Delta dominerer i Norge

- Det er problematisk

Den fryktede deltavarianten dominerer i Norge, ifølge FHI. Videre gjenåpning krever stor innsats fra kommunene og befolkningen, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

«LONG COVID»: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

Delta-virusvarianten dominerer nå i Norge, men forekomsten varierer i ulike fylker, opplyser Folkehelseinstituttet i sin ferske ukesrapport.

Delta sto for 58 prosent av analyserte prøver i uke 28, opp fra 48 prosent uka i forveien. Samtidig har andelen alfa falt til 27 prosent.

- Problematisk

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over tallene. Han understreker at utviklingen skaper problemer.

- Det er ikke overraskende at flertallet av smittetilfeller i Norge nå skyldes delta-varianten, men det er problematisk fordi den ser ut til å smitte flere og raskere enn alfa-varianten, sier Nakstad og legger til:

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad er ikke overrasket over at deltavarianten dominerer i Norge. Foto: Berit Roald / NTB
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad er ikke overrasket over at deltavarianten dominerer i Norge. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Derfor har kommunene dårligere tid til å stoppe smitteutbrudd med det lokale TISK-arbeidet og det er økt risiko for større utbrudd nå enn tidligere i sommer, sier han.

TISK-strategien er testing, isolasjon, sporing og karantene.

- Må være årvåkne

Det har lenge vært ventet at delta ville bli dominerende i Norge i løpet av sommeren. Varianten ble først oppdaget i India i oktober i fjor.

Ifølge ukerapporten er de fleste tilfellene av delta i Norge til nå «knyttet til større utbrudd som alle skyldes separate importhendelser».

- Foreløpig har vi heldigvis hatt et stabilt lavt smittenivå i Norge i sommer, til tross for at folk har mye kontakt og samfunnet langt på vei er gjenåpnet. Vi får også hjelp av at stadig flere blir vaksinert, sier Nakstad.

3 246 320 personer er vaksinert med første dose av coronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag.

Nakstad legger til at det samtidig ikke er noen tvil om at det blir vanskeligere å håndtere utbrudd med delta-varianten og forhindre at uvaksinerte nordmenn blir smittet og lagt inn på sykehus.

- Derfor må vi fortsatt være årvåkne og ikke glemme smittevernrutinene våre. Vi må huske at det fortsatt tar 2-3 måneder før alle voksne i Norge er fullvaksinerte, sier han.

Vil kreve stor innsats

Etter spredningen av deltavarianten utsatte regjeringen trinn fire for gjenåpningen av Norge 5. juli.

Onsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at vaksinasjonstallene i Norge er gode nyheter for videre gjenåpning av samfunnet. Onsdag settes trolig vaksinedose nummer fem millioner i Norge.

- Det som er spesielt viktig i Norge er at så mange sier ja til vaksinering. Det håper jeg at fortsetter, for det er veien vår ut av restriksjonene vi har. Det er veien til mer frihet i hverdagen. Jo flere som er vaksinert, desto mindre sannsynlighet er det for alvorlig syke og døde, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Også Nakstad er optimistisk for videre gjenåpning.

- Vi tror det kan gå fint å fortsette den planlagte gjenåpningen av Norge, til tross for at delta-varianten dominerer. Men det vil kreve fortsatt stor innsats fra kommunenes TISK-arbeid, fortsatt god framdrift i vaksinasjonsprogrammet, og fortsatt god etterlevelse av smittevernrådene i befolkningen, sier Nakstad og advarer:

- Hvis dette svikter vil R-tallet sannsynligvis stige og vi kan få en økende smittetrend igjen i Norge før alle voksne er fullvaksinert, sier han.

I slutten av juli eller begynnelsen av august skal regjeringen ta stilling til om det er forsvarlig å foreta videre gjenåpning av samfunnet, hvor blant annet anbefalingen om maks 20 gjester i hjemmet og kravet om bordservering av alkohol på utesteder kan bli fjernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer