PRESIDENTAMBISJONER: Hillary Clinton varsler at hun vil tilbake i Det hvite hus. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool/File
PRESIDENTAMBISJONER: Hillary Clinton varsler at hun vil tilbake i Det hvite hus. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool/FileVis mer

Det er offisielt: Hillary stiller som presidentkandidat

La ut video i sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg vil være sikker på at du hører det fra meg først. Det er offisielt: Hillary stiller som presidentkandidat, skriver styrelederen for valgorganisasjonen hennes, John Podesta i en epost til støttespillere fra da hun stilte til valg i 2008, ifølge Politico.

Like etter la hun ut en video på to minutter og 18 sekunder i sosiale medier. I videoen forteller mange ulike mennesker hvordan de gjør seg klare til nye livsfaser.

- Jeg gjør meg også klar til noe. Jeg stiller til presidentvalget. Amerikanere har kjempet sin vei tilbake fra en tøff økonomiske tider. Men de på toppen sitter fortsatt med de beste korta. Hverdagsamerikanere trenger en forkjemper, og jeg ønsker å være den forkjemperen så du kan gjøre mer enn bare å klare deg, sier Hillary Clinton selv midtveis ut i videoen.

Hun legger til hvordan hun mener sterke familier er grunnlaget for et sterkt USA.

- Så jeg legger ut på veien for å gjøre meg fortjent til din stemme, sier Clinton.

Kunngjøringen fra den tidligere førstedamen, senatoren og utenriksministeren har vært ventet svært lenge, og Clinton blir sett på som den soleklare favoritten til å bli demokratenes presidentkandidat.

Tidligere har de republikanske kandidatene Ted Cruz og Rand Paul offisielt kunngjort at de stiller til presidentvalget. I morgen er det også ventet at den republikanske senatoren Marco Rubio vil kunngjøre sitt kandidatur hjemme i Miami.

Satser på intime settinger Kunngjøringen kom uten et stort arrangement med tusenvis av jublende tilhengere. I stedet drar Hillary Clinton til Iowa, som er delstaten som holder det første viktige nominasjonsvalget i januar 2016. Deretter reiser hun til New Hampshire, som holder det andre nominasjonsvalget. Begge steder skal hun møte potensielle velgere i mindre og mer intime settinger.

Clinton var også favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat i 2008. Den gangen tapte hun nominasjonskampen mot den ferske senatoren Barack Obama.

Nå har Clinton store muligheter til å bli USAs første kvinnelige president. I 2008 var hun lite villig til å framheve dette historiske aspektet i jakta på stemmer. Nå er tonen en annen.

- Ønsker dere ikke å se en kvinnelig president for USA? spurte hun spøkefullt da hun snakket til en gruppe kvinnelige demokratiske politikere i mars, ifølge Washington Post.

Republikanske angrep Allerede før Clintons kunngjøring kom noen av de republikanske kandidatene med angrep mot henne.

Den potensielle kandidaten, Jeb Bush, angrep hennes rolle i amerikansk utenrikspolitikk.

- USA bør være respektert av våre allierte og fryktet av våre fiender. Vi må gjøre det bedre enn utenrikspolitikken til Obama-Clinton, som har skadet forholdet til våre allierte og oppmuntret våre fiender, sier Bush i en video han la ut på Facebook i dag.

Rand Paul har laget en reklamevideo hvor han går hardt til angrep på Clinton og beskrevet henne som «det verste i Washington-maskinen».

- Jeg synes Clinton-paret har en holdning om at de er over loven, sier Paul til NBC.

Senator, Lindsey Graham, som også vurderer å stille, sier han ikke har hørt en eneste politisk ytring fra Clinton.

- Å prøve å finne ut hva hun mener, er som å spikre gelé til veggen, sier han, ifølge USA Today.