FØRSTE GANG: Dan Aksel Jacobsen så nordlys for første gang - og tok bilder av det. Fra Nesodden. Foto: Dan Aksel Jacobsen
FØRSTE GANG: Dan Aksel Jacobsen så nordlys for første gang - og tok bilder av det. Fra Nesodden. Foto: Dan Aksel JacobsenVis mer

- Det er nordlys helt ned til Tyskland

Usedvanlig kraftig nordlys malte i natt himmelen grønn, lilla og blå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du sov søtt gjennom hele natta, gikk du glipp av et fantastisk skue på himmelen. En sterk solstorm overstrømmet jorda og skapte et fantastisk nordlys.

Nordlys dannes når skyer av gass fra Sola kolliderer med vår magnetosfære. Dete fører til at partikler som har klart å trenge seg inn i denne magnetiske kokongen dyttes ned mot Jordas atmosfære.

Når partiklene treffer atmosfæren, kollidererer de med oksygen og nitrogen. Disse kollisjonene fører til lyset vi ser på nattehimmelen, skriver solforsker Pål Brekke i boka «Sola - vår livgivende stjerne».

SOLFLEKKER: En nederlandsk amatørfotograf tok dette bildet av solflekkene som skapte den geomagnetiske stormen vi hadde glede av i natt. Foto: Emil Kraaikamp
SOLFLEKKER: En nederlandsk amatørfotograf tok dette bildet av solflekkene som skapte den geomagnetiske stormen vi hadde glede av i natt. Foto: Emil Kraaikamp Vis mer

Brekke var selv ute i natt og tok et bilde av det fantastiske nordlyset.

- Jeg gikk forbi Bogstadvannet og ut i skogen. Man må komme seg ut av byen for å unngå lys fra t-baner og gatelys, sier Brekke til Dagbladet.

Nattas nordlys var forårsaket av en usedvanlig sterk solstorm.

I NATTA: Pål Brekke tok ikke et like godt bilde som Dan Aksen Jacobsen, men her er nordlyset nord for Oslo i natt. Foto: Pål Brekke
I NATTA: Pål Brekke tok ikke et like godt bilde som Dan Aksen Jacobsen, men her er nordlyset nord for Oslo i natt. Foto: Pål Brekke Vis mer

- Det er fortsatt en del aktivitet, men mest sannsynlig blir det ikke like kraftig nordlys i kveld som det var i natt. I natt var det nordlys helt ned til Tyskland, det er ikke så veldig vanlig, sier Brekke.

Nordlys på Nesodden En annen som var ute i natt og så på nordlys er Dan Aksel Jacobsen fra Nesodden. Han sendte inn flotte nordlys-bilder til Dagbladets tipsmail 2400@db.no.

- Jeg hadde aldri sett nordlys før, så det var helt fantastisk å se hele himmelen opplyst av stråler, forteller Jacobsen.

For å ta gode bilder av nordlys må man ha lang lukketid på kamera og helst vidvinkel linse - og stativ.

NEDRE EIKER: Pål Andreas Nylund tok disse bildene fra Solbergelva i Nedre Eiker. Foto: Pål Andreas Nylund
NEDRE EIKER: Pål Andreas Nylund tok disse bildene fra Solbergelva i Nedre Eiker. Foto: Pål Andreas Nylund Vis mer

- Jeg hadde 30 sekunder lukketid. Jeg ringte en fotografkamerat som har erfaring med å ta bilder av nordlys og fikk litt tips.

- Det å fotografere nordlys er veldig kult, man ser de 30 siste sekundene i ett bilde!

Pål Andreas Nylund tok oppstilling ved Solbergelva i Nedre Eiker utenfor Drammen og tok nydelige bilder av himmelshowet.

Foto: Pål Andreas Nylund
Foto: Pål Andreas Nylund Vis mer

- Jeg tror sjelden det har vært så kraftig nordlys her nede, i hvert fall ikke som jeg har sett. Rådet til dem som vil ta bilder er å ha bra kamera, lang eksponeringstid og stativ, sier Nylund.

Svak solsyklus På Brekke forteller at sola vil nå sitt maskimum i solsyklusen i 2012-13.

- Vi har vært inne i en veldig rolig periode. Det var et veldig dypt minimum i 2008-09 og den nåværende solsyklusen er middels svak, sier Brekke.

Den neste solsyklusen er ventet å starte i 2020, men den kan se ut til å bli usedvanlig svak. Det kan føre til både kaldere klima og langt mindre nordlys.

HIMMELEN MALT: Pål Andreas Nylund mener han aldri tidligere har sett flottere nordlys ved Drammen. Foto: Pål Andreas Nylund
HIMMELEN MALT: Pål Andreas Nylund mener han aldri tidligere har sett flottere nordlys ved Drammen. Foto: Pål Andreas Nylund Vis mer

- Syklusen i 2020 kommer kanskje ikke til å dukke opp, det ser ut som det er noe uvanlig. Det blir mindre av de kraftige nordlysene framover, hvis sola er mindre aktiv, sier Brekke.

Solas hemmeligheter Det er fortsatt mye vi ikke vet om sola, blant annet det faktum at det er kaldere på solas overflate enn det er i solas korona, det ytterste laget i atmosfæren.

- Det er omlag 5000 grader på overflaten, mens i atmosfæren er det varmere enn én million grader. Det er som om du sitter nærme peisen og det er veldig varmt, så går du til andre siden av rommet og så er varmen enda sterkere fra peisen, sier Brekke.

Pål Brekkes bok «Sola - vår livgivende stjerne» blir i slutten av oktober gitt ut på engelsk av anerkjente Springer forlag.

SOLA NÅ: Slik ser sola ut nå, solflekkene viser hvor aktiv sola er. Foto: spaceweather.com
SOLA NÅ: Slik ser sola ut nå, solflekkene viser hvor aktiv sola er. Foto: spaceweather.com Vis mer