KINA I VEKST: Kina vokser. Det er bare å venne seg til, men det er ingenting å frykte. Vi ønsker bare fred og stabilitet, var ambassadør Tang Guoqiangs budskap da han møtte Dagbladet. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
KINA I VEKST: Kina vokser. Det er bare å venne seg til, men det er ingenting å frykte. Vi ønsker bare fred og stabilitet, var ambassadør Tang Guoqiangs budskap da han møtte Dagbladet. Foto: Kristoffer Egeberg/DagbladetVis mer

- Det er noen som ikke liker at Kina vokser

Ambassadør Tang Guoqiang gir Obama skylda for det spente forholdet mellom USA og Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kinas ambassadør til Norge, Tang Guoqiang, går voldsomt til angrep på det han mener er amerikansk stormaktsarroganse.

I et intervju med Dagbladet gir han president Barack Obama skylda for at de to gigantene er i tottene på hverandre, og sier USA har såret kinesernes følelser.

- I det siste har USA gjort to gale ting. Det ene er våpensalget til Taiwan. Det andre er at presidenten mottok Dalai Lama. Det er to ting som kan få alvorlige konsekvenser. Alle som kan se objektivt på internasjonal politikk kan trekke den konklusjonen, sier Gao, da Dagbladet møter ham etter et foredrag i Oslo Militære Samfund denne uka.

Sårede følelserStriden mellom USA og Kina toppet seg i forrige uke, da Tibets åndelige leder Dalai Lama gjestet Det hvite hus. Riktig nok ble besøket tonet kraftig ned og møtet bevisst holdt utenfor Det ovale kontor. Det ble heller ikke holdt noen felles pressekonferanse med de to fredsprisvinnerne.

Men med kinesiske øyne ble mottakelsen likevel sett på som en provokasjon. Fra USAs side var besøket et motsvar på kinesernes vrede etter annonseringen av det lenge planlagte våpensalget til Taiwan.

Den kinesiske ambassadøren mener like fullt at salget av blant annet 60 Blackhawk-helikoptre og 114 missiler til en samlet verdi på 37 milliarder kroner, er svært uheldig og kommer på et tidspunkt da forholdet mellom det kinesiske fastlandet og Taiwan var på bedringens vei.

-  USAs president i Det hvite hus blander seg inn i Kinas indre anliggender. Sånn oppførsel sårer kinesernes følelser og rammer forholdet til USA, sier Tang.

BLANDER SEG INN: Kinas stemme i Norge kritiserer president Barack Obama for det Kina mener er innblanding i interne anliggender. Her er Obama på den kinesiske muren under statsbesøket i november i fjor. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIX
BLANDER SEG INN: Kinas stemme i Norge kritiserer president Barack Obama for det Kina mener er innblanding i interne anliggender. Her er Obama på den kinesiske muren under statsbesøket i november i fjor. Foto: EPA/SHAWN THEW/SCANPIX Vis mer

Beijing anser Taiwan for å være en legitim del av Folkerepublikken Kina. USA står som garantist for Taiwans sikkerhet dersom de skulle bli invadert fra fastlandet.

København-bråketEksperter på det tradisjonelle fiendeforholdet, mener imidlertid at det brygget opp til storm allerede under klimatoppmøtet i København i desember.

Der representerte de to stormaktene hver sin blokk: USA som verdens ledende industrimakt og Kina som ett av verdens raskest voksende utviklingsland.

De som var tilstede under klimaforhandlingene reagerte på Kinas åpenlyse arroganse ved å sende en laverestående diplomat til å forhandle med toppene fra FN, USA, England og Tyskland. Flere ganger måtte verdens mektigste mennesker vente på at kineseren skulle «ta en telefon til sjefen».

Og langt inn i Obama-administrasjonen og i Washington ble det tolket som en kalkulert fornærmelse da Kinas utsending attpåtil begynte å irettesette president Obama.

Da klimaforhandlingene var over, ble Kina sittende igjen med skylda for at det ikke ble noen forpliktende avtale. «Midtens rike» ble syndebukken som ikke ville gå med konkrete, tallfestede mål, het det.

- Det er tull og tøys, sier ambassadør Tang.

Han sier Kina følte at spillereglene under klimaforhandlingene plutselig ble endret underveis, og at det tvert imot var andre som forsøkte å sabotere drøftingene.

- Mens vi alle jobbet hardt for å å få til en avtale, var det noen land som prøvde å kvitte seg med veikartet som ble skissert under Bali-konferansen i 2007. Plutselig ville de rike industrilandene ta mindre ansvar for utslipsskutt og presse U-landene til å påta seg mer ansvar. Det mente vi var urettferdig.

FINGER'N I JORDA: Tibets åndelige leder stikker fingeren i snøen utenfor Det hvite hus, der han var på besøk i forrige uke. Foto: AFP PHOTO/Jim Watson/SCANPIX
FINGER'N I JORDA: Tibets åndelige leder stikker fingeren i snøen utenfor Det hvite hus, der han var på besøk i forrige uke. Foto: AFP PHOTO/Jim Watson/SCANPIX Vis mer

- Kina vokserUenigheten i København, skjedde bare uker etter at Barack Obama hadde gjennomført en tilsynelatende vellykket rundreise i Asia. Da så det ut til at fundamentet var lagt for et bedret samarbeidsklima mellom Washington og Beijing.

Siden den gang har både klimakrangel, våpensalg og Dalai Lama-besøk gjort forholdet mer tilspisset. I tillegg kommer krangelen om den kinesiske valutaen, som amerikanerne mener holdes kunstig lav og dermed bidrar til USAs handelsunderskudd.

Hackerangrep mot den amerikanske internettgiganten Google har også nørt opp under motsetningene. I forrige uke skrev The New York Times at den omfattende datasnokingen i blant annet e-postkontoene til kinesiske dissidenter kunne spores tilbake til to utdanningsinstitusjoner i Kina, den ene tilknyttet det kinesiske militæret.

Kineserne har hele tiden nektet for å ha noe med datasnokingen å gjøre, og er lei av at så mye mistanke rettes mot dem.

På spørsmål om hvorfor ambassadør Tang tror det er slik, svarer han kryptisk:

- For å si det sånn. Det er noen som ikke liker at vi vokser.

- Når du sier noen, sikter du da til amerikanerne?

- Det tror jeg du har forstått, sier Tang Guoqiang til Dagbladet.

NESESTYVER: USA skal blant annet selge Blackhawk-helikoptre til Taiwan. Foto: AP Photo/Mark Farmer/SCANPIX
NESESTYVER: USA skal blant annet selge Blackhawk-helikoptre til Taiwan. Foto: AP Photo/Mark Farmer/SCANPIX Vis mer