Trumps innreiseforbud avvist av dommer

- Det er nesten så man ikke tror det man hører

Norsk advokat om Trumps dommerangrep: - Helt hinsides.

- HINSIDES: Trumps avgjørelse ble ikke tatt godt imot, og er nå opphevet av en føderal dommer. Her signerer han en annen avtale, den gang for landets veteraner. Foto: Olivier Douliery/Consolidated/dpa/NTB Scanpix
- HINSIDES: Trumps avgjørelse ble ikke tatt godt imot, og er nå opphevet av en føderal dommer. Her signerer han en annen avtale, den gang for landets veteraner. Foto: Olivier Douliery/Consolidated/dpa/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det går ikke an å forestille seg at det samme kunne skjedd i Norge, sier advokat Frode Sulland til Dagbladet.

Lørdag ettermiddag skrev USAs president Donald Trump at den midlertidige forføyningen mot innreiseforbudet hans, var «latterlig».

- Tror ikke det man hører

Det er en føderal dommer i Seattle som midlertidig har opphevet Trumps innreiseforbud, som gjorde at nærmere 60 000 mennesker fra sju muslimske land - Iran, Syria, Irak, Jemen, Sudan, Libya og Somalia - ikke fikk komme inn i USA.

- Meningen til den såkalte dommeren er latterlig og vil bli omgjort, skriver Trump på Twitter lørdag ettermiddag.

- Hva om vår statsminister hadde skrevet det samme? spør Dagbladet Sulland, som er fast forsvarer for Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Norges Høyesterett og er tidligere dommerfullmektig i Grimstad.

- Det er såpass langt unna noe som kunne tenkes her hjemme, så det går ikke an å forestille seg, svarer Sulland raskt og fortsetter:

HODEBRY: USAs president Donald Trump kaller avgjørelsen latterlig. AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
HODEBRY: USAs president Donald Trump kaller avgjørelsen latterlig. AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer

- Det er nesten så man ikke tror det man hører. At han bruker ordet latterlig om en dommeravgjørelse, er helt hinsides.

Innreiseforbudet skulle etter planen vare i 90 dager fra den 27. januar. 51 186 nordmenn var som følge av avgjørelsen uønsket i USA, har Dagbladet tidligere skrevet. Det var på fredag at presidentens ordre om å annulere 60 000 visum, ble behandlet i flere amerikanske domstoler.

- Viser stor styrke

Sulland, som også sitter i Advokatforeningens hovedstyre, mener den føderale dommeren bør roses for å ha stått opp mot USAs 45. president, hvis ønske har vært å forhindre at radikale islamister og terrorister skal komme til landet.

- Dommeren har truffet en avgjørelse og begrunnet den på en måte som viser stor styrke fra den amerikanske rettsstatens side. Det er en modig og selvstendig avgjørelse i en ganske opphetet tid. Men når Trump - og nå kanskje også det amerikanske justisdepartementet - skal forsøke å snu avgjørelsen, så er det svært skremmende, sier han.

Sulland mener hendelsen føyer seg inn i rekken av skremmende trekk hos den amerikanske presidenten som lørdag har sittet ved makten i 15 dager.

- Nå begynner dette å bli et angrep på maktfordelingen i USA, som har vært helt grunnleggende i oppbyggingen av den amerikanske grunnloven. Begynner han å vise villighet til å sette rettsavgjørelser til side, så er situasjonen svært alvorlig.

Saken fortsetter under videoen.

FORSVARER: I en innspilt tale sendt på amerikansk TV forsvarer Trump innreiseforbudet. Innspillingen skal ha funnet sted før den midlertidige forføyingen av presidentordren. Video: AP Vis mer Vis mer

Det hvite hus har i etterkant av forføyningen sendt ut en pressemelding der de først kalte avgjørelsen skandaløs, før de fjernet ordet fra uttalelsen.

Det sies nå at det amerikanske justisdepartementet skal be om en utsettelse av avgjørelsen.

- Helt uhørt

Kjetil Gjøen, tingrettsdommer i Sunnmøre tingrett og en del av dommerenes mediegruppe, vet hva som vil bli tema blant kollegene på mandag.

- Det er helt klart at vi kommer til å snakke om dette. Jeg tenker at Trump gjerne kan kritisere avgjørelsen, men å gå til personangrep mot dommeren er uhørt. Det er helt utenfor, sier Gjøen.

Tingrettsdommeren kaller Trumps uttalelser for et angrep på demokratiet.

- Politikere skal ikke gripe inn i domstolens selvstendighet. Det er helt grunnleggende at det ikke skal skje.

Advokat Sulland er ikke særlig optimistisk på vegne av USA, etter Trumps siste utspill.

- Vanskelig å se for seg

- Man har sterke institusjoner i USA som man har tenkt kunne virke beskyttende i forhold til altfor dramatiske tiltak fra Trump - men nå kan det virke som om man er villig til å sette også beskyttende institusjoner til side, sier han.

- Men det er vanskelig å se for seg hvordan han skal omgjøre en rettsavgjørelse.

I kjent stil har Trump skrevet sju krasse meldinger på Twitter bare det siste døgnet. «Vi må holde ONDSKAPEN ute av landet vårt!» er én av dem.

Flere hundretusener har demonstrert mot forbudet, også her i Norge, som rakk å vare en drøy uke. Trump er derimot klar i sin tale, og mener man må forhindre at «terrorister» kommer inn i USA.

- Når et land ikke lenger er i stand til å si hvem som kan, og hvem som ikke kan, kome seg inn og ut - særlig av trygghet- og sikkerhetsgrunner, betyr det kjempetrøbbel, skriver Trump på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer