- Det er risikosport de luxe

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) reagerer på løslatelsen av den 58 år gamle Horten-mannen.

GJENNOMGANG: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (t.v.) reagerer på løslatelsen av den 58 år gamle Horten-mannen og mener lovverket rundt prøveløslatelse og forvaring bør gjennomgås på nytt. Her avbildet sammen med Hans Frode Kielland Asmyhr og Anders Anundsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GJENNOMGANG: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (t.v.) reagerer på løslatelsen av den 58 år gamle Horten-mannen og mener lovverket rundt prøveløslatelse og forvaring bør gjennomgås på nytt. Her avbildet sammen med Hans Frode Kielland Asmyhr og Anders Anundsen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet om en 58 år gammel Horten-mann som slipper ut av fengsel etter til sammen 30 år bak murene. Mannen som er dømt tolv ganger, blant annet for fire voldtekter og et drap, slipper ut etter å ha sittet 21 år i fengsel uten en eneste prøveløslatelse.

Saken har skapt reaksjoner, blant annet hos stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp).

- Jeg mener det er en risikosport de luxe å slippe fri personer som har sittet så mange år på lukket avdeling i et høyrisikofengsel som Ila, uten at de er blitt prøveløslatt, sier han til Dagbladet.

Ellingsen mener det er ubegripelig at fengslene i dag ikke spiller en stor nok rolle i avgjørelsene for å løslate slike personer.

- Vi ser i denne saken at fengselet er uenig med løslatelsen, men at saken likevel går gjennom. Vi må lytte til fengslene i større grad og lage et regime der det er et utfasingsforhold. Det må legges mer vekt på de som daglig omgår vedkommende, sier han.

- Kjempeinteressant problemstilling - Denne saken opplyser en kjempeinteressant problemstilling angående prøveløslatelse og forvaring. Vi må se nærmere på dagens lovverk. Intensjonen med forvaring var at det skulle brukes mot de verste, og det ble bestemt en rekke kriterier som skal oppfylles når det skulle brukes, sier Ellingsen. 

Horten-mannen ble i 1993 dømt til 21 års fengsel og ti års forvaring, og fengselet skal siden den gang ha vurdert mannen som for farlig for prøveløslatelse.

Det skal blant annet komme av at han tre ganger ble overført til lavsikkerhetsfengselet Bastøy, hvor innsatte skal få en sakte men sikker tilnærming til det vanlige livet de kommer til å møte utenfor murene. Der skal han hver gang ha brutt reglene, og blitt sendt tilbake til Ila fengsel. Det skriver Tønsberg Blad, som først omtalte saken.

Ellingsen mener dette er et signal på at dagens ordning ikke er god nok.

- Dette er helt klart et signal på at ting ikke går bra. Bjellene ringer i hvert fall i mine ører, sier han til Dagbladet.

Trenger oppfølging Jan Arild Ellingsen ønsker en utfasingsprosess der innsatte før løslatelse blir plassert i en fritidsbolig hvor de får oppfølging fra Kriminalomsorgen.

- Vi ser her at du løslates fra en lukket avdeling i et høyrisikofengsel, og kan gjøre hva pokker du vil, og hvor ingen har ansvar for å følge deg opp. Jeg tror ingen så for seg at det kom til å skje, sier han.

- Vi ønsker at en del av dommen du blir tillagt inneholder en utfasing der vedkommende bor i en fritidsbolig i tre til seks måneder og hvor kriminalomsorgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer