Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet i Prinsdal

- Det er noen som vet

Politiet med klar oppfordring til mulige vitner eller medhjelpere etter drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal fredag.

DREPT: Halil Kara ble offeret i det politiet kaller et «målrettet angrep» utenfor et gatekjøkken på Prinsdal sørøst i Oslo fredag kveld. Foto: Privat
DREPT: Halil Kara ble offeret i det politiet kaller et «målrettet angrep» utenfor et gatekjøkken på Prinsdal sørøst i Oslo fredag kveld. Foto: Privat Vis mer

21 år gamle Halil Kara fra Mortensrud ble drept utenfor et gatekjøkken i Oslo fredag kveld i det politiet mener er et målrettet angrep.

Politiet har ingen mistenkte i saken, og drapsmannen er fortsatt på rømmen. Politiinspektør Grete Lien Metlid har nå er klar oppfordring til mulige vitner eller folk som kan vite noe som helst om drapet med ukjent gjerningsmann.

KOM FRAM: Politiinspektør Grete Lien Metlid oppfordrer de som vet noe om drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal i helgen til å stå fram. Fortsatt har politiet ikke gjort noen pågripelser, og gjerningspersonen er på frifot. Video: Ørjan Ryland, Foto: Mosvold Larsen/NTB Vis mer

- Vi mener det noen som vet. Det er en gjerningsperson her, og det er personer rundt denne og andre som kan ha medvirket. Vi ber om at man tar kontakt hvis man har kunnskap om hva som skjedde, sier Metlid til Dagbladet etter en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Taushet

- Er dette et miljø med taushetskultur der man ikke ønsker å snakke med politiet?

- Ja, det kan det være. Det er vi også vant med å møte, men vi har folk som jobber aktivt ute og oppsøker folk, sier hun.

Detaljene fra drapet har vært sparsomme. Kara, som har tyrkisk bakgrunn, var på gatekjøkkenet Prinsdal grill med tre kamerater like før midnatt fredag kveld. Da de kom ut, ble han skutt og drept av en maskert gjerningsmann.

Kameratene forsøkte å stoppe skytteren, og en av dem ble utsatt for knivskader før gjerningsmannen kom seg unna. Han flyktet sørover på Nedre Prinsdals vei, men politiet ønsker ikke å si hva det vet om mannens bevegelser videre.

Kan ha hatt medhjelpere

De utelukker heller ikke at han kan ha hatt en eller flere medhjelpere, som for eksempel sjåfør som fraktet han vekk. Politiet sitter på videomateriale fra både overvåkningskameraer og mobiltelefoner som kan bli nyttige i etterforskningen videre.

FLUKTRUTE: Politiet leter fortsatt etter gjerningspersonen som skjøt og drepte en 21 år gammel mann på Prinsdal i Oslo 10. januar. Vitner skal ha observert ham løpende fra åstedet i retning Kolbotn. Video: Marie Røssland / Endre Vellene. Vis mer

Obduksjonen av Halil Kara, gjennomført i dag, underbygger politiets tidligere uttalelse om at han ble skutt og drept. Politiet kan per nå ikke svare på om drapet bærer preg av planlegging utover at det framstår som målrettet.

DRAP: Majid Butt er innehaver på Prinsdal grill der en 21 år gammel gutt ble skutt og drept like før midnatt fredag. Reporter: Angelica Hagen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hva som er motivet og hva som har skjedd vet vi ikke. Det er mange ting vi ikke kan svare på ennå. Samtidig undersøker vi mange hypoteser og ulike ting, sier Metlid.

- Det er en sak med ukjent gjerningsperson og det er sentralt å finne ut hvem som står bak og deretter hva som kan være motivet.

Undersøker venner

Politiet holder fortsatt muligheten åpen for at drapet ikke var målrettet.

- Hovedteorien baserer seg på konkret informasjon som vi hadde tidlig i saken. Vi ser selvfølgelig også på historikken til avdøde og de andre som var på stedet, men vi kan ikke si noe om det ennå, sier Metlid.

SAMTALER: Shahid Rasool er hovedinstruktør ved Fightersgym på Mortensrud i Oslo. Han kan fortelle at den avdøde i Prinsdaldrapet brukte treningssenteret hver dag, og at han har hatt flere personer inne på besøk i etterkant av drapet. Video: Marie Røssland Vis mer

Venner og kjente av drapsofferet har uttrykk sjokk og forferdelse etter drapet. Samtidig graver politiet i hans fortid og eventuelt tidligere konflikter.

Kara ble bøtelagt for ordensforstyrrelse i en dom som ble avsagt bare to dager før drapet. Bakgrunnen var en hendelse på en festival på Holmlia i fjor sommer, der grupperinger med unge menn fra drabantbyene Mortensrud og Holmlia skal ha vært nære ved å barke sammen.

Tror på løsning

Både Karas familie, tidligere advokat og venner avviser at han var en del av et kriminelt miljø. Politiet omtaler ham som en kjenning av dem.

De tre kameratene han var sammen med på gatekjøkkenet fredag kveld har alle forklart seg for politiet i løpet av helga og hva som skjedde under drapet.

- Det har vært viktig for politiet, sier Metlid.

Hun vil ikke gå inn på hva de tre har forklart om basketaket og om de forsøkte å stoppe gjerningsmannen.

- Vi har mer detaljer rundt det, men har ikke tenkt å gå ut med det så lenge vi ikke har pågripelse. Vi må få tak i personen og høre hva han har å si. Nå handler det om å tak i skytteren som skjøt og drepte, sier Metlid.

Politiet har også fått inn informasjon om våpenet som ble brukt under drapet, men Metlid ønsker ikke å svare på om de har sporet opp våpenets historikk eller innehaver.

- Vi har tro på en løsning i saken og håper det skjer som fort som mulig. Vi har også tatt høyde for at vi må stå i denne saken over tid, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media