Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isolert fra nære og kjære i sju uker:

- Det er nesten som under krigen

Sykehjemsbeboere har nå vært skilt fra sine pårørende i flere uker, og mange opplever stor sorg. Helsedirektoratet ser nå på muligheten for å lempe på regelverket.

KAFFESLABERAS: Randi Solveig Aasnes (90) får besøk av sine barn Ingar Aasnes (59) Grethe Aasnes (55). Hun har nettopp fylt 90 år og bor på Abildsø Sykehjem.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KAFFESLABERAS: Randi Solveig Aasnes (90) får besøk av sine barn Ingar Aasnes (59) Grethe Aasnes (55). Hun har nettopp fylt 90 år og bor på Abildsø Sykehjem. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har tatt med waldorfsalat og en spesiell ost som mor er så glad i, sier Grethe Aasnes (55) mens hun haster inn mot Abildsø sykehjem i Oslo.

- Det er sprita altså, legger hun til lattermildt.

Sammen med broren Ingar (59) har hun trosset det plutselige væromslaget i Oslo for å besøke moren på sykehjemmet på Abildsø, hvor hun har hatt adresse i rundt ett år. Med en kaffetår og sjokoladekjeks på bordet på en vårgrønn gressflekk utenfor sykehjemmet, kunne besøket vært som et hvilket som helst annet. Men på grunn av coronaviruset er det imidlertid et glassvindu som skiller dem og moren.

LITT SOM KRIGEN: Randi Solveig Aasnes (90) forteller at coronasituasjonen kan ligne krigsdagene. - Jeg har opplevd mye regler, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
LITT SOM KRIGEN: Randi Solveig Aasnes (90) forteller at coronasituasjonen kan ligne krigsdagene. - Jeg har opplevd mye regler, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Nesten som krigen

- Vi er jo innestengt hele dagen, og det er jo litt trist, sier Randi Solveig Aasnes (90) til Dagbladet på FaceTime fra andre siden av glassruta.

- Jeg liker det ikke. Men for oss som har opplevd krigen … Det er nesten som under krigen, vil jeg si. Jeg har opplevd mye regler, og at vi ikke kan gå hvor vi vil er jo likt nå som da. Vi fikk ikke gå på skolen da heller, sier hun.

Det er nå åtte uker siden Randi fikk en klem av en av sine nærmeste, og coronaviruset snudde hverdagen på hodet for de fleste.

HIPP HURRA: Da Randi Solveig Aasnes fylte 90 år søndag 26. april, troppet familien opp utenfor sykehjemmet med flagg og bursdagssang for jubilanten. - Det var veldig stas, sier hun. Foto: Abildsø sykehjem
HIPP HURRA: Da Randi Solveig Aasnes fylte 90 år søndag 26. april, troppet familien opp utenfor sykehjemmet med flagg og bursdagssang for jubilanten. - Det var veldig stas, sier hun. Foto: Abildsø sykehjem Vis mer

- Jeg prater jo med dem på telefon ofte, men det er jo ikke det samme. Å ikke kunne få en klem, sier Randi.

En følelsesmessig berg-og-dal-bane

Før inngripende restriksjoner ble en del av hverdagen, besøkte Grethe og Ingar moren på sykehjemmet opptil flere ganger i uka.

- Jeg synes det har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane, og jeg synes det har vært trist. Men vi har jo ikke noe alternativ, så vi får gjøre det beste ut av det, forteller Grethe.

Broren Ingar opplever situasjonen som en unntakstilstand.

- Det er sårt å ikke få besøke henne, det skal jeg innrømme. Men hun er ganske reflektert, så hun vet grunnen til at vi ikke kommer, sier han.

Helsedirektoratet reviderer reglene

Forrige uke sa helseminister Bent Høie at besøksforbudet på sykehjem rammer en allerede sårbar gruppe hardt, og har derfor gitt Helsedirektoratet i oppgave å revidere regelverket.

Håpet er å kunne gi sykehjemsbeboerne mer kontakt med venner og familie, samtidig som beboerne beskyttes for smitte.

Helsedirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at de har gått i gang med arbeidet, og at de jobber med å hente inn innspill og vurderinger.

VINKER FARVEL: Ingar og Grethe Aasnes er vant til å besøke mamma Randi flere ganger i uka. Når det en gang åpnes for besøk er begge klare på at de fortsatt vil være forsiktige. - Jeg tror jeg likevel vil holde litt avstand, og sette litt regler foran det man har lyst til å gjøre, sier Randi. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VINKER FARVEL: Ingar og Grethe Aasnes er vant til å besøke mamma Randi flere ganger i uka. Når det en gang åpnes for besøk er begge klare på at de fortsatt vil være forsiktige. - Jeg tror jeg likevel vil holde litt avstand, og sette litt regler foran det man har lyst til å gjøre, sier Randi. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er utfordringer knyttet til å isolere beboere og pasienter fra sosial kontakt med sine nærmeste over lang tid. Dette kan forringe livskvaliteten for beboere og deres pårørende. Vi vet at sosial isolasjon og ensomhet kan gi økt risiko for andre alvorlige fysiske og psykiske plager og sykdommer, inaktivitet og redusert ernæringsinntak, skriver seniorrådgiver Sigve Melve i Helsedirektoratet i en e-post til Dagbladet.

- Selv om vi nå ser en positiv utvikling med hensyn til redusert smitte, må helse- og omsorgstjenesten være forberedt på å fortsette med strenge smittetiltak, samtidig som tiltakene vil måtte tilpasses at pandemien for mange vil bli den nye normalsituasjonen.

SYKEHJEMSPASIENT: Jon Østby nekter å sitte inne hele dagen på sykehjemmet. Han må ha sine daglige rusleturer og kjenne frihet og frisk luft. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Gått hardt utover mange eldre

Alka Rani Goyal, førsteamanuensis ved fakultet for helsevitenskap på OsloMet, sier til Dagbladet at coronasituasjonen har preget Norges sykehjemsbeboere svært ulikt.

- Blant dem som er kognitivt oppegående er det noen som tar det med fatning, mens veldig mange blir lei seg, triste og gråter fordi de ikke får sett sine pårørende. Mange er kanskje vant til å ha en ektefelle som er på besøk hver dag, og de savner jo dem, sier hun.

- Det er mange eldre som har blitt såpass lei seg at de har mistet gnisten. De ligger i senga og sier de ikke har noe stort å gjøre siden de ikke får besøk. For dem er det veldig vanskelig.

Ifølge Goyal er situasjonen minst like ille, hvis ikke verre, for beboernes pårørende.

- De kjenner på sorg, rett og slett, og føler at de sklir fra sine nærmeste. Tenk på dem som ikke har sett sin ektefelle på flere uker, eller barn som er vant til å komme på besøk flere ganger i uka. Noen pårørende får dårlig samvittighet.

Hun mener imidlertid det er vanskelig å skulle balansere smittevern og hensynet til beboerne og pårørende.

- Hvis man lemper på restriksjonene for fort, da kan det hende at smitten kommer. Men hvis disse besøksforbudene blir vedvarende er det mulig at mange vil oppleve symptomer på angst og depresjon.

Goyal mener at det derfor bør kunne tilrettelegges for besøk for de gruppene av beboere som kan ha glede av det framover.

- Da tenker jeg på livskvaliteten i den tiden de har igjen, sier hun.

For personer med moderat eller alvorlig demens, som gjelder rundt 80 prosent av norske sykehjemsbeboere, har imidlertid restriksjonene hatt positiv innvirkning.

- Nå har de mye mindre ekstern stimuli og mange har blitt mye roligere.

- Livredde for å få viruset inn

Fagutviklingssykepleier Thomas Moe Kristiansen på Abildsø sykehjem sier til Dagbladet at det er rart å ha stengte dører overfor pårørende.

- Men vi går på tå hev hele tiden, og er livredde for å få viruset inn. Så sårbare beboere som vi har, ville det fått alvorlige konsekvenser.

Han sier sykehjemmet har forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen, og at mange av beboerne mener det er ekstra hyggelig i coronatida, blant annet fordi de har mer egentid med de ansatte og at det legges opp til mer aktiviteter og hygge.

- Vi bruker all tid og ressurser på å gjøre det hyggelig, og har blant annet grilling, massasjer, fot- og håndpleie og sminke. Og så har vi godt med rødvin og likør her på huset, ler han.

- KAN IKKE HA DET BEDRE: Randi Solveig Aasnes (90) sier hun ikke kunne hatt det bedre med tanke på situasjonen. - Om man sitter inne hjemme eller her, det er jo det samme. Men det er litt kjedelig å ikke kunne ha besøk, for jeg har hatt besøk nesten hver dag, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
- KAN IKKE HA DET BEDRE: Randi Solveig Aasnes (90) sier hun ikke kunne hatt det bedre med tanke på situasjonen. - Om man sitter inne hjemme eller her, det er jo det samme. Men det er litt kjedelig å ikke kunne ha besøk, for jeg har hatt besøk nesten hver dag, sier hun. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Han føler at tilværelsen på sykehjemmene har blitt noe feil framstilt i media, og at det er viktig å få fram at situasjonen ikke innebærer at pasientene er mer alene.

- De har mennesker rundt seg hele tiden, understreker han.

Også Kristiansen mener situasjonen nok kan oppleves verre for pårørende enn for mange av beboerne selv.

- Pårørendekontakten og bildeutveksling er noe vi skal ta med oss videre, så vi har faktisk lært en del av denne situasjonen, sier han.

- Kan ikke annet enn å håpe

Randis familie er innstilt på at det er lenge til hverdagen kan bli den samme, og at framtidige besøk vil være preget av restriksjoner.

- Men må vi det, så må vi det. Jeg ser ikke noe annet alternativ, sier Grethe, og legger til:

- Og takk og lov for at de har vært så strenge her, når man ser hva som rapporteres fra andre steder. Jeg er evig takknemlig for innsatsen som er lagt ned her.

- Jeg håper det går fort over. Man kan jo ikke noe annet enn å håpe, sier Randi fra andre siden av vindusruta.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!