- Det er nok ingen som tror at Haakon Lie bestilte mord, men boka bygger opp om negative myter

Haakon Lies datter reagerer på at faren blir fremstilt som morder i krimromanen «Gerhardsens testamente».

REAGERER STERKT:  Karen Lie, datteren til genralsekretær Haakon Lie, mener boka «Gerhardsens testamente» bygger opp om negative myter om faren, som i boka er ansvarlig for drap. Hun og forfatter Ørjan N. Karlsson jobber begge i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg. Foto Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER STERKT: Karen Lie, datteren til genralsekretær Haakon Lie, mener boka «Gerhardsens testamente» bygger opp om negative myter om faren, som i boka er ansvarlig for drap. Hun og forfatter Ørjan N. Karlsson jobber begge i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne uka ble boka «Gerhardsens testamente» av forfatter Ørjan N. Karlsson sluppet, en fiktiv krimroman hvor norske, historiske skikkelser blandes med oppdiktede personer og hendelser.

- Det er nok ingen som tror at Haakon Lie bestilte mord, men boka bygger opp om negative myter om Haakon Lie, og hele historien er guffen. Jeg synes ikke det er greit, sier Haakon Lies datter, Karen Lie til Dagbladet.

I boka følger vi nåtidens eks-Kripos-etterforsker Kyrre Kaupang, som blir heklet inn i den hemmelige antikommunistiske organisasjonen «Stiftelsen», etter arbeid med et mistenkelig dødsfall.

«Stiftelsen», som utgjør det historiske bakteppet i historien, blir i boka dannet av partisekretær Haakon Lie, statsminister Einar Gerhardsen (Ap) og statsråd Jens Christian Hauge på 50-tallet, for å hindre kommunistene i å komme til makta i Norge.

Spesielt myteomspunnet I boka sørger Haakon Lies karakter for at en person blir drept. Siden karakteren i boka begår handlinger, snakker og oppfører seg på en måte som Haakon Lie aldri ville ha gjort, blir det «feil å bruke farens navn», mener datteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer