VÆR FORBEREDT: Det er stor snøskredfare flere steder i fjellet, og snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen ved Norges vassverk- og energidirektorat (NVE) anbefaler alle som har planer om å gå i fjellet om å være forsiktige, samt ha med snøskredutstyr. Bildet er fra et skred i de franske alpene. Foto: Pierre Bessard / AFP /Scanpix
VÆR FORBEREDT: Det er stor snøskredfare flere steder i fjellet, og snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen ved Norges vassverk- og energidirektorat (NVE) anbefaler alle som har planer om å gå i fjellet om å være forsiktige, samt ha med snøskredutstyr. Bildet er fra et skred i de franske alpene. Foto: Pierre Bessard / AFP /ScanpixVis mer

- Det er nå det skjer flest skred der folk er involvert

Stor snøskredfare mange steder i vinterferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har i dag gått to snøskred i Nord-Norge. Først ett ved Kavringtinden i nærheten av Lyngseidet i Troms, deretter ett i Ramsfjorden i Tromsø kommune.

- Generelt er snøskredfaren relativ høy, sier redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til Dagbladet.

Nettsida varsom.no legger daglig ut snøskredmeldinger, og rangerer skredfaren på en skala fra en til fem.

- Flest ulykker I så godt som hele Nord-Norge ligger skredfaren nå på tre på skalaen. På Vestlandet er faregraden rangert til to, mens det i fjellet i Midt-Norge ligger på en.

- Det er når faregraden ligger på to og tre at det skjer flest ulykker der folk er involvert, sier snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen ved Norges vassverk- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

- Det kommer av at mange legger ut på tur, samtidig som det er betydelig skredfare, forklarer han.

Krevende forhold Ved faregrad tre kan en enkelt person utløse et skred. Ved faregrad to utløses skred av en gruppe mennesker, eller eventuelt ved et fall, opplyser Mikkelsen.

Han beskriver forholdene i fjellet i Nord-Norge som svært krevende.

- De som legger ut på tur der nå, må vite hva de holder på med. Det har snødd og blåst hele uka, som har skapt denne skredfaren.

- Er det så farlig at man helst bør unngå å gå i fjellet?

- Man kan gå i fjellet, men trikset er å ikke bevege seg i fjellsider som er brattere enn 30 grader. Å gå rett bortover går fint, men man bør holde øye med fjellsider som er svært bratte, sier Mikkelsen.

Betydelig fare framover Værutsiktene tyder ikke på at snøskredfaren vil bli redusert når vi nå går inn i ei uke der mange har vinterferie.

- Skredfaren ser ut til å holde seg uendret de neste dagene. I Nord-Norge vil en kraftig sørvestlig vind flytte på løs snø i fjellet. Dette gir en betydelig skredfare der faregrad tre vil opprettholdes i alle fall til og med mandag, sier Mikkelsen.

Også de som oppholder seg i fjellet i Sør-Norge de neste dagene må ta skredfaren på alvor, advarer han.

FAREGRAD TRE: 
Nettsida varsom.no legger daglig ut snøskredmeldinger, og rangerer skredfaren på en skala fra en til fem. På bildet har områdene markert i oransje faregrad tre. Grafikk: varsom.no
FAREGRAD TRE: Nettsida varsom.no legger daglig ut snøskredmeldinger, og rangerer skredfaren på en skala fra en til fem. På bildet har områdene markert i oransje faregrad tre. Grafikk: varsom.no Vis mer

- De fleste områdene i Sør-Norge har faregrad to nå. Det innebærer en moderat fare for snøskred. Man skal likevel være påpasselig i fjellsider der man ser det har blåst mye snø inn, sier han.

Viktig utstyr Fjellvettreglene er viktige å følge når man legger ut på fjelltur, ifølge snøskredvarsleren.

- Av utstyr bør man alltid ha med en mobiltelefon, ei spade, en skredsøker og en søkestang, råder han.

I tillegg anbefaler han alle å følge med på varsom.no.

Om man er så uheldig å bli tatt av et skred, er Mikkelsens beste råd å forsøke å ikke få panikk. Men det er kanskje enklere sagt enn gjort. For dersom noen tas av skred, er tiden man har til rådighet for å redde vedkommende knapp.

- Tid er veldig kritisk når noen tas av skred. Man har mellom ti og femten minutter på seg på å få opp den som begravet i snøen. Man må derfor alltid legge ut på tur med noen som vet hvordan man bruker skredutstyr, for ofte har det gått for lang tid når redningsmannskapene kommer, sier han.

Så langt i år har to personer omkommet etter at de ble tatt av snøskred. I fjor omkom totalt ni personer i skred.

SNØSKREDFARE: Det er stor snøskredfare flere steder i fjellet de neste dagene - særlig i Nord-Norge. Bilde viseer skadeekspret Per Ola Seim som graver med snøspade. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
SNØSKREDFARE: Det er stor snøskredfare flere steder i fjellet de neste dagene - særlig i Nord-Norge. Bilde viseer skadeekspret Per Ola Seim som graver med snøspade. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer