- Det er noen som vil henne vondt

Etter Dagbladets avsløringer i saken mot Laila Anita Bertheussen, ber John Christian Elden PST finne ut hvem som står bak det han kaller «setup-en».

SIKTET: Torsdag 14. mars i år siktet PST Laila Anita Bertheussen for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Hun er for tiden i USA.
SIKTET: Torsdag 14. mars i år siktet PST Laila Anita Bertheussen for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Hun er for tiden i USA.Vis mer

- Det er åpenbart at det er noen som vil Bertheussen og Wara vondt ved å sette opp slike gjentatte angrep mot dem. Spørsmålet er hvem og hvorfor, sier John Christan Elden.

Det er nå over ei uke siden Dagbladet avslørte at det er kommet ny informasjon i straffesaken mot Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Den nye informasjonen kom i pakkeform til PST.

Dagbladet har fra flere kilder fått bekreftet at Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara oppholdt seg i USA da pakken skal ha blitt sendt.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

- Setup-en

I mars siktet PST Bertheussen for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Siktelsen gjelder brannen som fant sted i familiens bil natt til søndag 10. mars. Bilen sto parkert ved familiens hjem i Oslo.

Elden går så langt som å omtale saken som en felle rettet mot Bertheussen.

- Tilståelsen i Dagbladet endrer ikke saken, men styrker tesen om at andre enn henne står bak. Hvem som er Dagbladets tipser, vet bare Dagbladet, men dere har publisert detaljer som tilsier at avsender er kjent med saken. Og siden det ikke er min klient, er det positivt for henne. Hvem som står bak setup-en er PSTs jobb å avdekke, sier han.

PST: - Siktelsen ikke svekket

Det er den samme etterforskningsgruppa - ledet av politiadvokat Thomas Blom - som etterforsker attentatene og attentatforsøkene mot Wara/Bertheussen-familiens bolig, som nå sjekker den mystiske pakka for fingeravtrykk, DNA og eventuelle andre spor.

- Grunnlaget for siktelsen er ikke svekket. Vi jobber fortsatt med å gjennomgå tekniske spor, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet i forrige uke.

Hugubakken har ikke ønsket å kommentere den mystiske pakka eller e-post-tilståelsene Dagbladet har fått. PST ønsker ikke å kommentere Eldens utsagn.

- Vi har ingen annen kommentar enn at siktelsen er ikke svekket, opplyser PST i en kommentar til Dagbladet fredag.

Kode til døra

John Christian Elden er Bertheussens forsvarer. Dagbladet har over de siste to ukene har kontakt med personen/personene som sendte PST pakken med ny informasjon i saken. Via epost tilstår avsender å stå bak lovbruddene Bertheussen er siktet og mistenkt for.

Vedkommende som har sendt ny informasjon til PST - og tilstått forbrytelsene overfor Dagbladet - hevder også å ha avlyttet hjemmet til samboerparet Wara/Bertheussen. I eposter til Dagbladet oppgir avsender blant annet koden til inngangsdøra som «bevis» for dette. Avsender skriver også at de nesten ble tatt på fersken da Wara våknet midt på natta.

Eldens melding til PST

På oppdrag fra Dagbladet har tre språkeksperter, alle med ulik inngangsport til faget, gjennomgått deler av den mystiske Wara-tilståelsen som Dagbladet tidligere har omtalt.

- Dette er ikke ekte vare. Avsender av denne tilståelsen går altfor langt i å framstå som totalt håpløs i norsk. Det er mange ting i teksten som er komplett over styr språklig sett. Teksten henger ikke på greip, var språkforsker Sylfest Lomheims dom.

På Twitter skrev Elden at vedkommende bak tilståelsen er en «sofistikert nordmann». Forsvareren skriver videre at han ikke vet hvem vedkommende er, men at PST snart bør finne ut av saken.

- Du bruker ordet «setup». Har Bertheussen noen teorier om hvem det kan være som angivelig lurer henne i en felle?

- Hennes teorier er ikke bedre enn dine teorier. Viktigere er at PST finner riktig svar og ikke preges av tunnelsyn, svarer Elden.

Bertheussen er også mistenkt for flere andre straffbare forhold - nedtagging, hærverk og forsøk på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara, samt trusler mot statsråden.