- Det er over. Vi er lei oss for at vi ikke kunne finne dem

Mannskapet på «Steve Irwin» gir opp søket, og sender sin dypeste medfølelse til de pårørende.

BUDSKAP TIL NORGE: Dagen før «Berserk» forsvant, tok mannskapet om bord «Steve Irwin» dette bildet i Hvalbukta med Ross-platået i bakgrunnen. Det skulle være en melding til alle nordmenn om å stanse hvalfangsten. Bare timer senere seilte de rett inn i stormen for å nå frem til den norske seilbåten i nød. Foto: Barbare Veiga / Sea Sheperd
BUDSKAP TIL NORGE: Dagen før «Berserk» forsvant, tok mannskapet om bord «Steve Irwin» dette bildet i Hvalbukta med Ross-platået i bakgrunnen. Det skulle være en melding til alle nordmenn om å stanse hvalfangsten. Bare timer senere seilte de rett inn i stormen for å nå frem til den norske seilbåten i nød. Foto: Barbare Veiga / Sea SheperdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sea Sheperd-skuta «Steve Irwin» har avsluttet søket etter «Berserk» i Sørishavet. Nå settes kursen mot Tasmania.

- Vi er ferdige. Det er over. Og nå er vi allerede for langt fra det området hvor det er sannsynlig at de kan ha havnet. Vi har søkt siden tirsdag, og kalt opp «Berserk» på VHF-radioen hver eneste time uten å få svar. Det er alltid taust. Og dette er en veldig stille og ensom plass på jorda, sier telegrafist Nuno Ramos til Dagbladet.

- Tungt hjerte I fem dager har mannskapet om bord «Steve Irwin» håpet på livstegn fra de tre savnede om bord den norske seilsbåten. I går kunne aktivistveteranen og skipets kvartermester Howie Cooke fortelle hvordan de drømte om å finne tre glade menn drivende om bord «Berserk» rundt neste sving.

Nuno Ramos forteller at alle om bord med tungt hjerte innser at drømmen nå neppe blir oppfylt. De har fått et sterkt forhold til de tre savnede, uten noen gang å ha møtt dem.

- Det føles ikke godt. Det er vanskelig å forklare den følelsen vi opplever. Vi er så lei oss. Å slåss med naturen er en nådeløs bedrift, og jeg er redd de må ha blitt overrasket og sjanseløse da stormen traff dem, sier Ramos.

Seilte inn i stormen «Steve Irwin» har i flere måneder drevet aktiv hvalfangstmotstand som del av Sea Shepards operasjon «No Compromise». 9. februar forlot de Wellington i Australia for å avslutte kampanjen i Sørishavet ved å markere 100-årsjubileet til Roald Amundsens sydpoltriumf.

- Det er litt ironisk. Dagen før «Berserk» sendte ut sine nødsignaler tok vi mannskapsbilder med Amundsen-banner som skal brukes i kampen mot norsk hvalfangst. Dagen etter seiler vi rett inn i stormen for å redde nordmenn i nød. Fordi vi først og fremst er sjøfolk og medmennesker, sier Ramos.

«Steve Irwin» er nå i området 69 grader sør og 173 grader øst, med kurs nordvest. De har forlatt Rosshavet og vil i morgen starte overfarten til Hobart i Tasmania. Operasjon «No Compromise» er over. Det samme er søket etter de tre savnede nordmennene.

- Jeg vil på vegne av hele vårt mannskap uttrykke vår dypeste og varmeste medfølelse til familie og venner av de tre. Vi føler virkelig med dem, sier han.

FERDIG: «Steve Irwin» har nå avsluttet søket og setter kursen mot Tasmania. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd
FERDIG: «Steve Irwin» har nå avsluttet søket og setter kursen mot Tasmania. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd Vis mer