør-Korea, mener regjeringen i landet ikke hadde forventet at den ubestridte lederen skulle dø med det første.

- Kim Jong-ils død kom veldig brått. Han skulle besøke Japan denna uka, sier Song til Dagbladet.

Nord-Korea er et av verdens fattigste land, og de fleste lever enkle liv i jordhytter. Det er også ansett som en av verdens mest autoritære stater. Song mener det er tre faktorer som nå røsker opp i stabiliteten i landet.

-  Sønnen Kim Jong-un er ung og uerfaren med sine 29 år. Sammenligner vi han med faren har han på langt nær fått forberedt seg slik han fikk før han tok over, sier han.

Mulig kollaps Dessuten har det gått dårlig økonomisk for landet, mye på grunn av de dårlige avlingene i Nord-Korea, mener han. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) trues seks millioner mennesker av sult i Nord-Korea etter at flom og tyfoner har ødelagt årets avlinger. Dessuten er over en tredjedel av barna i landet underernærte.

- For det tredje har vi den arabiske våren og revolusjonene som har spredt seg. Dette har bidratt til et eksternt press på landet.

Han mener at tidspunktet for dødsfallet ikke kunne vært verre.

- Det var et veldig dårlig tidspunkt. Det er mulig hele landet vil kollapser, sier professoren.

Ifølge KNCA skal Kim Jong-il begraves 28. desember, mens den nasjonale sørgeperioden vil vare til 29. desember.

- Få venner igjen Nordkoreanere har vært veldig lojale mot den tidligere herskeren Kim Il-sungs, som ble utropt til president i Nord-Korea for evig tid etter sin død. Kim Jong-il har bare blitt kalt Den store leder og Den kjære leder.

IKKE HÅP OM FORARNDRING: Professor Sukhee Han ved Yonsei universitet i Seoul  tror ikke på noen «arabisk vår» i Nord-Korea. Foto: Foto: KRISTOFFER EGEBERG / DAGBLADET
IKKE HÅP OM FORARNDRING: Professor Sukhee Han ved Yonsei universitet i Seoul tror ikke på noen «arabisk vår» i Nord-Korea. Foto: Foto: KRISTOFFER EGEBERG / DAGBLADET Vis mer

- Sjøl har jeg liten tro på at regimet vil beholde samme posisjon. Lederne har spilt et farlig spill lenge, og de har ikke mange venner igjen.

Avhengig av Kina Vladimir Tikhonov er professor i Øst-Asiastudier ved universitetet i Oslo, og er den eneste professoren på Nord-Korea i Norge. Han mener Nord-Korea vil fortsette å være avhengig av Kina fordi landet ikke kan stå imot fiendene, Japan, USA og Sør-Korea, aleine.

- Kina og Nord-Korea har et avhengighetsforhold. Jeg tror ikke det skjer noe usedvanlig i dette forholdet etter hans død, sier han til Dagbladet.

Tokhonov mener Jang Song-thaek, den avdøde diktatorens svoger, uformelt vil bli den nye lederen, mens sønnen Kim Jong-un, vil være den offisielle.

- Det er veldig usansynelig at Kim Jong-un får all makten i landet. Det er vanskelig å styre personer som er eldre enn deg, og generalene i hæren er mellom 60 og 70 år.

Kim Jong-un er en av farens tre sønner, og snakker flytende engelsk og tysk. Han har utdannelse fra Sveits.

Mangler farens karisma Tokhonov mener det vil bli vanskeligere å legitimere at maktfordelingen i landet etter at Kim Jong-il døde.

- Kim Jong-un har ikke karismaen slik som faren hadde. Han har utenlandsk utdannelse, noe svært få har, og det skal bli vanskelig for ham å få like mye respekt, sier han.

Han mener Kim Jong-il var en klok og god diplomat som jobbet for å få Kina og Russland til å investere i landet. Han snakket flytende russisk og kinesisk.

- Det er vanskelig for selskaper å forhandle med landet på grunn av amerikanske sanksjoner, men det finnes europeiske innvesteringer i landet også. Men Nord-Korea ligner på et beleiret land, og det er snakk om at landet bruker 20 prosent av budsjettet på militæret, og det er kanskje det mest militære landet i verden.

Alle menn blir innkalt til ti år militærtjeneste i Nord-Korea.

FOR UNG OG UERFAREN:  Sønnen Kim Jong-un er her avbildet med sin far og landets diktator, Kim Jong-il, som døde i helgen. Med sine 29 år vil det være vanskelig å bli respektert av generalene i hæren, som er mellom 60 og 70 år, mener ekspertene. Foto: KYODO NEWS / AP PHOTO
FOR UNG OG UERFAREN: Sønnen Kim Jong-un er her avbildet med sin far og landets diktator, Kim Jong-il, som døde i helgen. Med sine 29 år vil det være vanskelig å bli respektert av generalene i hæren, som er mellom 60 og 70 år, mener ekspertene. Foto: KYODO NEWS / AP PHOTO Vis mer

- Det bor 20 millioner i landet, og en million personer er stående soldater.

Veldig patriotiske Professoren tror ikke det vil skje noen forandring i landet.

- Systemet er allerede satt på plass. Befolkningen får ikke informasjon. Det finnes ikke utenlandsk fjernsynprogrammer, internett er ikke i bruk. Det ser ut til at de fleste er lojale mot ideologien i landet, og sjøl om livet er vanskelig, så føler den jevne nordkoreaner at den gjør en god tjeneste for landet, sier Tokhonov.

For fire år siden var risikerte innbyggerne dødsstraff for å bli tatt med mobiltelefon, men dette er nå lovlig.

- Nordkoreanerne ofrer seg mot japanerne og amerikanerne, som er fienden. Under Koreakrigen ble landet bombet av USA, så det finnes mye hat. Nasjonalisme er veldig mobiliserende.

Teknisk sett er Nord-Korea fremdeles i krig med Sør-Korea. Koreakrigen, som brøt ut i 1950 og varte i tre år, tok slutt med en våpenhvilkeavtale, men de to landene har aldri inngått fredsavtale.

Nære bånd til Kina Professor Sukhee Han ved Yonsei universitet i Seoul er leder for senter for kinesiske studier ved det østasiatiske instituttet.

- De to siste årene har Kim Jong-il besøkt Kina og andre land for å prøve å få orden på økonomien i Nord-Korea, sier han til Dagbladet.

Kina har allerede offentliggjort at de vil delta i begravelsen til den avdøde diktatoren. De mener Han at er et symbol på det nære båndet mellom de to landene.

- Kina vil styrke forholdet ved å tidlig fortelle at de støtter landet gjennom sorgen, sier han.

Sukhee Han mener Kina, som er landets nærmeste støttespiller internasjonalt, vil «gjøre alt» for at Nord-Korea skal forbli stabilt og under deres kontroll.

69-ÅRSFEIRING:  Bildet er tatt under Kim Jong-ils bursdag 16. februar i år. Foto: KSCA REUTERS / Korea News Service
69-ÅRSFEIRING: Bildet er tatt under Kim Jong-ils bursdag 16. februar i år. Foto: KSCA REUTERS / Korea News Service Vis mer

- Hvis alt er på stell, og landet fortsetter i samme spor som det har gjort, vil ikke Kina foreta seg noe. Kina er svært opptatt av at landet skal holde seg stabilt, slik det har gjort til nå.

Professoren tror ikke på noen «arbabisk vår»i  Nord-Korea.

- Jeg forventer ikke og tror ikke at befolkningen samler seg og gjør opprør mot makten. Det er ingen stor sjanse for at det skal det vil skje noen forandringer med det første helller, kanskje om noen år.

SØRGER OVER DIKTATOREN:  En nordkoreansk kvinne gråter i hovedstaden Pyongyang i dag. Foto: KYODO NEWS / AP PHOTO
SØRGER OVER DIKTATOREN: En nordkoreansk kvinne gråter i hovedstaden Pyongyang i dag. Foto: KYODO NEWS / AP PHOTO Vis mer