- Det er noen skritt jeg kommer til å huske

Erna Solberg har gitt kongen beskjed om at landet vil få ny regjering onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen i dag har vært en begivenhetsrik dag på den politiske fronten i Norge.

Dagen startet med at Sigbjørn Johnsen ble møtt grytidlig av pressen utenfor hjemmet, slik tradisjonen er når statsbudsjettet skal presenteres.

Deretter holdt han sin statsbudsjett-tale i Stortinget og presenterte det nye budsjettet - som Høyre og Frp nå har nesten én måned på å gå igjennom og eventuelle endre før starten av november.

Så var turen kommet til Jens Stoltenberg, som først søkte avskjed i Stortinget, før han deretter gikk til Slottet, hvor han og regjeringen søkte sin avskjed hos kong Harald.

Solberg danner regjering Den ble raskt innvilget - og dermed var det Erna Solberg sin tur til å reise på slottsbesøk.

 KONGEBESØK:  Erna Solberg på vei inn i bilen etter at hun mandag ettermiddag var på Slottet for å få oppdraget med å danne ny regjering.     
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KONGEBESØK: Erna Solberg på vei inn i bilen etter at hun mandag ettermiddag var på Slottet for å få oppdraget med å danne ny regjering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Som dere sikkert har forstått, så har jeg på bakgrunn av valgresultatet, i dag, fått i ansvar av Hans Majestet Kongen og danne ny regjering. Og jeg har da meddelt kongen at jeg tar på meg dette oppdraget, fortalte Erna Solberg på sin pressekonferanse i ettermiddag.

Erna Solberg fortalte at det var en høytidsstemning på Slottet.

- Det er litt formelt på Slottet. Det var hyggelig å møte både kongen og kronprinsen. Det er noen skritt jeg kommer til å huske, gjennom gangene der, sier Solberg.

Presenteres onsdag Nå skal Høyre-lederen fullføre sin regjeringskabal, som vil bli presentert på Slottsplassen onsdag.

- Høyre og Frp tar sikte på å danne en ny regjering 16. oktober. Den nye regjeringen vil bli utnevnt av den avtroppende regjeringen i statsråd kl. 10, med virkning fra kl. 12 samme dagen. Den nye regjeringen fra Høyre og Frp vil møte i ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag 16. oktober kl. 12. Der vil også ansvarsområdene til de ulike statsrådene bli fordelt, fortalte Erna Solberg på pressekonferansen.

 STATSBUDSJETTET:  Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg fulgte spent med på da finansminister Sigbjørn Johnsen holdt sin tale i Stortingssalen i formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STATSBUDSJETTET: Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg fulgte spent med på da finansminister Sigbjørn Johnsen holdt sin tale i Stortingssalen i formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den påtroppende statsministeren ville ikke fortelle noe om hvem hun har ringt for å høre om de vil bli statsråder.

- Vi er ikke ferdige, svarte Solberg på spørsmål om hun har alle statsrådene på plass.