LØP TILBAKE: Simon snudde rundt og løp tilbake etter at de klarte å få den hardt skadde kvinnen til ambulansepersonellet. Dette bildet endte blant annet på forsida av The Guardian. Her er bildeteksten Scanpix sendte ut: "TERROR RAMMER NORGE. Eksplosjon i Regjerningskvartalet der en bombe gikk av i Oslo fredag ettermiddag. Høyblokka og store deler av området rundt ble skadet. Flere sårede og drept. Førstehjelp i Akersgata etter at bomben ble sprengt."
Foto: Berit Roald / Scanpix
LØP TILBAKE: Simon snudde rundt og løp tilbake etter at de klarte å få den hardt skadde kvinnen til ambulansepersonellet. Dette bildet endte blant annet på forsida av The Guardian. Her er bildeteksten Scanpix sendte ut: "TERROR RAMMER NORGE. Eksplosjon i Regjerningskvartalet der en bombe gikk av i Oslo fredag ettermiddag. Høyblokka og store deler av området rundt ble skadet. Flere sårede og drept. Førstehjelp i Akersgata etter at bomben ble sprengt." Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

«Det er nok mye man bør glemme»

Politimannen Simon var blant de første på stedet i Regjeringskvartalet. Han vil glemme mye av det han så, men aldri hva som faktisk skjedde 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Livet går videre. Folk gjør innbrudd og selger narkotika, og hverdagen min på jobben ble fort den samme igjen, sier politibetjenten Simon til Dagbladet.

Han og makkeren Mari var blant de første politipatruljene som var på stedet i Regjeringskvartalet etter terrorbomba 22. juli. Flere bilder som ble tatt av dem, blant annet der de bærer en blodig, hardt skadd kvinne, gikk verden over dagene etter terrorangrepet.

Målbevisst Et av bildene, som blant annet var på forsida av The Guardian, viser en blodig Simon som løper målbevisst tilbake mot Regjeringskvartalet etter at de fikk kvinnen inn i en ambulanse. Bildene ble et slags symbol på innsatsen til politiet, ambulansepersonellet og redningsmannskapene etter terrorangrepene. Selv har Simon i ettertid følt at han fikk ufortjent mye oppmerksomhet, at han bare gjorde det han hadde trent på da han var på stedet og at andre vill gjort det samme.

To uker etter terrorangrepet ble Simon intervjuet av fagbladet Politiforum, og forklarte da i detalj hva som skjedde i minuttene og timene etter terrorangrepet. De oppdaget den hardt skadde kvinnen blant bygningsrester utenfor regjeringsbygget. Hun pustet, men det surklet i blod og de skjønte at de måtte få henne vekk. Samtidig hadde de fått melding over politiets samband at det kunne være to udetonerte sprengladninger i området.

- Det var mye som ble sagt over sambandet i den første tida. Vi måtte få folk unna. Alt som kunne være mistenkelig ble gjennomsøkt svært nøye, sier han.

Alvorlige skader Simon har vært i kontakt med familien til kvinnen på bildet og fått beskjed om at det, etter forholdene, går bra med henne.

- Men jeg vet at hun fikk alvorlige skader, sier han.

De to politibetjentene fikk kvinnen inn i en ambulanse et stykke ned i Akersgata. Derfra løp de tilbake igjen. Simon begynte sammen med flere kolleger å gjennomsøke en av regjeringsbygningene.

Han jobbet til kl. 01 på natta etter terrorangrepet. Morgenen etter kl. 7 var han på jobb igjen.

- Jeg måtte jo det. Jeg tror ikke det var mange av oss som fikk sove den natta, sier han.

Provosert av dopselgere Simon deltok som privatperson i den store blomstersermonien på Rådhusplassen tre dager etter terrorangrepene.

- Da var jeg stolt over å være norsk. Det var rørende. Og det var fint å se applausen og støtten ambulansepersonell og politifolk ble møtt med, sier Simon.

Men på vei hjem ble han provosert av kriminelle han til vanlig må hanskes med på jobb.

- Etterpå gikk jeg ned mot Oslo S. Da så jeg at det var flere dopselgere ute enn noen gang. Da ble jeg provosert. Hele landet var i sorg, og det eneste de gjorde var å utnytte situasjonen da politiet var opptatt et annet sted. Men det viser vel bare hvor stort narkotikaproblemet er.

Han føler at hverdagen kom tilbake omtrent etter et par uker.

- I begynnelsen var det vanskelig å jobbe med hverdagslige ting da alt fremsto som svært trivielt. Men jeg kom relativt raskt tilbake til hverdagen. Det er nok en forskjell på når alt var tilbake til det normale på jobb for meg, og når Oslo var tilbake til det normale, sier han.

God støtte Selv har han ikke hatt noen problemer i etterkant.

- Kollegastøtten i politiet har fungert svært godt og den har hjulpet oss igjennom det som har skjedd. Den generelle støtten fra kolleger, venner, familie og den norske befolkningen har også vært til stor hjelp.

- Det er nok mye man bør glemme, som mange av synsinntrykkene den dagen, men vi må ikke glemme at det skjedde. Vi må finne ut hva som kan gjøres annerledes hvis noe sånt skulle skje igjen. Nøkkelordet her er nok at vi må være bedre forberedt.

- Det har lenge vært en diskusjon om politiets ressurser. Nå er det et poeng at terrorangrepene skjedde, og vi må lære av det. Vi har i lengre tid klaget over dårlig utstyr og at det er behov for mer personell. Mine meninger har ikke endret seg radikalt, men 22.juli ble nok en vekker for de fleste, forhåpentlig også for politikerne som styrer politiets økonomi, sier Simon.

HARDT SKADET: De to politibetjentene, og en person som var på stedet i sivil, bar kvinnen til en ambulanse. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
HARDT SKADET: De to politibetjentene, og en person som var på stedet i sivil, bar kvinnen til en ambulanse. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Vis mer