REAGERER: Tjostolv Molands far Knut Moland. Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
REAGERER: Tjostolv Molands far Knut Moland. Arkivfoto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Det er penger dette dreier seg om

Knut Moland er rystet, men ikke overrasket over drapstiltalen mot Joshua French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Moland, avdøde Tjostolv Molands far, er i likhet med UD og Frenchs advokat, forferdet over at Joshua French er tiltalt for drap på sin tidligere medfange. Men Moland sier han ikke er overrasket.

- Jeg er overhodet ikke overrasket, sier han til Dagbladet.

- Det er penger dette dreier seg om, sier Moland.

- Da Tjostolv døde, mistet de halvparten av pantet sitt. Nå har de hevet pantet på den gjenlevende.

- Uskyldig Da Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt for drap, rettet kongoleserne samtidig et enormt erstatningskrav mot Norge, da de to også ble dømt for spionasje. Knut Moland mener norske myndigheter har vært mer opptatt av å avslå erstatningskravet enn å kjempe for de to nordmennene.

- Hvis Joshua nå blir dømt for dette, vil han være dømt uskyldig både for det og for spionasje. Da må det være lov å stille spørsmål ved den første dommen også, sier Moland.

- Det er ingen grunn til å dømme ham for å ha drept Tjostolv. Kripos har sagt at det overhodet ikke er grunn til å knytte ham til noe drap. Han kunne ikke ha drept Tjostolv, sier Moland.

- Hvis vi skal få ham ut i live må det handles nå, sier han.

Forundret Utenriksdepartementet og Frenchs advokat Hans Marius Graasvold mener drapstiltalen er grunnløs.

- Vi er forundret, for å si det forsiktig, over at de kan ha gjort noen funn som kan gi grunnlag for en tiltale når Kripos deltok i den samme undersøkelsen og utelukket at det kan være noen slike funn. Her er det snakk om funn som ikke lar seg forene med Kripos' rapporter, sier Graasvold til Dagbladet.

- Grunnen til at vi stiller oss uforstående til dette, er at Kripos deltok i etterforskningen av Tjostolv Molands dødsfall sammen med kongolesiske myndigheter. Sammen kom de til en konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak Molands død, sa kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen ved Utenriksdepartementet til Dagbladet seint i går kveld.

Tiltalen ble gjort kjent av Joshua Frenchs mor Kari Hilde French, som mandag kveld la ut melding om tiltalen på bloggen Freefrenchandmoland.com