Avgjørende med norsk privatkapital

– Det er nok av penger i Norge

Sindre Støer, sjef i Verdi­papirforetakenes Forbund, mener det er på høy tid å avlive en av «myten» om det norske kapitalmarkedet.

NORSK PRIVATKAPITAL SOM GJELDER: Sindre Støer, adm. dir. i Verdipapirforetakenes Forbund (VPFF), er lei av de som hevder statlig og utenlandsk kapital er avgjørende for norsk næringsliv. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
NORSK PRIVATKAPITAL SOM GJELDER: Sindre Støer, adm. dir. i Verdipapirforetakenes Forbund (VPFF), er lei av de som hevder statlig og utenlandsk kapital er avgjørende for norsk næringsliv. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

(Finansavisen): I forrige uke pekte Geir Olsen, Europasjef i A.T. Kearney, på at det er mangel på privat kapital i Norge. Aksel Mjøs, leder for Kapitaltilgangsutvalget, hevdet i tillegg at det norske kapitalmarkedet har et utviklingspotensial når det kommer til å koble gründere og investorer bedre sammen.

Sindre Støer, Adm. direktør i Verdipapirforetakenes Forbund (VPFF), som er en landsomfattende næringsorganisasjon for verdipapirforetak med 28 medlemmer, deriblant ABG Sundal Collier, Carnegie, DNB Markets og Pareto Securities, mener dette er riv ruskende galt, skriver Finansavisen i dag.

Støer hevder det eksisterer to grunnleggende feilforståelser av hvordan det norske kapitalmarkedet fungerer i dag.

Den første «myten» er at det er statlig og internasjonal kapital som er drivkraften i norsk næringsliv.

Staten eier mye i de største

Ifølge statistikken for eierskap på Oslo Børs pr. 31. mai, sitter norske myndigheter med 31,4 prosent av den totale markedsverdien på Oslo Børs. Støer mener imidlertid at dette ikke gir et representativt bilde av statens rolle i det norske markedet.

Staten har for eksempel eierandeler på henholdsvis 67, 54 og 34 prosent i de største selskapene på Oslo Børs, henholdsvis Equinor, Telenor og DNB.

– Det statlige eierskapet er begrenset til et svært lite antall selskaper, hvor de har en nominelt stor posisjon. Staten dukker dermed opp som en betydelig eier i form av sin absolutte størrelse. Men i forhold til å være med å videreutvikle norsk næringsliv, anser jeg ikke staten som en viktig eier i det hele tatt, sier Sindre Støer til Finansavisen.

Utenlandske investorer står for 38,8 prosent av markedsverdien på Oslo Børs, ifølge statistikken pr. 31 mai. Støer mener også dette gir et unyansert portrett av sannheten.

– Av alle selskaper på Oslo Børs er det kun 20-25 selskaper som er store nok til å tiltrekke seg internasjonale investorer med mye penger. For de resterende 170 selskapene er det norsk privatkapital som gjelder. Det er dermed en sannhet med modifikasjoner hvor sentrale utenlandske investorer er for norsk næringsliv, hevder Støer overfor Finansavisen.

– Griseviktig

Geir Olsen hevdet i forrige uke også at det er en mangel på privat kapital i Norge. Støer, som har bistått i en rekke emisjoner for norske selskaper, deler ikke Olsens syn på fraværet av tilgjengelig norsk kapital.

– Den norske deltakelsen er helt avgjørende når vi innhenter kapital i 100 til 500 millioner kroner segmentet. For store utenlandske fond er dette for lite til at det vil ha noe å bety for dem, fastlår Støer.

VPFFs statistikk over egenkapitalemisjoner i Norge illustrerer viktigheten av norsk kapital for mindre børsnoterte selskaper. Ved kapitalinnhentinger på 100 til 500 millioner er det, som oftest, 60 til 100 prosent norsk kapital som blir hentet inn.

– For mindre norske selskaper er vi nødt til å hente inn pengene her hjemme. Norsk privatkapital er griseviktig for å finansiere vekst og dynamikk i norsk næringsliv; vi er rett og slett helt avhengig av det, sier Støer til avisen.

– Men er det tilstrekkelig med tilgang på norsk privatkapital for norske selskaper?

– Om det er nok penger? Ja, det er det. Det er ikke noe kapitalknapphet i Norge, fastlår Støer.

Flere økonominyheter

Den nakne sannhet om Stein Erik Hagens pengesluk

- Rentekutt er tatt av bordet

Kansellerer storordre på Boeing 737 MAX