IKKE FORNØYD: Flere av kontrollkomiteens medlemmer reagerer på forsvarstoppenes opptreden under forrige ukes kontrollhøring i Stortinget. Venstres Abid Raja (t.h.) og KrFs Hans Fredrik Grøvan (midten) er svært kritisk til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) og mener tilliten er svekket.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Flere av kontrollkomiteens medlemmer reagerer på forsvarstoppenes opptreden under forrige ukes kontrollhøring i Stortinget. Venstres Abid Raja (t.h.) og KrFs Hans Fredrik Grøvan (midten) er svært kritisk til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (t.v.) og mener tilliten er svekket. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er rart om denne saken ikke får konsekvenser. Jeg tenker på ledende personer i Forsvaret

Flere komitémedlemmer mener forsvarssjefen er svekket etter høringen om salg av brukt materiell. Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Abid Raja (V) ber Søreide vurdere forsvarstoppenes stillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torsdag og fredag i forrige uke måtte tidligere og nåværende forsvarstopper svare Stortingets kontrollkomité på hvordan minst 11 tidligere marinefartøy kunne havne hos paramilitære i Vest-Afrika, og hvordan to jagerfly kunne ende opp hos et privat selskap styrt av milliardæren Ross Perot jr. Komiteen ble ikke imponert av svarene de fikk.

- Det var et forsvar og en forsvarsledelse som i liten grad var villig til å ta selvkritikk. I det store og det hele skapte de et inntrykk av at dette er i orden. Det er en erkjennelse fra forsvarsledelsen som står seg dårlig, sier komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (Krf) til Dagbladet.

Nå skal han og resten av komitéen i gang med å trekke konklusjonene etter to omfattende høringer. Men han mener forsvarsministeren også bør begynne å tenke på konsekvensene av det som er kommet fram.

INGEN KONSEKVENSER: Hans Petter Grøvan (KrF) synes det er rart om ikke skandalen får konsekvenser for noen av de ansvarlige. Kontrollkomiteen er ikke fornøyd med svarene de har fått fra blant andre administrerende direktør i Forsvarets logistikkorganisasjon, Petter Jansen (foran), tidligere FLO-sjef, generalmajor Trond Karlsen (i unifom), tidligere salgssjef i FLO, kommandørkaptein Odd Stein Melsæter (t.h.) og nåværende salgssjef i FLO, Suzanne Malmberg Amundsen (t.v).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN KONSEKVENSER: Hans Petter Grøvan (KrF) synes det er rart om ikke skandalen får konsekvenser for noen av de ansvarlige. Kontrollkomiteen er ikke fornøyd med svarene de har fått fra blant andre administrerende direktør i Forsvarets logistikkorganisasjon, Petter Jansen (foran), tidligere FLO-sjef, generalmajor Trond Karlsen (i unifom), tidligere salgssjef i FLO, kommandørkaptein Odd Stein Melsæter (t.h.) og nåværende salgssjef i FLO, Suzanne Malmberg Amundsen (t.v). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke på noen statsrådjakt i denne saken, men jeg synes det er rart om ikke dette må få konsekvenser for noen av de som har et ansvar. Jeg tenker på ledede personer i Forsvaret her. Dette er statsrådens bord, men det er et spørsmål det er naturlig å reise og så får hun besvare det så godt som mulig, sier Grøvan.

Han understreker at han ikke har blinket seg ut noen spesiell person, for det er opp til statsråden og ledelsen i Forsvaret å gjøre den vurderingen.
 
Ingen svar Dagbladet er kjent med at forsvarsledelsens opptreden i høringen var et tema under komitémøtet tirsdag. I komiteen er det flere som sitter med en følelse av at forsvarstoppene beskytter hverandre og ikke er oppriktige i ønsket om å få alt på bordet.

- Jeg skulle gjerne sett at forsvarssjefen la alle kortene på bordet med en gang og sa at han beklager sterkt. Bevisene er at de kontrollert har lurt UD i to runder. Det burde han beklaget og det svekker vår tiltro til ham at han ikke gjorde det, sier Abid Raja (V).

Han sier at forsvarsminister Ine Eriksen Søreides (H) håndtering nå blir avgjørende.

- Statsråden vil gjøre klokt i å merke seg hva flere i kommiteen mener om forsvarssejefen. Hvordan hun vurderer ham og håndterer salgssjefen som har forledet UD vil bety noe for hvilken tillit vi har til henne, sier Raja.

Han mener det sier mye om saken at salgssjefen med direkte ansvar for salgene fortsatt møter på jobb i Forsvaret.

Komiteen har holdt to høringer over til sammen tre høringsdager. I tillegg har det vært en omfattende utveksling av dokumenter.

- Vi føler jo at vi har hatt masse høringer uten å ha fått alle svar. Det er veldig kjedelig . Vi må bare skrive en innstilling ut fra det vi har, sier Gunvor Eldegard (Ap).

Bård Vegar Solhjell (SV) omtaler saken som en «skandale uten ansvar» - en sak der det har vist seg veldig vanskelig å finne ut av hvem som er å klandre.

Husket ikke Flere i komiteen er også forundret over at både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og lederen for Forsvarets logistikkorganisasjon, Petter Jansen, ikke kunne svare fyldig om helt sentrale problemstillinger som ble reist i den første rapporten til Forsvarets egne granskere i PwC. Denne rapporten kom i oktober 2014, over ett år før høringen.

- Utfordringen vår når det gjelder KV «Titran», som vi var inne på ved forrige høring, er at vi ikke sitter med dokumentasjon på hvordan salget av KV «Titran» har vært gjennomført. Det gjør vi fortsatt ikke, sa Bruun-Hanssen under høringen.

- Dere husker ikke hvorfor det ikke ble gjort? Dette er et sentralt punkt i PwC-rapporten, hvor de snakker om en grov feil, og dette husker dere ikke eller har ingen forklaring på?, sa Grøvan til Jansen og de som møtte sammen med ham, da de ble spurt om KV «Titran».

Grøvan tror flere personer enn Forsvaret vil innrømme var kjent med at Titran i løpet av høsten 2013 og vinteren 2014 ble solgt til et sikkerhetsselskap i Nigeria.

- Ut fra det som er lagt fram er det umulig å akseptere at ikke flere hadde kjennskap til dette. Særlig i forhold til salget av Titran.

Båten ble solgt uten at det ble inngått noen kontrakt og Forsvaret ante ikke hva båten var blitt solgt for før dette kom fram under den første høringen i april.

Bård Vegar Solhjell (SV) tror Forsvaret reelt sett ikke klarer å finne ut av Titran-saken.

- Ingen vi ta det store og hele ansvaret. Det er nok en blanding av saksbehandlingsfeil og kultur, sier han.

Han vil ikke være like klar på at saken bør få konsekvenser for de med ansvaret.

- Jeg overlater til statsråden å vurdere om hun har de rette folkene til å gjøre jobben, sier han.

• Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier han ikke har noe å tilføye til svarene han ga Stortinget. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Forsvarssalgene

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret. 

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Stortingets kontrollkomité holdt høring om saken 30. april og 26. og 27. november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer