GRILLES: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er i Stortinget nå. Foto: SCANPIX.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
GRILLES: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er i Stortinget nå. Foto: SCANPIX. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

- Det er på tide å bygge

Teknologibedrifter avviser regjeringen og Statoils påstand om at teknologien ikke er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
OSLO 20090513: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svarte onsdag på spørsmål i Stortingets spørretime. Talerstolen .
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
OSLO 20090513: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svarte onsdag på spørsmål i Stortingets spørretime. Talerstolen . Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

||| (Dagbladet): Terje Riis-Johansen har avbrutt Kina-besøket sitt for å grilles i Stortinget om Mongstadsaken. Følg sendingen her.

Høringen preges av en strid om teknologien er klar eller ei. Gassnova, regjeringen og Statoil mener nei, mens Sar Gas og Aker Clean Carbon mener det motsatte og viser til egne prosjekter.

- Det er ingen fagmiljøer utenfor staten og Statoil som støtter deres vurderinger. Det er ingen eksterne som bekrefter historien om at dette er vanskelig, sier Marius Holm i Bellona i høringen.

- Ikke noe kretsmesterskap
Striden står om man skal bygge fullskalaanlegg med det samme, eller satse på et mindre testanlegg først. Under sitt innlegg tilbakeviste Gassnova-sjefen Bjørn-Erik Haugan, kritikken fra skeptikerne som hevder at den teknologien som trengs for CO2-fangst på Mongstad finnes.

- For de som i årevis sier at dette er hyllevare, er det viktig å påpeke at dette en meget nyttig reise for alle parter. Et særlig nyttig læringsarena. Dette er ikke noe kretsmesterskap i CO2-fangst, sa Haguan og viste til de mange tunge internasjonale samarbeidspartnerne i testanlegget på Mongstad.

Men han møter tøff motstand fra Aker Clean Carbon og Sar Gas som kan vise til egne prosjekter på CO2-rensingen.

- Vi mener at det nå er på tide å bygge noe fullskala. Vi har tusen fullskala anlegg i drift som er vår referanse, sier CEO i Sar gas, Henrik Fleischer, og viser fram et anlegg som de kan tilby i dag.

- Vi har teknolog for å levere teknologi for fullfangst av CO2, sier Jan Roger Bjerkestrand i Aker Clean Carbon under høringen.

Han forteller at bedriften i år har satt i gang med å planlegge et prosjekt i Skottland som skal fange to millioner tonn i året. Investeringsbeslutningen skal komme i 2011 og anlegget skal være ferdig i 2014.

Ønsker erfaring
Terje Riis-Johansen ble spurt ut av stortingsrepresentantene om hvorfor de har utsatt fullskalaanlegget.

- Hva slags ny informasjon er det som har kommet siden Statoils masterplan, som gjør at man har snudd på tidsplanen, spurte Ketil Solvik-Olsen fra Frp.

- Når det gjelder erfaringen fra drifta til TCM (Testsenteret på Mongstad, journ. anm), vil jeg si det samme som jeg sa i Stortinget. Det er en avveining, det å få erfaring til trinn to er viktig, ønsker om også å få med seg lengst mulig periode fra TCM trekker i en annen retning. Men vi kommer seinere i gang i forhold til å komme i gang med å få redusert de totale utslippene, sa Riis-Johansen.

På spørsmål fra stortingsrepresentant Line Hjemdal (Krf) om hvorfor ting har tatt så lang tid, svarer Riis-Johansen:

- Omfanget er enda mer komplekst enn det vi så for oss tidligere i prosessen. Det er ikke noe urovekkende med det, bortsett fra at det er svære spørsmål som skal avklares.

Vil bli utsatt Stortingspolitikerne har mange spørsmål om saken, etter nyheten 1. mai om at CO2-fangst og lagring vil bli utsatt i fire nye år. 

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte månelandingen i nyttårstalen i 2007. Målet var å få et anlegg for CO2-fangst- og lagring ferdig innen 2014, og SV-leder Kristin Halvorsen garanterte for det. Men nå er investeringsbeslutningen skjøvet på til 2014, og rensing på Mongstad kan tidligst skje i 2018. Men denne gangen gis ingen garantier.

Opposisjonen mener at dette bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og bekreftet.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Nikolai Astrup (H) vil vite om saken er utsatt på grunn av teknologi eller økonomi. De vil vite hva anlegget vil koste, og hvor lenge regjeringen har visst om problemene uten å informere Stortinget. 

Mye tyder på at de har de visst det en god stund. I Statoils masterplan som kom i februar i fjor, skriver Statoil at kostnadene trolig vil overskride det som tidligere er estimert, og kan komme oppi mot 25 miliarder kroner. To Gassnova-rapporter, en fra i fjor vår og en fra i fjor høst, sier at 2014-målet trolig vil sprekke.  

Lørdag skrev Dagbladet at regjeringen ikke heller har informert sine egne miljøpolitikere på Stortinget. SV skal ha fått vite om saken noe tid i forveien, mens de andre rødgrønne ble tatt på senga da nyheten sprakk.  

Vurdere mistillit Dersom det viser seg at regjeringen har hatt informasjonen lenge uten å informere Stortinget, har blant annet Høyre sagt at de vil vurdere å fremme mistillitsforslag. Også Venstre Frp og KrF har diskutert det.

I tillegg til opposisjonen, vil Terje Riis-Johansen, Statoil, miljøorganisasjoner, forskningsmiljøer og teknologiprodusenter være tilstede på høringen i Stortinget.

Miljøvernminister Erik Solheim skal også redegjøre for saken. Han er for tiden i Burma, og vil derfor bli utspurt på torsdag. 5. mai svarte Jens Stoltenberg på spørsmål fra Stortinget i den muntlige spørretimen. Da beskyldte Frp Stoltenberg for å lyve.