- Det er regelrett krig her. Rakettene faller overalt

40 000 flykter fra Talibans grep om Swat-dalen.

TRAPPER OPP: Pakistanske regjeringsstyrker trapper nå opp kampen mot Taliban både i Buner og i Swat. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRAPPER OPP: Pakistanske regjeringsstyrker trapper nå opp kampen mot Taliban både i Buner og i Swat. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Pakistanske regjeringsstyrker intensiverer nå kampen mot Taliban i Buner- og Swat-distriktet.

Ifølge den pakistanske hæren ble 37 militante islamister drept i to separate sammenstøt i Swat. 27 Taliban-krigere ble drept i Buner-distriktet, bare ti mil fra hovedstaden Islamabad.

Den militære opptrappingen kommer samtidig med at president Asif Ali Zardari er i Washington for å be om en hjelpepakke på 7,5 milliarder dollar fra USA. Hjelpepakken er ment å skulle bidra til økt oppslutning om den pakistanske regjeringen.

Mens USA, Pakistan og Afghanistan sammen skal finne fram til løsninger for å demme opp for volden og terroren, ruster også Taliban seg til kamp.

40 000 på flukt
Taliban-styrkene i Swat, som ledes av Maulana Fazlullah, anslås å omfatte 7000 soldater. De skal kjempe mot 15 000 regjeringssoldater, som nå er blitt utkommandert.

Taliban-krigerne er kommet fram fra sine skjulesteder og har inntatt sivile hjem og regjeringsbygg. De har også posisjonert seg på taket av flere høye bygniner i Mingora, den største byen i Swat-distriktet. Langs veiene inn til Mingora er det plassert ut veibomber.

Titusenvis av sivile flykter nå i påvente av blodige sammenstøt mellom Taliban og regjeringsstyrkene.

- Flere enn 40 000 har flyktet fra Mingora siden i går ettermiddag, sier Khushhal Khan, øverste administrator for myndighetene i Swat.

I går sa de lokale myndighetene at de fryktet at så mange som 500 000 ville flykte fra det urolige området.

Til pakistanske Dawn News forteller flere innbyggere at Taliban hindrer folk i å komme seg ut, og har tenkt å bruke sivile som menneskelige skjold i kampene.

- Regelrett krig
Det er flere tegn på at et stort militært angrep rettet mot Taliban er nært forestående.

Kamphelikoptre har allerede begynt å bombe antatte tilholdssteder for Taliban. Det er også mobilisert tusenvis av soldater, noe som i seg selv er et signal om at fredsavtalen fra februar er så godt som død.

Flyktningene som har kommet seg ut av Mingora og søkt ly i teltleire, forteller at kampene allerede er i gang.

- Det er regelrett krig her. Rakettene faller overalt, forteller den 33 år gamle kvinnen Laiq Zada til nyhetsbyrået AP.

For de som er igjen i Mingora er situasjonen kritisk.

- Vi er veldig redde. Vi ønsker å komme oss ut så fort som mulig, men vi kan ikke på grunn av portforbudet, forteller butikkeieren Gul Nazir til nyhetsbyrået Reuters.

- Vi er i ferd med å gå tomme for mat. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sier han.

65 år gamle Afzal Khan forsøker sammen med sine kone og ni barn å komme seg ut Mingora på en av de overfylte bussene som går ut av byen. Han gir denne beskrivelsen av stemningen i byen.

- Det er som dommedag her. Det er helvete.

Må be om pengehjelp
Mens situasjonen i Swat er i ferd med å nå klimaks, er Pakistans president Asif Ali Zardari i Washington.

Der skal han sammen med Afhganistans president Hamid Karzai og USAs president Barack Obama finne fram til en strategi som kan stanse Talibans frammarsj.

Zardari og den pakistanske regjeringen har fått sterk kritikk for at de i februar inngikk en våpenhvile med Taliban i Swat. Våpenhvilen gjorde det mulig for Taliban å innføre sharialover i den en gang så idylliske Swat-dalen. Avtalen innebar også at Taliban for første gang fikk kontroll over områder utenfor stammeområdene på grensa til Afghanistan.

Nå håper USA å bygge en sterk regional allianse med Pakistan og Afghanistan.

Hjelpepakken som skal gå til Pakistan er ment å styrke oppslutningen om landets sivile myndighetene i de lutfattige områdene nordvest i landet.

I et intervju med CNN forsøkte president Zardari å berolige omverdenen om at Taliban ikke er i ferd med å ta kontroll over atommakten Pakistan.

- De kan ikke ta over. Hvordan skulle de det?

TITUSENVIS PÅ FLUKT: Ei lita jente holder et lite søsken i armene inne i en av FNs flyktningleire for internt fordrevne flyktninger fra Buner-distriktet. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
TITUSENVIS PÅ FLUKT: Ei lita jente holder et lite søsken i armene inne i en av FNs flyktningleire for internt fordrevne flyktninger fra Buner-distriktet. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX Vis mer