Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er nå det begynner

Konsernsjef Kjell Almskog i Kværner vender sola ryggen, tar en slurk Cola Light og slår fast: - Dette er ikke slutten. Det er nå det begynner!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står om industrikonsernet Kværners framtid. Almskog vet det bedre enn noen. Han vil ikke sette horn på Røkke - og døpe ham hovedfienden. Han ser at et samarbeid med Røkke kan åpne muligheter og styrke Kværner.

Men i utgangspunktet er det skepsisen som rår.

- Det håper jeg den godeste Røkke har forståelse for. Jeg ble ikke født i går, understreker Almskog, der han sitter sommerkledd i skjorte og shorts på en uterestaurant ved kirkeplassen i idylliske Altea. Han ville heller møte oss her enn å ta oss med til landstedet sitt, hvor kona Esther, sønnen Christian og hans familie forsøker å feriere oppi det hele.

Bare starten

Almskog er skråsikker på at Røkke-selskapet Aker Maritimes kjøp av 25 prosent av aksjene i hovedkonkurrenten Kværner bare er starten på en prosess som langt på vei vil avgjøre Kværners skjebne. For Røkke har mer i ermet. Hva vil ikke Almskog gjette på. Han er ikke overbevist om at Røkke er sikker selv engang.

Men uansett hva Molde-milliardæren måtte komme med av fantestreker neste gang; Almskog er forberedt.

- Jeg kjenner ikke Røkkes planer. Han kjenner ikke våre. Begge parter gjør klokt i å holde alle eventualiteter åpne, sier en offensiv Almskog, og topper det hele med sitt mest hemmelighetsfull blikk.

- Alle vet jo at Røkke vil slå sammen Kværner Oil & Gas og Aker Maritime?

- Vi er iallfall ikke inne i noen stabil fase. Det vil skje mer, men jeg kan altså ikke være spesifikk, sier Almskog.

Allerede i dag forlater han Spania for å gjennomføre møter «flere steder i verden». Hvor og med hvem vil han ikke røpe. Men det dreier seg om Røkke-raidet.

Sitter ikke uansett

Almskog bekrefter at han det siste året har hatt en rekke samtaler med Røkke, der fusjon mellom Aker Maritime og Kværner Oil & Gas har stått på agendaen. Men det har blitt med praten. Seinest i juni avslo Kværner et initiativ fra Røkke-selskapet.

Da gikk det antakelig opp for Røkke at han måtte ta saken i egne hender.

- En utrolig spennende situasjon, dette her. Og foreløpig ser vi bare begynnelsen. For Aker Maritime kan ikke ha gått inn bare for å sitte på en stor aksjepost. Lånene de har tatt opp, påfører selskapet 200 millioner kroner årlig i rentekostnader. Det er mer enn selskapet tjente i fjor! Aker Maritime har ikke råd til bare å bli sittende på denne aksjeposten. - Hvor lenge blir du sittende, da? - Jeg har alltid vært tiltrukket av store utfordringer, og det er definitivt en sånn jeg har fått i fanget nå. Jeg gikk jo fra en trygg og god jobb i ABB Sveits til en gedigen snuoperasjon i Kværner. - Så du blir i Kværner uansett hvor mange aksjer Røkke får kloa i?

- Nei, selvfølgelig ikke. Jeg er i en økonomisk situasjon som gjør at jeg ikke er avhengig av denne jobben. Jeg trenger ikke stå med lua i hånda for noen, sier Almskog, kjent for sin romslige fallskjerm, men legger til:

- Det er langt igjen dit. Jeg har ingen planer om å trekke meg.

Det er siesta i Altea, vi har kirkeplassen nesten for oss selv, og tar sjansen: - Hva synes du om Røkke? - En mann med betydelig handlekraft, som har demonstrert vilje til å satse. Og han gjør det kjapt når det er noe han har tro på.

- Ja, ja, men kjenner du ham? - Vi kjenner hverandre godt som aktører i næringslivet. Vi møtes fra tid til annen, og jeg opplever ham som en trivelig og omgjengelig person. Vi kan være stri og sta begge to, så innimellom gnistrer det, men det går fort over, humrer Kjell Almskog. Han innser at det ikke er gitt at det beste for Kværner er at Røkke holdes på avstand. Kanskje er det på sikt strategisk riktig å se på Kværner Oil & Gas og Aker Maritime i sammenheng.

Ikke Røkkes eiendom

Problemet er at Røkke har kjøpt 25 prosent av Kværner uten å si klart ifra om hva han vil. Det skaper uro. Blant aksjonærer, ansatte og i hodet til Almskog. - Situasjonen er krevende. Greit nok at Røkke er blitt selskapets største aksjonær. Men også Kværners 10000 øvrige aksjonærer har interesser som skal ivaretas. Og de er tross alt tre ganger så store som Røkke, totalt sett. Kværner er ikke blitt Røkkes private eiendom. Han er en stor aksjonær som slett ikke skal skyves ut i mørket. Men vi skal heller ikke komme i en situasjon der resten av eierne føler seg snytt fordi Røkke skal ha viljen sin, sier Alskog.

- Skal Røkke inn i styret?

- Et nytt problem. Som selskapets største aksjonær er det naturlig at han tilbys en plass i styret. Samtidig representerer han vår kanskje største konkurrent på olje- og gassiden. I styret vil han få innsikt i planer og strategier som vi selvfølgelig ikke vil gi konkurrenter innsikt i. Det er mulig Røkke selv hadde klart å skille rollene. Men hvordan ville vår troverdighet blitt i markedet? spør Almskog, og mener svaret gir seg selv. Han ser at Kværner Oil & Gas og Aker Maritime kan ha fordel av et tettere samarbeid. Men dette må skje på et forretningsmessig grunnlag som gagner selskapene og Kværners aksjonærer - ikke bare Kjell Inge Røkke.

- Men for all del, jeg vurderer ikke Røkke utelukkende som en trussel. Vi skal undersøke mulighetene for hva vi kan få til sammen, uten å være naive. Røkke har en forhistorie, sier Almskog.

- Blir Kværner, uansett utfall, den siste bedriften du leder? - Nei, hvem vet. Jeg har mye energi i meg ennå. Den skal jeg bruke i tida framover.

Amputert ferie

Aftensola er i ferd med å senke seg over middelhavskysten. Nedover en pittoresk spansk bakgate rusler en mann med ambisjoner om å redde Kværner. Han skal spise middag med kona og noen venner. Friuka på landstedet Almskog har eid i 12 år ble kortet ned til halvannen dags effektiv feriering, fordi Kjell Inge Røkke kjøpte aksjer.

Men Almskog er ikke bitter. Bare ivrig. Etter å spille sine kort i industrithrilleren kalt Kværner.

ET FINT STED FOR FERIE: Kværner-sjef Kjell Almskog på kirkeplassen i Altea. Det kan bli mange fine dager her, hvis Røkke får kloa i Kværner. For Almskog blir ikke nødvendigvis sittende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media