- Det er Russland, ikke Nato, som øker spenningen

Erna Solberg avviser at opprettelsen av en reaksjonsstyrke er svar på Russlands aggresjon mot Ukraina.

RASKERE REAKSJON: Natos nye reaksjonsstyrke, der Norge skal være med, er ikke opprettet for å brukes i Ukraina-krisa. Den har vært forberedt siden 2013, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RASKERE REAKSJON: Natos nye reaksjonsstyrke, der Norge skal være med, er ikke opprettet for å brukes i Ukraina-krisa. Den har vært forberedt siden 2013, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at Norge er blant sju Nato-land som går sammen og danner en ny hurtig reaksjonsstyrke for å styrke alliansens reaksjonsevne.

Den nye reaksjonsstyrken skal bestå av over 10 000 soldater, og omfatter både luft-, sjø- og landstyrker. Styrken skal være under britisk kommando. Utenom Norge skal også Danmark, Lativa, Estland, Litauen og Nederland delta. Canada skal også ha gitt uttrykk for at de ønsker å bidra.

Ikke beregnet på Ukraina Statsminister Erna Solberg avviser at opprettelsen av en ny styrke har direkte sammenheng med Russlands framferd i Ukraina.

- Dette er et prosjekt som britene tok initiativ til i 2013, et nærområdefokus etter Afghanistan. Det handler om å kunne handle raskt. I dag har vi større strukturer som ikke kan reagere raskt nok.

Men alle vedtak om deltakelse krever enstemmighet, og det vil kunne ta litt tid før en slik styrke er operativ.

- Så opprettelsen av styrken er ikke en reaksjon på den aktuelle krisa i Ukraina?

- Nei, dette er et arbeid som begynte etter Afghanistan-operasjonen. Det er et spørsmål om å bruke ressursene man har bedre, og bygge opp beredskap slik at man kan rykke ut raskere enn i dag.

- Politisk spill av Russland - Men siden nyheten kommer ut nå, like før NATO-toppmøtet, kan det bidra til økt spenning?

- Russerne kan bruke alle opplysinger til å si det. Men det er det ingen grunn til, for de har visst at dette arbeidet var i gang lenge.

Men i den situasjonen vi har nå, kan det spilles politisk på alt. De som har økt spenningsnivået i dag, er jo Russland. Jeg mener NATO har holdt seg tilbake.

Det er ingen tvil om at enhetspakten som ble inngått i forbindelse med NATO-utvidelsen østover i 1994, den har Russland brutt. Men NATO har passet på å ikke svare med å etablere permanente baser, men bare svart med mer øvelesestilstedeværelse, sier Solberg.

- For treig Dagbladet får bekreftet at den nye styrken får navnet «Joint Expeditionary Force» (JEF). Den skal være raskere, mer tilpasningsdyktig og bedre tilpasset europeiske forhold enn reaksjonsstyrken Nato har i dag.

Opprettelsen av den nye styrken ses på som en direkte konsekvens av den russiske annekteringen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.

Men Dagbladet er også kjent med at ledende aktører i Nato, med USA i spissen, lenge har vært misfornøyd med den lange reaksjonstiden dagens reaksjonsstyrke, Nato Response Force, har.

Sentrale kilder i Nato bekrefter overfor Dagbladet at fornying av denne styrken, og en kraftig forbedring av reaksjonstiden, vil være et viktig tema på Nato-toppmøtet i Wales den kommende uka. At det nå dannes en helt ny reaksjonsstyrke, kan være en konsekvens av den pågående diskusjonen før toppmøtet.

Ikke kunngjort ennå Det er på toppmøtet i Wales at den britiske statsministeren David Cameron etter planen skal kunngjøre opprettelsen av den nye reaksjonsstyrken der Norge er med, skriver Financial Times.

Det var også her norske myndigheter planla å slippe nyheten om at Norge sender et mekanisert infanterikompani fra Telemark Bataljon til Latvia, trolig allerede i slutten av september.

Men denne nyheten sprakk allerede fredag, der forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide måtte bekrefte overfor Dagbladet at styrken er på omlag 200 mann og og har stormpanservogner.

NORGE MED: Norge skal delta i Natos nye reaksjonsstyrke med et infanterikompani fra Telemark Bataljon. Bildet viser en soldat i kavalerieskadronen i Telemark bataljon, i en CV9030N stormpanservogn.

Foto: Håkon Eikesdal
NORGE MED: Norge skal delta i Natos nye reaksjonsstyrke med et infanterikompani fra Telemark Bataljon. Bildet viser en soldat i kavalerieskadronen i Telemark bataljon, i en CV9030N stormpanservogn. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer