Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Habilitetssaker i kø for regjeringen:

- Det er potensielt grov korrupsjon

Fire nåværende og én tidligere statsråd har saker hengende ved seg som reiser spørsmål om misbruk av stilling. - Det virker som man begynner å ta seg veldig til rette, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

VALGKAMPSTØTTE: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) skal ha engasjert seg for konsesjoner til Nordlaks, etter Nordlaks ga opp mot 50 000 i valgkampstøtte til fylkespartiet.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VALGKAMPSTØTTE: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) skal ha engasjert seg for konsesjoner til Nordlaks, etter Nordlaks ga opp mot 50 000 i valgkampstøtte til fylkespartiet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det står saker i kø, og mange er kandidater til kontrollkomiteen, sier komitémedlem Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

Han mener kontrollkomiteen står i fare for å bli oversvømt av saker i høst.

Torsdag ble det kjent at finansminister og Frp-leder Siv Jensen leier en hytte på Grimsøya i Oslofjorden av Johan H. Andresen. Andresen er milliardær og ble utnevnt av Siv Jensen som leder av oljefondets etikkråd i 2014. Jensen har fått en svært god avtale der hun leier hytta til godt under markedspris, ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

KONTROLLKOMITEEN: Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KONTROLLKOMITEEN: Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Fra før er også kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) og tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i sentrum for flere saker hvor det kan ha skjedd kritikkverdige ting.

- Det virker som man begynner å ta seg veldig til rette i regjeringen, og begynner å bli seg selv lik i stadig flere sammenhenger, sier Fylkesnes.

Millionrabatt?

Fylkesnes mener lovavdelingen i justisdepartementet må vurdere spørsmålet om leieforholdet er en ytelse.

- Det kan godt hende at alt er i skjønneste orden. Men Siv Jensen kan ikke selv vurdere om det hun har gjort er rett, sier Fylkesnes.

HYTTERABATT? Finansminister Siv Jensen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HYTTERABATT? Finansminister Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Dagens Næringsliv har regnet seg fram til at Jensen kan ha fått mange millioner i rabatt på den tiårige avtalen hun har inngått, sammenlignet med markedspris.

- Stortinget kan ikke leve med usikkerhet rundt om det har skjedd brudd på loven eller om hun har mottatt en ytelse som kan gi grunnlag for en motytelse. Skal det holdes en viss standard for regjeringen, så må det være kontroll på dette, sier Fylkesnes.

Hamsun-midler

Også kulturminister Trine Skei Grande er i hardt vær etter en avsløring fra Dagens Næringsliv denne uka.

Etter en personlig henvendelse på SMS fra partikollega Jan Kløvstad, som sitter i Fylkestinget i Agder, bevilget hun 150 000 kroner til å bevare Knut Hamsuns boksamling.

HAMSUN-BØKER: Kulturminister Trine Skei Grande.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAMSUN-BØKER: Kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Søknaden hadde opprinnelig gått til kulturdepartementet, som ba Nasjonalbiblioteket gi en vurdering av prosjektet. I svaret heter det at mye av innholdet i samlingen allerede er digitalisert, bøkene er å finne mange andre steder og at bøkene har begrenset nasjonal interesse og forskningsmessig verdi.

Likevel innvilget Skei Grande søknaden.

Skei Grande begrunner bevilgningen med at Hamsuns dikterstue vil ha mindre verdi uten boksamlingen. Foreløpig er ikke dikterstua åpen for publikum, men det kan være aktuelt å åpne den.

Valgkampmidler til besvær

I september har det også kommet fram at oppdrettsselskapet Nordlaks fikk doblet antallet oppdrettskonsesjoner etter å ha klagd direktoratets beslutning inn til politisk ledelse i fiskeridepartementet, ifølge Dagens Næringsliv. Det samme selskapet hadde kort tid før gitt oppunder 50 000 kroner i hemmelige gaver til Nordland Frp.

Fylkesnes mener konsesjonene kan være verdt milliarder.

OPPDRETTSKVOTER: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OPPDRETTSKVOTER: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Dette er potensielt korrupsjon, sier han.

Opprinnelig fikk Nordlaks i 2016 innvilget kun ti av de 39 konsesjonene de hadde søkt om. Like før valget kunne daværende fiskeriminister Per Sandberg gi gladmeldingen om at Nordlaks fikk ytterligere 11 konsesjoner.

I mellomtiden hadde Nordland Frp fått 9 990 kroner fra fem ulike selskaper i Nordlaks-konsernet, et beløp som ligger like under grensa for innrapportering til Partilovnemnda.

Nåværende olje- og energiminister Freiberg er fra Nordland Frp, og skal ha drevet lobbyvirksomhet på vegne av Nordlaks opp mot sin kollega i fiskeridepartementet.

- Jeg skal først stille spørsmål om regjeringen nå vil gjennomføre en granskning. Hvis ikke de vil, så må Stortinget gjøre det. Dette kan ikke henge som en mulig grov korrupsjonssak, sier Fylkesnes.

Uerfaren HV-sjef

I september ble det også avslørt at tidligere forsvarsminister, og nåværende utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H) grep inn for å endre innstillingen da det skulle ansettes ny HV-sjef i fjor. I den opprinnelige innstillingen ble Eirik Kristoffersen, som til slutt fikk stillingen, beskrevet som for uerfaren, ifølge Klassekampen.

GREP INN: Ine Eriksen Søreide, utenriksminister og tidligere forsvarsminister. 

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
GREP INN: Ine Eriksen Søreide, utenriksminister og tidligere forsvarsminister. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

«I denne saken fremmet først forsvarssjefen et forslag til utnevning og beordring som sjef Heimevernet. Etter nærmere dialog med departementet fremmet deretter forsvarssjefen et nytt forslag til besettelse som sjef for HV», skrev Forsvarssjefens talsperson Per-Thomas Bøe til Klassekampen.

I den nye innstillingen hadde Kristoffersen havnet på topp, til tross for at han ikke engang ble innkalt til intervju i første runde.

Både leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Jens Jahren, og Torbjørn Bongo, leder i Norges Offisersforbund, sier de ikke har opplevd å få en innstilling nummer to før.

Også denne saken må ettergås av Stortinget, mener Knag Fylkesnes.

Omfattende, men normalt

Fylkesnes mener også sivilombudsmannens kritikk mot regjeringens hemmelighold av kalendre er en aktuell sak for kontrollkomiteen. Alle disse sakene kommer i tillegg til en stor arbeidsmengde, blant annet med terrorsikring og beredskap.

- Hvis Stortinget skal ta ordentlig tak i alle disse sakene, så vil saksmengden bli så stor at kapasiteten til kontrollkomiteen blir sprengt, sier Fylkesnes.

Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) er enig i at saksmengden er omfattende, men vil ikke være med på at det er mer enn normalt.

- Mesteparten av sakene er fra de organene som rapporterer til oss, med Riksrevisjonen som har flest. Noen av disse rapportene er omfattende, det er mye å lese. Og så er det noen grunnlovsforslag, slik det vanligvis er, sier Andersen.

Han vil heller ikke ta sorgene på forskudd for de fire sakene rundt regjeringens statsråder.

- Dette er saker som kan tas opp i fagkomiteene først. Våre folk i næringskomiteen har allerede stilt spørsmål om valgkampstøtten til Frp og omgjørelsen av vedtaket om konsesjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!