Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyselskaper har fått advarsel:

Det er muligheter for luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene

Den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det påståtte kjemiske angrepet i helga har skapt store bølger i topp-politikken.

Der Russland og USA satt ned foten for hverandres forslag om en granskning av angrepet i Syria, har en rekke av stormaktene raslet med sablene.

Advarsel

Og nå har det kommet en ny indisie på at noe kan være på gang i det borgerkrigsrammede landet.

Eurocontrol, den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet, har nå bedt flyselskaper om å utvise forsiktighet i de østlige delene av Middelhavet.

Årsaken er mulige luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene, skriver Reuters.

«På grunn av mulige angrep mot Syria med luft-til-jord og / eller cruisemissiler innen de neste 72 timene, og muligheten for periodevise forstyrrelser av radionavigeringsutstyr, må det tas hensyn under planlegging av flyoperasjoner i Øst-Middelhavet», skriver Eurocontrol.

Den ferske advarselen fra Eurocontrol bygger opp under kommentarene verdensledere har kommet med de siste døgnene.

USAs ambassadør til NATO, Kay Hutchinson, sa tidligere i dag til Sky News at president Bashar al-Assad har gjort seg skyldig i folkemord.

USA har som kjent konkludert med at det fant sted et kjemisk angrep, og at Assad-regimet sto bak, men det er ikke en konklusjon alle andre deler.

Kraftfullt svar

Tirsdag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at Frankrike, sammen med USA og Storbritannia, i løpet av de nærmeste dagene vil beslutte hvordan de skal reagere på angrepet i Syria.

Han sier at han vil ha et «kraftfullt og felles» svar på hendelsen som USA og dets allierte anklager den syriske regjeringen for å stå bak.

På spørsmål om hvorvidt Frankrike vil ta militære grep for å svare på angrepet i Douma, sier Macron at en eventuell handling vil ha Syrias kjemiske våpenlagre som mål.

- Vår beslutning vil ikke forsøke å ramme regimets allierte eller angripe noen, men skal isteden ramme regimets kjemiske våpen, sa Macron.

Også Saudi-Arabia har gitt uttrykk for at de kan delta under en eventuell internasjonal aksjon mot Syria.

Uenighet i Sikkerhetsrådet

I Sikkerhetsrådet ble det tirsdag ingen enighet om noe som helst. Til sammen ble det stemt over tre resolusjonsforslag. Samtlige ble nedstemt.

Det hele begynte med at USA la fram sitt forslag, som ble stanset da Russland brukte vetoretten sin.

Etter avstemningen om USA resolusjonsforslag la Russland fram en alternativ resolusjon. Heller ikke denne gikk gjennom, ettersom kun seks land, inkludert Kina og Russland, stemte for.

Til slutt la Russland fram nok et forslag, som også ble nedstemt.

Organisasjonen for forbud av kjemiske våpen varslet tidligere tirsdag at de vil sende eksperter til Douma for å granske om et angrep fant sted der 7. april, etter at både Russland og Syria sa de ville gi ekspertene tilgang til byen.

Russiske eksperter har allerede vært i Douma og de har fastslått at de ikke så noen tegn til at det var brukt kjemiske våpen i byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!