-BEKREFTER MISTANKEN : Lederen i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Martin Østerdal (t.v), mener de nye opplysningene om SOS Rasisme bekrefter det han har fryktet. Her under rettsaken mot SOS Rasisme i Haugaland tingrett i fjor. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
-BEKREFTER MISTANKEN : Lederen i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Martin Østerdal (t.v), mener de nye opplysningene om SOS Rasisme bekrefter det han har fryktet. Her under rettsaken mot SOS Rasisme i Haugaland tingrett i fjor. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

- Det er så grovt at jeg blir trist og sint

LNU-leder reagerer sterkt på nye opplysninger om SOS Rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag står tidligere tillitsvalgt og mangeårig ansatt i SOS Rasisme, Bård Frantzen, fram i Dagbladet og forteller om innsiden av det lukkede miljøet i organisasjonen. Han var inntil nylig en sentral figur i SOS Rasismes indre sirkel, og delaktig i Norgeshistoriens største medlemsjuks.

- Så lenge jeg har jobbet i SOS Rasisme har jeg vært vitne til organisert økonomisk kriminalitet med millioner av kroner i fortjeneste for organisasjonen og fortjeneste for enkeltmedlemmer, sier Frantzen til Dagbladet.

I november i fjor ble SOS Rasisme dømt til å betale nærmere 10 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomssorganisasjoner (LNU). Under rettsaken i Haugaland tingrett ble det klart at namsmannen tok arrest i organisasjonens verdier.

Etter dette ble en rekke bankkontoer tilhørende lokallagene tømt for verdier, og åtte søppelsekker med medlemslister brent, ifølge Frantzen.

- Grovt Generalsekretæren i LNU, Martin Østerdal, reagerer sterkt på de nye opplysningene.

- Man blir jo overrasket over at de verste mistankene blir til sannhet. Og da tenker jeg særlig på bevisforspillelsen. Vi hadde fryktet dette under rettsaken, men at det er så grovt og systematisk gjør meg både trist og sint, sier han til Dagbladet.

SOS Rasisme har anket saken, som skal opp i Gulating tingrett seinere i år. Østerdal håper at de nye opplysningene vil få flere til å stå fram.

- Jeg håper jo at dette får flere til å fortelle sin historie slik at man får frem hele sannheten om hva som har skjedd i Haugesund. Likevel frykter jeg at det ikke vil skje.

- Rart at ingen reagerte Starten på opprullinga av SOS Rasismes medlemsjuks kom da LNU igangsatte en kontroll av medlemsmassen i samarbeid med staten og Oslo kommune. I ettertid har Dagbladet avslørt blant annet hvordan medlemmer fra kommunistorganisasjonen Tjen Folket har kuppet makta i SOS Rasisme, og trikset med medlemslistene.

Østerdal mener det er rart at praksisen ikke ble oppdaget tidligere.

- Det er vanskelig å oppdage noe som er så systematisk som det SOS Rasisme har holdt på med. Vi oppdaget veldig mye i vår kontroll, men mye av dette skjedde i 2005, altså før kontrollen. Jeg synes det er rart at ikke flere har reagert tidligere.

Sitter på gjerdet Kravene mot SOS Rasisme er nå oppe i over 17 millioner kroner, fra flere støttegivere deriblant staten. Likevel er det bare LNU som har gått til sak mot organisasjonen.

 STÅR FRAM : Tidligere tillitsvalgt og mangeårig ansatt i SOS Rasisme, Bård Frantzen, står i dag fram i Dagbladet og forteller at han har vært med på organisert økonomisk kriminalitet i SOS Rasisme.  Foto: Jacques Hvistendahl
STÅR FRAM : Tidligere tillitsvalgt og mangeårig ansatt i SOS Rasisme, Bård Frantzen, står i dag fram i Dagbladet og forteller at han har vært med på organisert økonomisk kriminalitet i SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Her har staten ventet med å se hva LNU fikk ut av saken, før man har foretatt seg noe, sier Østerdal til Dagbladet.

Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, har blitt forelagt påstandene som nå kommer fram. Han ville ikke kommentere saken ytterliger enn å kalle den «en drittpakke».

Østerdal mener mangelen på svar er symptomatisk for SOS Rasisme.

- Denne saken er unik både i omfang og i form. Gjennom hele prosessen har SOS Rasisme holdt kortene tett til brystet, og forsterket mistanken om at SOS Rasisme ikke hadde alt i orden. Når vi besøker organisasjoner er de som regel opptatt av å gi oss informasjon om hva de driver med, og gjerne mer enn vi trenger. Med SOS Rasisme har det vært annerledes. Nå er det viktig at politiet kommer på banen.