Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er overraskende at statsministeren er så lite ydmyk

Erna Solberg (H) møtt med stormløp i Stortinget om reservasjonsrett.

MØTT MED STORMLØP: - Vi svekker ikke abortloven. Vårt forslag svekker ikke kvinners rett til selvbestemt abort. Spørsmålet dreier seg om kvinnenes rettigheter, og at de blir ivaretatt på best mulig måte, sa statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØTT MED STORMLØP: - Vi svekker ikke abortloven. Vårt forslag svekker ikke kvinners rett til selvbestemt abort. Spørsmålet dreier seg om kvinnenes rettigheter, og at de blir ivaretatt på best mulig måte, sa statsminister Erna Solberg (H) under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser nå en helt ny linje i norsk familiepolitikk, og den går i feil retning, sa Ap-leder Jens Stoltenberg i spørretimen i Stortinget, da han åpnet det som ble et stormløp mot regjeringens foreslåtte ordning med reservasjonsrett for fastleger.

Stoltenberg ramset opp en rekke punkter for å illustrere det han mener er en regjering på villspor.

- Med denne regjeringen har barnehagene blitt dyrere, det er færre barn i barnehagen, de utvider og øker kontantstøtten, de beholder skatteklasse 2, og på toppen av det svekker regjeringen kvinners rett til selvbestemt abort.

- Jeg mener regjeringen fører en god, offensiv og betydelig bedre barne- og familiepolitikk enn den rødgrønne regjeringen, svarte statsminister Erna Solberg (H).

- Skrur klokka tilbake - Vi har en annen politikk enn de rødgrønne, sa Solberg.

- Så til saken om reservasjonsmulighet for fastleger. Vi svekker ikke abortloven. Vårt forslag svekker ikke kvinners rett til selvbestemt abort. Spørsmålet dreier seg om kvinnenes rettigheter, og at de blir ivaretatt på best mulig måte. Vi vil sikre at de får rask henvisning, og fastleger kan bare reservere seg dersom en rekke krav er oppfylt. Å si at dette er å svekke kvinners rett til abort, er å overdrive diskusjonen det dreier seg om, sa statsministeren.

Stoltenberg var ikke ferdig:

- Vi må være tydelig på at kvinners rettigheter er viktigere enn noen få legers samvittighet.

- Alle kvinner i Norge har rett til å bli behandlet godt i møte med legen. Og dette dreier seg ikke om en reservasjonsrett, men en reservasjonsmullighet. Derfor må en rekke kriterier være oppfylt før enn får adgang til å reservere seg, svarte Solberg.

LES OGSÅ: Det er en uforståelig politisk bommert, skriver Marie Simonsen.

Også Ap-nestleder Helga Pedersen utfordret Solberg.

- Jeg konstaterer at regjeringen har skrudd klokka tilbake, sa hun.

- I Arbeiderpartiets tankeverden finnes det bare ett alternativ, og det er det Ap har bestemt. Vi har flere alternativer. Det gir større mulighet for familiene til å velge og bestemme selv, svarte Solberg.

Massiv motstand Fastlegers adgang til å reservere mot å henvise pasienter til abort, har vokst fra å være én setning i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF, til å utfordre det samme samarbeidet.

Forslaget er møtt med massiv kritikk av opposisjonen, Høyre ga innledningsvis signaler om at partiets representanter skulle piskes til å stille seg bak forslaget, og etter at forslaget ble sendt ut av helseminister Bent Høie (H) sist uke, ble det også kritisert av KrF fordi regjeringen vil overlate til kommunene å bestemme.

I en undersøkelse VG har foretatt, svarer i dag 165 av 187 ordførere nei til å gi fastleger adgang til å nekte å gi aborthenvisning

I tillegg snur Høyre-folk seg over hele landet mot sin egen statsminister, og regjeringspartner Frp mener det hele nærmer seg et avtalebrudd med KrF dersom statsministeren og helseministeren ikke makter å presse sin egen stortingsgruppe til å stemme for.

- Forstår de ikke? Solberg ble minnet på at Høyre før valget var mot reservasjonsrett, og at avtalen med KrF representerer en snuoperasjon fra partiet. Hun sier hun var uenig i forslaget om reservasjonsrett slik det ble foreslått av KrF i fjor.

- Men nå har vi blitt enige med KrF og Frp om en løsning som faktisk vil gjøre det bedre for kvinnene, understreket hun.

- Jeg registrerer at statsministeren mener at Høyre-ordførerne i Oslo, Bergen og Tromsø og vi som er imot forslaget ikke forstår hva det handler om. Men det er jo nettopp fordi vi forstår hva det handler om, sa SVs Karin Andersen, som utfordret statsministeren:

- Det er ikke lenger hva fastlegen sympatiserer med som skal legges til grunn, men kommunestyret flertall. Er det ikke på tide å stoppe dette prinsippløse tullet?

- Jeg var aktiv i spørsmålet om selvbestemt abort. Forslaget sikrer kvinner full rett til behandling, og setter kvinner i en bedre stilling enn tidligere. Nå er det informert om på forhånd, og plikt til å henvise videre. Dette garanterer kvinner et bedre system enn praksis tidligere. Dette berører ikke retten til selvbestemt abort, men gir leger som har sterke samvittighetskvaler mulighet til å reservere seg. Rundskrivet sendt ut i fjor ga også kommunene mulighet til å unngå bestemte oppgaver, sa Solberg, og fikk svar av Andersen:

- Prinsippet er at fastleger har denne plikten. Nå er det ikke bare fastlegen som får denne muligheten, men også kommunestyrene. Er det sånn at lokalpolitikerne ikke forstår?

- Jeg har ikke sagt at de ikke forstår, men forslaget et et annet enn det som forelå i fjor. Vi som et samfunn bør også ta vare på de som har samvittighetskvaler. Dette er et spørsmål om liv og død. Vi ivaretar den svake part med dette forslaget, svarte Solberg.

- Lite ydmyk Nestleder i Helse- og omsorgskomiteen Torgeir Micaelsen fulgte opp:

- Jeg har aldri vært borti en sak som har skapt så sterke reaksjoner, og en statsministeren som er så lite ydmyk, og antyder at folk i egne rekker ikke har forstått hva dette dreier seg om. På Politisk Kvarter sier statsministeren at «det er viktig at alle tenker gjennom hvilken fastlege de har.» Det syns jeg er alvorlig. Mener statsministeren at fjorten år gamle jenter skal være bevisst på valg av fastlege?

- Samtlige fastleger vil skrive til sine pasienter om sitt synspunkt. Dette har helseministeren gjort en god jobb med å redegjøre for i høringsnotatet, sa Solberg.

En presset statsminister fikk også en støtteerklæring - fra KrF.

KrF-representant Olaug Bollestad takket for måten statsministeren svarte på i Politisk Kvarter og i spørretimen. Hun mente at «debatten har tatt helt av på alle vis».

- Hvordan kan vi skape trygghet for kvinner og samtidig unngå heksejakt på leger som har en samvittighet, spurte hun.

- Dette er en belastning for de det gjelder. Når man sier at det er tilbake til strikkepinnesamfunnet, er det med på å skape engstelse, heller enn å skape politisk debatt. Vi sørger for at kvinner får et best mulig møte med det helsevesenet vi har. Det er viktig at debatter rundt abort har forståelse for hva dette inngrepet betyr for de som har utført det. Vi skal ikke tilbake til strikkepinnesamfunnet, sa Solberg.

Hele Norges coronakart