Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er så mange problemer med nordmennene

Sånn var det ikke Sovjet-tida, klager russiske velgere til presidentkandidat Medvedev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige uke gikk startskuddet for den russiske valgkampen. Litt i skyggen av primærvalgene i USA.

Førstestatsminister Dmitrij Medvedev startet det mange regner med vil bli en ren sjarmøretappe i Murmansk.

I møtet med velgerne viste det seg at Norge, nordmenn og norsk fisk ble de viktigste valgkamptemaene, skriver den russiske avisa Kommersant.

- De legger moralsk press på oss

Da kaptein Vladimir Voitikh om bord på fiskefartøyet Captain Morgun først begynte å snakke om alle problemene med nordmennene, var han ikke til å stoppe.

- Den norske grensevakten legger moralsk press på våre fiskere og våre fartøy blir ofte tatt i arrest i omstridte, internasjonale farvann. I Sovjet-tida ble vi beskyttet av den sovjetiske flåten som vi ikke har lenger, sa kaptein Voitikh, med nostalgi i stemmen og støtte fra et oppildnet mannskap.

Førstestatsminister Dmitrij Medvedev, mannen president Vladimir Putin har utpekt som sin etterfølger, forsøkte å komme de opprørte fiskerne i møte med et lite spørsmål:

- Og i Sovjet-tida, skjedde det samme med vårt store militære nærvær? spurte Medvedev.

image: - Det er så mange problemer med nordmennene

- Ikke noe i nærheten av det! svarte kapteinen. Da var vi beskyttet både i omstridte farvann og på åpent hav. Ingen er redd for oss eller respekterer oss, sa kaptein. Voitikh.

Medvedev forsøkte å berolige fiskerne om at de ikke trengte å frykte Norge. På den annen side ville det vært fint om russerne i det minste ble respektert, mente han. Medvedev forsikret derfor at den russiske marinen snart ville få sin renessanse.

- Bare norsk fisk i butikkene

Da presidentkandidat Medvedev forlot fiskerne på havna og satte kursen for sykehuset, som var neste stopp på valgkampturneen, gjorde han en kjapp stopp på fiskebutikken like i utkanten av Murmansk.

- Er det vår fisk? Fanget av våre fiskere? spurte Medvedev, og rettet spørsmålet til eieren av en fiskeforedlingsfabrikk, som tilfeldigvis var innom.

Fabrikkeieren nikket forsiktig og sa at all frossen, røkt og fersk fisk var «ekte» russisk.

Men Medvedev så ikke ut til å la seg lure.

- Men innbyggerne sier at de fleste butikkene selger norsk fisk, sa Medvedev, og huket tak i to kvinnelige butikkunder for å spørre om de var fornøyd med fisken.

PROBLEMER MED NORDMENNENE: Presidentkandidat Dmitrij Medvedev lytter til kaptein Vladimir Voitikh om bord på fiskefartøyet Captain Morgun. Voitikh hadde mye å utsette på nordmennene og klagde på manglende russisk støtte. Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV/SCANPIX
PROBLEMER MED NORDMENNENE: Presidentkandidat Dmitrij Medvedev lytter til kaptein Vladimir Voitikh om bord på fiskefartøyet Captain Morgun. Voitikh hadde mye å utsette på nordmennene og klagde på manglende russisk støtte. Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV/SCANPIX Vis mer

- Ja, vi skulle bare ønske at den var billigere, svarte damene, lett rødmende etter å ha blitt tilsnakket av han som trolig blir Russlands neste president.

Medvedev ga dem et smil og forlot butikken.

Putins læregutt

42 år gamle Dmitrij Medvedev vil etter all sannsynlighet bli Putins arvtaker. Han har gått som læregutt hos Putin gjennom mange år. Medvedev har vært Putins sekretær, stabssjef og tilrettelegger siden starten av 90-tallet.

I desember, kort tid etter parlamentsvalget, ble det endelig klart at Medvedev blir presidentkandidaten fra Putins parti, Forente Russland.

Putin selv ser for seg en framtid som statsminister under Medvedev etter presidentvalget 2.mars.

<B>NORSK ELLER RUSSISK:</B> Russlands førstestatsminister Dmitrij Medvedev kikker ned i frysedisken for å sjekke om den er fylt av norsk eller russisk fisk.
LOVER COMEBACK:</B> Medvedev lover bekymrede russiske fiskere at den russiske marineflåten skal gjenoppstå for å beskytte dem mot Norge. Her er russiske krigsskip under markeringen av den russiske marinedagen i juli i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media