- Det er noen der

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har fått spion-utslag på sine målere.

FIKK UTSLAG: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har selv fått mistenkelige utslag etter at de har undersøkt områdene Aftenposten mener å ha avdekket falske basestasjoner. Men først tidlig neste uke vil de kunne begynne å konkludere. Bildet viser operasjonssentralen til NSM, som behandler rundt 40 saker hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FIKK UTSLAG: Nasjonal Sikkerhetsmyndighet har selv fått mistenkelige utslag etter at de har undersøkt områdene Aftenposten mener å ha avdekket falske basestasjoner. Men først tidlig neste uke vil de kunne begynne å konkludere. Bildet viser operasjonssentralen til NSM, som behandler rundt 40 saker hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) innrømmer at de har vurdert å ha faste detektorer ved regjeringsbygg og andre sensitive områder som ville ha slått alarm om noen forsøkte seg med såkalte falske basestasjoner for å overvåke mobiltrafikk.

Før Aftenposten publiserte sin avsløring i går, rakk NSM å søke i de samme områdene avisa har fått indikasjoner på såkalte falske basestasjoner, eller IMSI-fangere.

- Noen av disse alarmene har vi fått også. Det er noen der. Mange små indikatorer tilsier at det kan være en falsk basestasjon, sier avdelingsdirektør for operativ avdeling i NSM, Hans Christian Pretorius, til Dagbladet.

Har gjort egne målinger NSM opplyser at de ble presentert for rådata Aftenposten hadde hentet inn for to og en halv uke siden. Allerede da begynte etaten å jobbe med saken. Men rådataene var ikke filtrert for såkalte falske positive - som vil si utslag som skyldes helt naturlige installasjoner og forstyrrelser i mobilnettet.

Først på torsdag fikk NSM tilgang på filtrerte data. NSM har brukt samme type utstyr og foretatt egne målinger som nå analyseres. Pretorius sier det var viktig å få gjort dette før avisa publiserte saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer