Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er penger, penger og penger det handler om

Det sier Joshua French på telefon fra cella i Kisangani.

FØR FØRSTE RETTSAK: Bildet er tatt i August 2009, Tjostolv Moland (t.v). og Joshua French er siktet for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Det er et par dager til første rettsak starter, og de to nordmennene deler en celle på 12 kvadratmeter i sentralfengselet i Kisangani. Der bor de fortsatt, etter at tre rettsrunder er unnagjort, og flere dødsdommer avsagt. Nå håper de på at de snart skal overføres til hovedstaden Kinshasa.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
FØR FØRSTE RETTSAK: Bildet er tatt i August 2009, Tjostolv Moland (t.v). og Joshua French er siktet for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Det er et par dager til første rettsak starter, og de to nordmennene deler en celle på 12 kvadratmeter i sentralfengselet i Kisangani. Der bor de fortsatt, etter at tre rettsrunder er unnagjort, og flere dødsdommer avsagt. Nå håper de på at de snart skal overføres til hovedstaden Kinshasa. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I kveld er det to år siden seksbarnsfaren Abedi Kasongo, ble skutt og drept 109 kilometer nord-øst for Kisangani:

Ved 18-tiden den 5. mai 2009 oppsøker Tjostolv Moland og Joshua French transportsentralen i sentrum av Kisangani. De to nordmennene har vært i Kongo i vel en uke, nå skal de returnere til Uganda, hvor de for tiden bor.

Ifølge Moland og French har de et problem; motorsykkelen de krysset grensa med, da de dro inn i det krigsherjede landet 28 April, har brutt sammen.

Nå er de på jakt etter transport. Det ender med at de to nordmennene leier sjåføren Abedi Kasongo og hans hjelpemann Kasimu Aradjabu. Med på Toyota pick-upen som forlater Kisangani et par timer senere, er også handelsmannen Kepo Aila.

Etter å ha kjørt nord-østover i 109 kilometer, stopper reisefølget for å tisse og strekke på beina. Resten er et to år langt mareritt for nordmennene.

- Handler om penger Fortsatt sitter de fengslet under svært kummerlige forhold i sentralfengselet i Kisangani.

- Det har vært to innholdsrike men lange år, sier Joshua French, på telefon fra cella i Kisangani.

Han forteller at det har skjedd lite nytt de siste ukene.

- Det har vært påske her og vet du, sier French.
 
Han forteller at det er planlagt flere møter mellom kongolesiske og norske myndigheter mot slutten av mai.

- Da blir det sikkert igjen en diskusjon om penger. Det er penger, penger og penger det handler om. Men hvis de får 50 000 dollar for å flytte oss fra Kisangani til Kinshasa, tør jeg ikke tenke på hvor mye de skal ha for å slippe oss ut av landet, sier han.

French forteller at han og Tjostolv fortsatt trener hver dag for å overleve i de fryktelige fengselsforholdene

- En trist dag Joshua Frenchs mor, kari Hilde French, forteller til Dagbladet, at hun synes det har vært to lange år.

- Dette er en trist dag, sier hun.

På toårsdagen for de fatale skuddene, kommer alle minnene fra to år med usikkerhet fram.

- Løfter blir brutt hele tiden. Samtidig er jeg glad for at Joshua og Tjostolv er såpass friske som de har vært den siste tiden. Det er ingen selvfølge i et land som kongo, sier hun.

Moren forteller at det brøt ut et kraftig malariatbrudd i fengselet for et par uker siden.

- Joshua og Tjostolv ble heldigvis ikke syke, men behandlet de mer enn 20 fangene som fikk malaria, det gjør meg stolt, sier hun.

TO ÅR ER GÅTT: - Det har vært to innholdrike men lange år, sier Joshua French, på telefon fra cella i kveld. Fortsatt sitter Moland og French fengslet under svært kummerlige forhold i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore bergsaker / Dagbladet
TO ÅR ER GÅTT: - Det har vært to innholdrike men lange år, sier Joshua French, på telefon fra cella i kveld. Fortsatt sitter Moland og French fengslet under svært kummerlige forhold i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore bergsaker / Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket også med han på telefon idag; han virket sterk i stemmen, og vi lo litt sammen. Det er alltid godt å høre stemmen hans.

- Helt tom inni meg Dagbladet har også vært i kontakt med Joshua Frenchs kjæreste (25) i kveld.

- Akkurat nå er det to år siden skuddene falt, hva tenker du om det?

- Nå er det bare veldig tungt. Det har vært en forferdelig dag. Jeg er helt tom inni meg. Jeg savner han veldig, er alt kjæresten (25) ønsker å si.

Hun vet fremdeles ikke hva som skjedde da seksbarnsfaren Abedi Kasongo ble skutt og drept. Tidligere har hun snakket om tvilen, dødsdommen og kjærligheten til Joshua French i Dagbladet:

- De siste to årene har vært en sinnsyk psykisk påkjenning. Jeg kjenner et stort savn etter Joshua, og føler meg ensom uten han. Jeg våkner om morgenen, snur meg over mot hans side i senga: Også er han ikke der, sa hun da.

Oveføres til Kinshasa Dagbladet har i ettermiddag forsøkt å komme i kontakt med både ambassadør Jon Vea, og nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, uten å lykkes.

Dagbladet er kjent med at Utenriksdepartementet jobber hardt for at de to nordmennene skal flyttes fra sentralfengselet i Kisangani til det nyrenoverte Ndolo-fengselet i Kinshasa.

En overføring til hovedstaden Kinshasa ses på som første steg i en prosess der målet er å få de to nordmennene hjem til Norge.

Når dette vil skje er foreløpig usikkert.

TO ÅR SIDEN IKVELD: «Blodbildet» fra Tjostolv Molands kamera ble brukt som bevis under rettsakene mot de to nordmennene. Bildet er tatt for to år siden i kveld, og viser Moland når han tørker blod ut av Abedi Kasongos bil. Foto: Privat
TO ÅR SIDEN IKVELD: «Blodbildet» fra Tjostolv Molands kamera ble brukt som bevis under rettsakene mot de to nordmennene. Bildet er tatt for to år siden i kveld, og viser Moland når han tørker blod ut av Abedi Kasongos bil. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media