- Det er så dumt at det er utrolig

Britiske kommandosoldater som ble tatt til fange i Libya hadde hemmelige koder skrevet ned på papirbiter.

DUMT: Britiske kommandosoldater hadde hemmelige koder skrevet ned på papirnotater. Foto: Scanpix
DUMT: Britiske kommandosoldater hadde hemmelige koder skrevet ned på papirnotater. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørstropper i Libya fant papirbiter med brukernavn og passord til hemmelige datasystemer på britiske kommandotropper som var tatt til fange i Libya.

Kilder i Benghazi, den største libyske byen under opprørernes kontroll, fortalte i forrige uke til The Sunday Times, ifølge Couriermail.com, at de tok kontroll over en rekke kommunikasjonsutstyr da et MI6 og Special Air Service (SAS) oppdrag gikk galt.

De fant også detaljene som var nødvendig for å få tilgang til computerne på notatene til fangene. Noe av utstyret hadde til og med lapper hvor det sto: Hemmelig: bare for UK (United Kingdom) øyne.

Logget inn i «sikkert» militært nettverk
- Det er så dumt at det er utrolig, sa en ekspert.

Da de prøvde brukernavnene og passordene på de konfiskerte datamaskinene ble rebellene presentert med en skjerm hvor det sto «Sunata Deployed», en innloggingsside for å koble seg til sikkert militært nettverk.

- Det tar deg rett inn i det britiske forsvarsdepartementets systemer, forklarte en kilde fra opprørerne.

- Vi var selvsagt nysgjerrige, men med respekt til England skal vi ikke avsløre alt det vi så, men nok til å vise dem hva vi vet. Det er bra dette ikke har falt inn i fiendens hender.

Spionutstyr
Åtte satellittelefoner og kortbølge radioer, seks GPS sporere, fem bærbare datamaskiner, satellittutstyret for å koble seg til internett, batterier og solpaneler til å lade opp utstyret ble funnet på troppene.

Det var også eksplosive komponenter, kart med fargekodede dropp punkter, en mengde pass og flere kredittkort.

- Noe av utstyret de bar på er slik du bare ser i filmer, spionutstyr, forklarte en opprører med fortid i militæret.

Bekreftes
Det er blitt bekreftet at to kommunikasjonssystemer har blitt konfiskert, men kilder sier at dataene var «rene» og at ingen fikk tilgang til MI6 sine systemer.

Forsvarsdepartementet nektet for at opprørerne i Libya ville få tilgang til hovednettverket deres, og de ville ikke bekrefte noe spesifikt angående utstyret som ble brukt av kommandostyrkene.