«Det er nok ikke mange menn som vil være alene hjemme med barna.»

Venstres påtroppende nestleder, Olaf Thommessen, får så ørene flagrer for sine holdninger til likestilling etter et intervju i et svensk magasin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under overskriften «Sannheten om Olaf T.» i Morgenbladet skriver forlagsredaktør i Universitetsforlaget, Karianne Bjellås Gilje: «Olaf T. ble ikke statsråd i denne omgang, og godt var det - for hans holdninger til likestilling tåler ikke møtet med regjeringens egen familiepolitikk.»

Bakgrunnen er et hjemme-hos-intervju med Thommessen og kona Vendela Kirsebom Thommessen (37) i det svenske bladet Mama.

«Var det trist att inte kunne vara pappaledig?» spør svenske Mama, hvorpå Olaf Thommesen svarer:

«Nej, det var inget jag grubblade över. Det fanns inte på kartan, säger han utan omsvep.»

Pappaperm eller ikke

- Grunnen til at jeg sa dette var at jeg arbeidet og jobbet i New York, der var det ikke en slik ordning, ellers ville jeg selvfølgelig tatt ut permisjon, sier Thommesen i dag.

«I Sverige har vi en livlig diskussion om pappaledighet - har ni det i Norge också?» spør Mama, hvorpå Olaf Thommessen svarer:

«Jag har aldri hört nån diskutera det. Det er nog inte så många män som skulle vilja vara ensamma hemma med barnen. Hehe.

Vendela skakar på huvudet och ser lite arg ut.»

- Har du aldri hørt at man har diskutert pappapermisjon i Norge?

- Det jeg mener er at det i Norge er så etablert at vi er ferdig med diskusjonen om vi skal ha det eller ikke. Alle er enige i at det er en god ting. Jeg mener både barn og fedre har et kjempeutbytte av å være sammen. Jeg vet nøyaktig hva jeg står for og trenger ikke en «besserwisser» av en forlagsredaktør til å fortelle meg dette.

Olaf Thommessen er svært indignert over utspillet fra forlagsredaktør Karianne Bjellås Gilje.

- Hver og en må bestemme selv hva som kjennes riktig og hvordan papparollen skal være. Hvem er hun til å definere dette? Er hun foreldreguden? spør han.

Kynisk karrierejeger

- Burde pappapermisjonen vare lenger og staten sørge for å legge forholdene til rette?

- Det viktigste er at myndighetene legger forholdene til rette, så får hver og en bestemme hva som er følelsesmessig og økonomisk riktig for seg uten at myndighetene skal definere hva som er korrekt samvær, sier han.

Bjellås Gilje skriver at «hans holdning til likestilling ikke tåler møtet med regjeringens egen familiepolitikk, der heter det: «Samarbeidsregjeringen vil føre en familiepolitikk som bidrar til å styrke likestillingen i samfunnet, og gi menn og kvinner reelle muligheter til å delta på lik linje både i arbeids- og organisasjonsliv og i familielivet.»

- Jeg deler hundre prosent oppfatning med regjeringen i Semb-erklæringen. Det er ingen grunn til å tro at jeg divergerer fra dette, mer usaklig vås har jeg sjelden lest, sier Thommessen.

- Har dere en tradisjonell arbeidsfordeling hjemme?

- Her gjør man det man kan hele tida. Hva jeg gjør hjemme har ærlig talt ingen noe med. Jeg startet egen virksomhet for at jeg kunne få større fleksibilitet overfor barna. Vendela er borte cirka ei uke i måneden, og da er det jeg som tar meg av barna. Jeg må ta igjen arbeid når hun er hjemme, men jeg er sikker på at jeg bruker minst like mye tid sammen med barna som henne. Da vårt første barn ble født, unnlot jeg å tiltre en jobb fordi jeg ville være mer sammen med familien min. Jeg synes det er presseetisk betenkelig at jeg blir framstilt som en kynisk karrierejeger, sier han.

Han driver eget rådgiverfirma og er innstilt som Venstres 2. nestleder foran landsmøtet.

Ikke umoralsk

Hans kone Vendela Kirsebom Thommessen ønsker ikke å kommentere uttalelsene i Mama overfor Dagbladet. I intervjuet sier hun at hun ikke kjenner spesielt mange kvinner som lever likestilt med sine menn. På spørsmål om hva likestilling betyr for henne svarer hun:

«Vi har det nog lite mer gammaldags, lite mer traditionellt. Jag vet inte varför vi har glidit inn i det. Jag känner inte speciellt många tjejer som lever jämställt med sina män. På andra sidan tycker jag att det är dödstrist att hålla på i trädgården, det sköter Olaf. Jag gör det mesta av hemarbetet. Tycker inte att det är så kul att steda, men jag och Jemma hjälps åt.»

Jemma er familiens filippinske nanny.

- Du slipper litt husarbeid?

- At vi har en filippinsk nanny er verken ulovlig eller umoralsk. Jeg er litt lei av at jeg må finne meg i hva som helst fordi jeg er en offentlig person.

«Sannheten om Olaf T.»

Forlagsredaktøren og den tidligere høyskolelektoren ved journalistutdanningen i Oslo, Karianne Bjellås Gilje, fastholder kritikken.

- Det er klart at han nå må ro seg inn, for holdningene han viser er ikke politisk korrekte. Nå skal jo profilerte pappaer vise at de vil ha mye alenetid med barna sine. Grunnen til at jeg skriver «Sannheten om Olaf T.» er at sannheten kommer fram i en slik åpenhjertig hjemme-hos-setting der man ikke er coachet av partiapparat og medierådgivere og har tenkt gjennom hva man skal si.

- Både i Norge og Sverige er selvsagt pappapermisjon kommet for å bli, men det er en livlig diskusjon om den nåværende ordningen fungerer og om permisjonen skal utvides. Thommessen kan ikke komme bort fra at hele det svenske intervjuet rapporterer om et svært tradisjonelt familiesyn. Han må bare ikke lage seg mer moderne enn han er.

- Hvorfor er det så galt at han har filippinsk nanny?

- Det er ikke galt. Han må ha den livsstilen han vil hjemme, jeg vil bare påpeke at de holdningene han viser her, ikke tåler møtet med det systemet han er i ferd med å krabbe seg opp i. Dette viser mangel på forståelse av hva som er oppe til debatt i Norge, sier Bjellås Gilje.

SLÅR TILBAKE: Olaf Thommessen blir beskyldt for å ha gammeldagse holdninger til likestilling etter et intervju med kona Vendela Kirsebom Thommessen og ham selv i det svenske bladet Mama. De to er foreldre til Hannah (3), og Julia (6).