IKKE AVVISENDE: Hadia Tajik, leder av justiskomiteen på Stortinget, mener PSTs nyeste forslag er mindre inngripende enn noen av sikkerhetstjenestens tidligere ønsker. Foto: Lars Eivind Bones
IKKE AVVISENDE: Hadia Tajik, leder av justiskomiteen på Stortinget, mener PSTs nyeste forslag er mindre inngripende enn noen av sikkerhetstjenestens tidligere ønsker. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Det er, og skal fortsatt være, tankefrihet i landet vårt

Men Hadia Tajik og andre justispolitikere avviser ikke PSTs hackeønske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets Hadia Tajik mener PST-sjefens ønske om å hacke PC-ene til terrormistenkte er lettere å akseptere enn sikkerhetstjenestens tidligere forslag.

- Jeg er ikke avvisende til forslaget. Jeg mener dette er mer konservativt enn det PST har kommet med i andre sammenhenger, for eksempel bruk av «big data» uten å sette begrensninger på hva de vil samle av informasjon, hva de ønsker å bruke dataene til - eller hvordan, sier Ap's justispolitiske talsperson, som leder justiskomiteen på Stortinget.

- Svært alvorlige saker Hun understreker at Ap ikke har behandlet forslaget ennå, og at dette derfor er hennes foreløpige vurdering.

- Det PST ønsker seg her er en konkret hjemmel om å ta i bruk en form for overvåking når det er snakk om konkret mistanke rettet mot konkrete personer i svært alvorlige saker, altså terrormistanke, under forutsetning av domstolskontroll, sier Tajik.

- Dette er tre vesentlige elementer som er mer i tråd med det å være en rettsstat enn det enkelte tidligere ønsker fra PST har vært, og det er slik jeg ser det tre minimumsforutsetninger for at vi skal vurdere det.

Mer avanserte PST-sjef Benedicte Bjørnland sa til Dagbladet mandag at terrornettverkene blir stadig mer avanserte i sin kommunikasjon. PST ønsker å tilpasse seg dette, fordi deres gamle overvåkingsmetoder blir stadig mindre nyttige.

- Et eksempel er det å kunne lese tastaturet. Etter en rettslig kjennelse bør vi få anledning til å installere en trojaner som gjør at vi for eksempel kan lese av alle tastaturtrykk på en overvåket datamaskin, sier Bjørnland til Dagbladet.

Trojanere er små programsnutter, eller virus, som også brukes av hackere til å ta over kontrollen på andres datamaskiner eller telefoner. Trojaneren installeres uten at den som eier datamaskinen eller telefonen merker noe til det.

Flere hensyn Høyres justispolitiske talsperson, Anders B. Werp, ønsker å se flere detaljer før han uttaler seg om forslaget.

- Men det er all grunn til å ta dette på alvor. PST beskriver en reell utfordring for samfunnet, og det må vi ta innover oss. Det er mange hensyn å ta her, med rettssikkerhet og personvern på den ene siden og samfunnssikkerhet på den andre, sier han.

Tajik medgir at PSTs forslag kan være en utfordring for personvernet, i og med at privat tastaturbruk ikke nødvendigvis er ment for andre. Dermed blir det vanskelig å dokumentere reelle intensjoner.

- Det er, og skal fortsatt være, tankefrihet i landet vårt. I den grad det er aktuelt å gi PST den type hjemmel, må det være med forbehold om at kvaliteten på den type bevis er begrenset, og at denne type bevis ikke er nok alene, sier hun.

Positiv Frp har heller ikke behandlet det nyeste PST-ønsket, men partiets justispolitiske talsmann er positiv.

- Men en klar forutsetning, og det er at det må foreligge en beslutning fra en domstol før man kan gjennomføre et slikt tiltak. Vi skal drøfte dette i nær framtid, og hvis det blir flertall for et slikt tiltak håper jeg dette kan komme på plass lovmessig til høsten, skriver Ulf Lerstein i en tekstmelding til Dagbladet.

VIL HACKE PC-ER: Det var i forbindelse med et foredrag i Oslo Militære Samfund i går at PST-sjef Benedicte Bjørnland ytret ønske om å lese alle tastaturtrykk på terrormistenktes datamaskiner.
Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
VIL HACKE PC-ER: Det var i forbindelse med et foredrag i Oslo Militære Samfund i går at PST-sjef Benedicte Bjørnland ytret ønske om å lese alle tastaturtrykk på terrormistenktes datamaskiner. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix Vis mer