KULER: En hardt skadd mann fraktes i all hast til sykehus etter å ha blitt rammet av bomben som gikk av i målområdet. Kulelagerkuler er blitt fjernet fra kroppene til flere av de skadde. Det tyder på at bombene har vært fylt med små metalldeler for å gjøre mest mulig skade. Mange har mistet beina. Foto: AP Photo/Charles Krupa
KULER: En hardt skadd mann fraktes i all hast til sykehus etter å ha blitt rammet av bomben som gikk av i målområdet. Kulelagerkuler er blitt fjernet fra kroppene til flere av de skadde. Det tyder på at bombene har vært fylt med små metalldeler for å gjøre mest mulig skade. Mange har mistet beina. Foto: AP Photo/Charles KrupaVis mer

- Det er så mange uten bein

Mange av de 144 som er innlagt etter eksplosjonen er skadd for livet. For 17 skal tilstanden være kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomba som gikk av i målområdet under Boston maraton like før klokka 15 lokal tid, har så langt tatt lviet av tre personer, og skadet 144.

De fleste av de skadde er rammet av splintskader i nedre del av kroppen. Mange av dem er skadd for livet.

- Disse løperne hadde akkurat kommet i mål, og nå har de mistet beina, sier Rhode Island-politimannen Roupen Bastian (35) til New York Times.

- Det er så mange av dem. Det er så mange uten bein. Det er bare blod. Det er blod overalt. Det er bein, fragmenter. Det er avskyelig.

Amputasjoner Bastian var selv deltaket under maratonen, og kom i mål minutter før bomba gikk av.

- Vi bandt folk opp med tourniqueter. Jeg har bundet opp minst fem-seks bein med tourniqueter.

Derdrie Hatfield (27) var like ved mållinja da hun hørte smellet. Hun så kropper bli kastet ut i gata. Hun så et par barn som lå livløse. Hun så folk uten bein.

- Da kroppene landet rundt meg tenkte jeg: «Brenner jeg? Kanskje jeg brenner og ikke kan føle det? Hvis jeg sprenges håper jeg at jeg ikke kjenner noe», sier hun til New York Times.

Leger ved flere av de lokale sykehusene fortalte i natt norsk tid at de har gjennomført flere amputasjoner, og at de fleste av pasientene etter bombene har skader på nedre del av kroppen.

MANGE UTEN BEIN: Leger skal ha vært nødt til å amputere på minst ti personer etter terrorangrepet, ifølge CNN. Foto: Stuart Cahill/Boston Herald/POLARIS
MANGE UTEN BEIN: Leger skal ha vært nødt til å amputere på minst ti personer etter terrorangrepet, ifølge CNN. Foto: Stuart Cahill/Boston Herald/POLARIS Vis mer

Den yngste pasienten som har blitt nevnt er kun tre år gammel.

Blant de tre drepte er en åtteåring.

Kuler Til sammen 17 av de sårede har så alvorlige skader at tilstanden deres beskrives som kritisk, ifølge CNN. 25 andre skal være alvorlig skadd.

Legene har vært nødt til å amputere på minst ti personer, ifølge en terrorekspert som TV-stasjonen har vært i kontakt med. Eksperten, som ikke er navngitt, er blitt orientert om etterforskningen og forteller at kulelagerkuler er blitt fjernet fra kroppene til flere av de skadde.

Det tyder på at bombene har vært fylt med små metalldeler for å gjøre mest mulig skade.

Blant de som har mistet beina etter terroraksjonen er et brødrepar i 30-årene, som var i målområdet for å heie fram en kompis som deltok i løpet.

30 nordmenn Det var 30 nordmenn på deltakerlisten til årets Boston maraton.

- Vi har ikke fått noen meldinger om at det er nordmenn blant de skadde eller de omkomne i Boston, sier Kjetil Elsebutangen, pressevakt i Utenrikdsdepartementet til Dagbladet.

Dagbladet har snakket med den norske maratondeltakeren Øistein Strømme (45), som var i nærheten da det smalt. 

- De som sto aller nærmest fikk nærmest kuttet beina tvers av ved knærne, sier Strømme.

Politikilder har altså fortalt CNN at de har gode spor å gå etter i jakten på en eller flere gjerningsmenn.

Politiet har i natt natt undersøkt en leilighet i Revere like utenfor Boston. Mannskapene på stedet har ikke villet svare pressen på hvorfor de aksjonerer mot leiligheten.

- Den fulle vekten av rettferdighet Like etter midnatt norsk tid, vel tre timer etter at bombene gikk av, talte president Barack Obama til nasjonen.

- Vi vet ikke hvem som har gjort dette eller hvorfor. Men la det være helt klart: Vi skal finne ut, og den eller de skal holdes ansvarlig. De skal få føle den fulle vekten av rettferdighet, sier Obama.

Han brukte ikke ordene «bombe» eller «terror» under talen.

GIKK AV SAMTIDIG: Løperne er på vei mot mållinjen i det de to bombene går av. Tre personer er drept, og for 17 av de skadde skal tilstanden være kritisk. Foto: REUTERS/Dan Lampariello
GIKK AV SAMTIDIG: Løperne er på vei mot mållinjen i det de to bombene går av. Tre personer er drept, og for 17 av de skadde skal tilstanden være kritisk. Foto: REUTERS/Dan Lampariello Vis mer