REAGERER MED AVSKY:  Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) reagerer med avsky mot Ubaydullah Hussains hyllest til gisseltakerne i Algerie. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
REAGERER MED AVSKY: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) reagerer med avsky mot Ubaydullah Hussains hyllest til gisseltakerne i Algerie. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADETVis mer

- Det er nesten så jeg vil omtale dem som dyr

Frp-representant raser mot Profetenes Ummah-lederens hyllest til gisseltakerne i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På sin Facebook-profil hyller i dag den markante norske islamisten Ubaydullah Hussain (27) de algeriske gisseltakerne.

«Måtte Allah swt [Allah den høyeste] belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres land og utslette dem. Amiin», skriver Hussain, og legger ved ei lenke til en VG-artikkel om antallet drepte gisler.

Frp's innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen mener Profetens Ummah-lederens terrorhyllest er hinsides motbydelig og grotesk.

- Dette viser at menneskelighet er noe som er totalt fraværende hos disse personene, de har ingen som helst menneskelige karakter i det hele tatt. Det er nesten så jeg vil omtale dem som dyr, sier Johansen til Dagbladet.

- Straffbart Stortingsrepresentanten sier han er dypt sjokkert. Han understreker at han er for ytringsfrihet, men krever likevel at norske myndigheter slår hardt ned på det han oppfatter som en klar oppfordring til terror mot nordmenn.  
   
- Dette er personer som bor i Norge, så dette må norske myndigheter følge opp på en streng måte. Dette er en hyllest av drap og terror. Det er straffbart.  

FACEBOOK-HYLLEST: På sin Facebook-side hyller Ubaydullah Hussain i dag de algeriske gisseltakerne. Faksimile: FACEBOOK
FACEBOOK-HYLLEST: På sin Facebook-side hyller Ubaydullah Hussain i dag de algeriske gisseltakerne. Faksimile: FACEBOOK Vis mer

Den profilerte Frp-eren tenker først og fremst på de pårørende som fremdeles lever i uvisshet etter terroraksjonen mot Statoil-anlegget i In Aménas.       

- Det må være helt forferdelig for dem. De har altså levd i uvisshet om skjebnen til deres kjære i flere dager, og så kommer det noen og hyller dem som har tatt liv og påført dem enorme lidelser. Det må forvolde ubeskrivelige smerter. Jeg er rett og slett sjokkert over at noen kan finne på å si noe sånt, sier han. 
        
- Ekstremt alvorlig Også Jan Bøhler, som er Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, reagerer kraftig på Ubaydullah Hussains terrorhyllest.  

- Dette er enda verre enn det vi har hørt fra denne gruppa tidligere. Da har de hyllet terror, men nå gjelder det et konkret terrorangrep mot norske borgere. At de nå glorifiserer terror mot landsmenn i en konkret situasjon, det er ekstremt alvorlig, sier han til Dagbladet.
 
Bøhler mener grupperingen med tilknytning til Grønland på Oslo nå må tas enda mer på alvor - både av politikere og av politiet.
  
- Vi vet jo medlemmer av Proftenes Ummah har vært i Syria sammen med al-Qaida-symaptiserende grupper, hvor de blant annet har fått våpentrening. Når man ser det i sammenheng med denne typen utsagn, gir det grunn til å være svært bekymret, sier Bøhler.

- Dette er fascisme Ap-politkeren mener de norske islamistenes ideologi «ikke står tilbake for den fascismen vi allerede har bekjempet», og etterlyser et ideologisk oppgjør i miljøene der budskapet kan få fotfeste: Lærere, politi og Oslo-politikere må være på vakt og ta ideologiske oppgjør i hverdagen, med dem som kan tenkes å la seg påvirke av den islamistiske hatretorikken, mener han. 

Bøhler understreker at han ikke karaktiserer muslimer eller islam, men budskapet til Profetens Ummah og ekstrem islamisme. 

- For dette er form for fascisme. Fascisme kjennetegnes ved at man er villig til å bruke vold mot sine meningsmotstandere. Jeg vet at politiet har bekymringssamtaler med personer som kan bli påvirket av dette, men det ideologiske oppgjøret må trappes opp nå. Vi må få de vi kan ut av disse miljøene. Det er en stor forskjell på å ha ekstreme politske meninger, og det å hylle terror mot andre, sier Bøhler.

ISLAMIST: Ubaydullah Hussain (27) er blant Norges mest markante islamister. Her fra en demonstrasjone utenfor USAs ambassade sist høst. Foto: SARA ESTIRI / DAGBLADET
ISLAMIST: Ubaydullah Hussain (27) er blant Norges mest markante islamister. Her fra en demonstrasjone utenfor USAs ambassade sist høst. Foto: SARA ESTIRI / DAGBLADET Vis mer

Han har fått anslått at Proftenes Ummah kan ha mellom 100 og 300 sympatisører.

- EKSTREMT: Ap's justispolitiske talsmann Jan Bøhler er svært bekymret over utviklingen i Profetens Ummah. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET
- EKSTREMT: Ap's justispolitiske talsmann Jan Bøhler er svært bekymret over utviklingen i Profetens Ummah. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG / DAGBLADET Vis mer