- Det er også langt fra Namsos til Royal Albert Hall, men Krekar har krav på å få bevege seg fritt

Meling svarer på tingrettens «kortere enn til Bagdad»-påstand med Åge-referanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN TINGRETT (Dagbladet): I dagens Krekar-avgjørelse påpekte Oslo tingrett at jo, det er faktisk kortere mellom Oslo og Bagdad enn Oslo og Kyrksæterøra. Så da burde det være mulig for familien til Krekar å besøke ham i Trøndelag.

Krekars advokat sier han har sansen for at retten har brukt litt koloritt (altså farge) når de beskriver Krekar-saken.

- Det er også langt fra Namsos til Royal Albert Hall, men Krekar har krav på å få bevege seg fritt, sier Meling om Bagdad-påstanden, og spiller da på at Namsos-artisten Åge Alexandersen nå faktisk skal spille i Royal Albert Hall.

Familien nærmere
Meling vil at Krekar skal bo i Oslo med familien, uten meldeplikt. Men de tapte på alle punkter i retten i dag. Hvis ikke Krekar møter opp til sin meldeplikt på Kyrksæterøra onsdag, så kan han bli pågrepet.

Og Kyrksæterøra er langt borte fra familien. At han får redusert kontakt med dem, la ikke retten stort vekt på.

HAR ANKET:  Mulla Krekars advokat Brynjar Meling var i Jæren tinghus da Oslo tingrett kom med sin kjennelse i Krekar-saken. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
HAR ANKET: Mulla Krekars advokat Brynjar Meling var i Jæren tinghus da Oslo tingrett kom med sin kjennelse i Krekar-saken. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

- Avstanden fra Oslo til Kyrksæterøra er en god del kortere enn mellom Oslo og Bagdad, slik at det vil være praktisk mulig for både kona og barna hans å reise til Kyrksæterøra for å besøke ham der, skriver Oslo tingrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøv spillet om Krekar.

- Ifølge retten kan familien bare dra opp og besøke ham i Trøndelag? spør Dagbladet Meling.

- Det kan de. Og hvis formålet var å forhindre ham i å få besøk fra islamister, så kan jo de bare komme på besøk de også, hvis familien kan. Det er en selvmotsigelse i avgjørelsen her, sier Meling til Dagbladet.

Færre islamistbesøk Politiet ønsker å få Krekar ut av de store byene og vekk fra Østlandet, og peker blant annet på at han hadde besøk av andre islamister i leiligheten sin i Oslo, før han ble trusseldømt og fengslet.

Oslo tingrett mener at Krekar alt i alt vil få besøk av færre tilhengere fra inn- og utland om han bor på Kyrksæterøra, enn han ville gjort i Oslo-området. Meling mener det er ren spekulasjon.

- I PSTs sikkerhetsvurdering uttrykker de bekymring over at Krekar har blitt en martyr, og han fremstår kanskje som en enda større martyr ved å få et slikt vedtak mot seg. Jeg tror det vil stimulere til at folk vil oppsøker ham der, sier Meling.

Les hele kjennelsen her.

- Den samme overalt PST har konkludert med at Krekars innflytelse på jihadistmiljøene har blitt redusert mens han var i fengsel, men at den ikke er «vesentlig svekket».

- Dessuten mener PST at han vil ta opp igjen aktiviteten etter han er løslatt. Faraj (Krekar red. anm.) utgjør i dag en trussel, sier Oslo tingrett, og peker på den økte terrorfaren i Europa og oppblomstringa av et jihadistmiljø på Østlandet. 

Krekars advokat sier Krekar vil være Krekar uansett hvor han er.

- Det er jo et poeng fra mulla Krekar at han har ingen hendelser eller aktiviteter som er beroende på hvor han befinner seg. Så han kan sitte på Svalbard, han kan sitte på Jan Mayen eller på Bjølsen, Bjørnøya eller på Kyrksæterøra, eller hvor som helst, og han vil være akkurat den samme og ha den samme rekkevidden, sier Meling til Dagbladet.

Krekar-saken er lagt fra over. Den er anket. Og team Krekar er klare til å ta den hele veien til Høyesterett.