VIL TILBAKE TIL RJUKAN: Sammen med familien ble Verona Delic i mars sendt tilbake til Bosnia, hvor foreldrene opprinnelig kommer fra. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL TILBAKE TIL RJUKAN: Sammen med familien ble Verona Delic i mars sendt tilbake til Bosnia, hvor foreldrene opprinnelig kommer fra. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Det er så hjerterått og kynisk

Høyesterett har bestemt at Verona (9) og Mahdi (9) ikke får bli i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verona Delic (9) er født og oppvokst på Rjukan i Norge, men i mars ble hun, mamma, pappa og lillesøster sendt tilbake til Bosnia, hvor foreldrene opprinnelig kommer fra.

Høyesterett har i dag avgjort at Verona og familien ikke får komme tilbake til Norge.

Familien til Mahdi Shabazi (9) har fått utvisningsvedtak, men bor fortsatt på Rjukan, og frykter de vil bli forfulgt i hjemlandet Iran fordi de er kristne hvis de sendes tilbake.

Høyesterett har vedtatt å opprettholde utvisningen av Mahdi Shabazi (9) og hans familie.

Retten mener UNE har vurdert hensynet til barnets beste på en forsvarlig måte.

- Hjerterått På Rjukan har en gruppe personer fra støttegruppa for de to familiene samlet seg hos familien Shabazi. På dataskjermen har de kontakt med Delic-familien i Bosnia via Skype.

- Det er så hjerterått og kynisk at jeg ikke finner ord. De er helt knust, sier Sanja Pasovic, som leder støttegruppa.

Hun forteller at de hadde trodd at barnas beste skulle være viktigere for retten.

- Nå må vi avvente og høre hva advokatene har å si. Det er en mulighet å anke til menneskerettighetsdomstolen, men det er også en lang prosess, og hvor lenge skal vi pine disse familiene?

Shabazi-familiens advokat, Arild Humlen, forteller at situasjonen framover for familien er veldig usikker, ettersom de i utgangspunktet ikke kan dra for Norge fordi de ikke får iransk pass.

SENDES UT: Høyesterett har bestemt at utvisningsvedtaket for familien Shabazi opprettholdes. Her er Mahdi (9), sammen med pappa Hossein Shabazi og mamma Tahere Ahmadi. Foto: Per Flåthe
SENDES UT: Høyesterett har bestemt at utvisningsvedtaket for familien Shabazi opprettholdes. Her er Mahdi (9), sammen med pappa Hossein Shabazi og mamma Tahere Ahmadi. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Det er sjelden så mange har ment så mye om så mange ting i Høyesterett. Det er et klart skille mellom et sterkt mindretall på fem dommere, som er uenig med de 14 andre på alle punkter. Det er sjelden når så mange temaer behandles samtidig, sier Humlen.

14 av 19 Veronas foreldre kom til Norge i 2003, og Verona har bodd på Rjukan hele sitt liv, uten lovlig opphold. Familien ble boende i Norge etter å ha fått avslag på sin søknad om asyl, før de i mars i år ble sendt ut.

Familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, ba om at beslutningen om ikke å omgjøre vedtak om oppholdstillatelse kjennes ugyldig, subsidiært at utsendelsen av Verona kjennes ugyldig.

14 av de 19 høyesterettsdommerne mente at vedtaket ikke var ugyldig, mens fem dommere ønsket at det skulle bli kjent ugyldig.

11 av dommerne mener at utsendelsen av Verona og familien ikke er i strid med FNs barnekonvensjon.

Sendes ut Også i Mahdis tilfelle gjaldt saken gyldigheten av avslag på søknad om asyl og opphold på humanitært grunnlag.

Familien har lenge bodd i Norge uten opphold, men fikk i februar 2006 utsatt utreisefrist fordi Mahdi var under behandling for tuberkulose.

Også i denne saken mente 14 av 19 dommere at vedtaket er gyldig, og at domstolene må se bort fra faktum som har oppstått etter forvaltningsbehandlingen.

Tre av dommerne mente det må legges en nåtidsvurdering til grunn for så vidt gjelder utlendingssaker, mens to dommere mente dette måtte være utgangspunktet for domstolsprøving av alle typer vedtak.  

Spente I sitt nye hjem i Bosnia har familien Delic lenge ventet spent på dommen.

- Vi er veldig spente, og følger nøye med i norske medier. Vi tenker at vi må få komme tilbake, eller vet vi ikke hva vi skal gjøre, sa Veronas far, Damir Delic, til Dagbladet på telefon fra Bosnia 19. november da saken startet i Høyesterett.

Han forteller at å forlate lokalsamfunnet på Rjukan har vært spesielt vanskelig for Verona.

I BOSNIA: Begge barna i familien Delic har bodd i Norge hele sitt liv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I BOSNIA: Begge barna i familien Delic har bodd i Norge hele sitt liv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Spesielt store er utfordringene på den nye skolen. Selv om Verona forstod en del bosnisk, hadde hun vanskelig for å snakke språket selv.

- Det er stor forskjell på skolen her og skolen i Norge - dagene er lenger, det er mer lekser, og hun får karakterer. Hun gjør det best i matematikk og gym, hvor det ikke avhenger så mye av språket, forteller Damir.

Da Dagbladet besøkte familien Delic i Bosnia i mars fortalte Verona at hun savnet vennene og livet hjemme på Rjukan.

- Jeg savner alt på Rjukan, rommet mitt og alle tingene mine der. Mest av alt savner jeg venninnene mine. Det er så vanskelig når barna ikke forstår norsk her, sier Verona.

I HØYESTERETT: Advokat Håkon Bodahl-Johansen er Delic-familiens advokat. Her i Høyesterett 19. november da saken startet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I HØYESTERETT: Advokat Håkon Bodahl-Johansen er Delic-familiens advokat. Her i Høyesterett 19. november da saken startet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer