- Det er overraskende at han ikke sjekker grundigere

Robert Eriksson (Frp) er overrasket over Atle Brynestad. Finansministeren ber folk sjekke grundig før man hyrer steinleggere.

LAV LØNN: Ifølge arbeiderne betalte MC Steinlegging, firmaet Atle Brynestad hyret, i snitt under 90 kroner timen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
LAV LØNN: Ifølge arbeiderne betalte MC Steinlegging, firmaet Atle Brynestad hyret, i snitt under 90 kroner timen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avdekker i dag at den kjente forretningsmannen Atle Brynestad nylig kjøpte steinleggingstjenester av et selskap som ikke var momsregistrert, og der arbeiderne overfor Dagbladet hevdet å få betalt langt under tarifflønna.

Brynestad mente han hadde undersøkt selskapet grundig, og sa at han handlet i god tro.

- Vi vet at det ikke er mye penger. Men vi har ikke noe annen jobb å gå til, sa en av de polske steinleggerne, som hevdet å i snitt få snaut 90 kroner i timen.

Kundene kan få svi Finansminister Sigbjørn Johnsen vil ikke gå inn i Brynestads konkrete tilfelle, men sier:

- Hver enkelt sak må behandles av skattekontoret. Jeg vil imidlertid oppfordre forbrukere til å undersøke om man har å gjøre med seriøse aktører når man skal inngå avtaler om håndverkertjenester.

OPPFORDRER: Finansminister Sigbjørn Johnsen vil oppfordre forbrukere til å undersøke om man har å gjøre med seriøse aktører, når man skal inngå avtaler om håndverkertjenester. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
OPPFORDRER: Finansminister Sigbjørn Johnsen vil oppfordre forbrukere til å undersøke om man har å gjøre med seriøse aktører, når man skal inngå avtaler om håndverkertjenester. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Skatteunndragelser fører til at det blir mindre penger til å finansiere fellesgoder og det gir dårlige konkurranseforhold for de som ønsker å drive virksomhet på lovlig måte, sier Johnsen.

Han påpeker at kundene også kan få svi, slik Dagbladet tidligere har omtalt:

- For noen år siden vedtok vi nye regler om at forbrukere kan bli medansvarlig for den skatten og de avgiftene som unndras dersom man betaler kontant for tjenester over 10 000 kroner. Reglene ble gitt for å begrense kontantomsetningen i privatmarkedet og gjøre forbrukerne mer bevisst på hvem de kjøper tjenester av.

Overrasket Lederen i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson (Frp), sier han ble overrasket av saken.

- I den forstand at Atle Brynestad er en meget erfaren forretningsmann som opererer i forretningsverdenen hver dag, og kjenner til hvordan lønns- og arbeidsvilkår fungerer, er det overraskende at han ikke sjekker grundigere at det er seriøse firmaer han bestiller tjenester fra, sier Eriksson til Dagbladet.

- SJEKKET GRUNDIG: Atle Brynestad mener han utførte grundige undersøkelser før han engasjerte steinleggerfirmaet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- SJEKKET GRUNDIG: Atle Brynestad mener han utførte grundige undersøkelser før han engasjerte steinleggerfirmaet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Men jeg har ingen grunn til ikke å tro at Atle Brynestad, slik han sier til Dagbladet, har handlet i god tro. Der har jeg lyst til å understreke at man skal være forsiktig med å overlate alt ansvaret til bestiller, mener Robert Eriksson.

Han mener man ikke kan forvente at vanlige familier skal utføre regelrett detektivarbeid rundt underselskaper, triksing med organisasjonsnummer og forskjellige identiteter — slik det har vært beskrevet i enkelte saker.

- I stedet må vi få til et mye tettere samarbeid mellom Skatteetaten, politiet, NAV og Arbeidstilsynet for å avdekke slike selskaper. Vi kan ikke overlate ansvaret til den enkelte.

- Må være aktsom Thorbjørn Berntsen - AP-veteranen som er hovedmannen bak vår nåværende arbeidsmiljølov og har kallenavnet «arbeidsmiljølovens far» - reagerer på at selskap med momsslurv og påstått underbetalte arbeidere fortsatt får oppdrag.

- Nå har det vært såpass mye om disse steinleggerne i media at man må skjønne at man må være aktsom, spesielt oppegående folk som Brynestad, sier Berntsen til Dagbladet.

REAGERER: Thorbjørn Berntsen, kjent som «arbeidsmiljølovens far». Foto: Agnete Brun / Dagbladet
REAGERER: Thorbjørn Berntsen, kjent som «arbeidsmiljølovens far». Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Steinleggerne er avslørt som mafia og svindlergjeng — kanskje med noen hederlige unntak — da er det greit å sjekke skikkelig, sier Berntsen.

- Dette er det tredje eller fjerde året det har vært bred omtale av dem, det er ikke mulig å unngå å se det.

- For naive Hans Olav Syversen (Krf), som sitter i Stortingets finanskomite, mener nordmenn generelt er for naive til sosial dumping.

- Jeg synes det er farlig å opptre som dommer, men syntes det er positivt at Brynestad nå vil rydde opp. Jeg tror generelt at vi har ønske om å tro at ting er i orden — har kanskje hatt litt for lav terskel for gode ord og løfter, sier Syversen til Dagbladet.

- Til Brynestads forsvar framstår det som firmaet har forsøkt å lure ham, ved å føre opp «MVA» på fakturaen selv om de ikke er momsregistrert. Samtidig viser dette at vi generelt nok er litt naive når det gjelder hva sosial dumping er i dette landet. Jo nærmere det er oss selv, jo mer godtroende er vi, sier Syversen.

«Sunn skepsis» - Her må vi skjerpe bevisstheten, jeg tror ikke vi kommer fra at et større ansvar etter hvert kommer på den som bestiller. Dette er ikke bare et problem i Norge, men noe vi bekjemper i hele verden — hvis skatt og avgifter kommer dit det skal, får vi skole, sykehus og helsetjenester tilbake. Norge har tatt en ledelsesrolle i OECD for å bekjempe skatteparadiser — alt dette henger sammen. Med globaliseringen kommer slike tilbud bare til å eskalere, sier Syversen.

- Det er overraskende at han ikke sjekker grundigere

Han ber folk opptre med en «sunn skepsis» mot omreisende håndverkere.

- Folk som vil svindle har ikke noe problem med å late som de har sitt i skjønneste orden. Folk må spørre seg selv hvorvidt et tilbud er for godt til å være sant. I så tilfelle er det nok også det.

Dagbladet har tilbudt Brynestads rådgiver Hans-Christian Vadseth - partner i PR-firmaet First House - å kommentere denne saken.  Henvendelsen er ikke besvart.

- IKKE (BARE) FORBRUKERENS ANSVAR: - Man skal være forsiktig med å overlate alt ansvaret til bestiller, mener Robert Eriksson. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- IKKE (BARE) FORBRUKERENS ANSVAR: - Man skal være forsiktig med å overlate alt ansvaret til bestiller, mener Robert Eriksson. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
- ER FOR NAIVE: Hans Olav Syvertsen (Krf) mener nordmenn er for naive til hvorvidt sosial dumping foregår også i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
- ER FOR NAIVE: Hans Olav Syvertsen (Krf) mener nordmenn er for naive til hvorvidt sosial dumping foregår også i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer