- Det er så mye politiet ikke vet

Den 24 år gamle mannen har tagget i et tosifret antall land.

REISENDE I GRAFFITI: - Det er et kick å vite at litt av deg selv finnes rundt om i verden, sier den 24 år gamle mannen. Foto: Lars Lindqvist/Dagbladet
REISENDE I GRAFFITI: - Det er et kick å vite at litt av deg selv finnes rundt om i verden, sier den 24 år gamle mannen. Foto: Lars Lindqvist/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det kommer folk hit om sommeren, og da reiser vi ut og maler sammen.

Dagbladet møter den erfarne grafittikunstneren (24) i kveldssola litt utenfor Oslo sentrum. Oslomannen har vært i miljøet siden han var 11-12 år gammel.
Han bekrefter en tilstrømning fra utlandet om sommeren.

- Og jeg skal selv til Canada om kort tid. Og det er klart vi maler når vi er ute og reiser. Jeg har selv malt i alle landene jeg har besøkt, avslører han.

- Det er et kick å vite at litt av deg selv finnes rundt om i verden.

Les også: Oslo invaderes av taggeturister

Bedre å bli tatt med stil
Mannen ønsker ikke at det konkrete antallet skal komme på trykk. Men humrende innrømmer han at det er snakk om et høyt, tosifret tall.

Dagbladet kjenner til at en «masterpiece» er under planlegging (piece = graffitimaleri).

- Det er status å ha mange signaturer rundt omkring. Eier du byen, er du kongen, forteller 24-åringen.

Men signaturen hans er topphemmelig. Kun fire personer kjenner hvem han er, hevder han.

- Hvis folk får vite signaturen din begynner de å snakke, og du får politiet på døra. Skal du bli tatt, skal du bli tatt med stil og dryppende hender.

24-åringen mener Norge burde takke taggerne, snarere enn å ønske å straffe dem.

- Politiet er så dumme
Samtidig som graffiti er forbudt, er det lov for Coca-Cola og Prix å sette opp gigantiske reklameskilt, påpeker han.

I SKJUL: - Hvis folk får vite signaturen din, begynner de å snakke, og du får politiet på døra. Skal du bli tatt, skal du bli tatt med stil og dryppende hender, sier mannen. Foto: Lars Lindqvist/Dagbladet
I SKJUL: - Hvis folk får vite signaturen din, begynner de å snakke, og du får politiet på døra. Skal du bli tatt, skal du bli tatt med stil og dryppende hender, sier mannen. Foto: Lars Lindqvist/Dagbladet Vis mer

- De betaler, det er greit, men de betaler ikke meg. Og jeg må gå rundt og se på det. Hvorfor skal ikke jeg kunne sette navnet mitt rundt omkring i byen jeg tross alt bor i, spør han.

- Hadde jeg hata for eksempel den skattefinansierte Operaen, noe jeg for øvrig ikke gjør, hadde det ikke vært min rett å vise det gjennom maling?

Den erfarne graffitimaleren innrømmer at det finnes de som kun er ute etter å ødelegge andres eiendom. Men dette er et mindretall, sier han. Når Dagbladet spør om utblanding av syrestoffer i sprayen, begynner 24-åringen å le.

- Politiet er så dumme. Det er så mye de ikke vet, humrer han.

Etter det Dagbladet kjenner til er også nedfrysing av spraybokser en måte å få sprayen til å sitte bedre. Syretrikset benyttes også med vanlige sprittusjer.

- Dette er vår kunst
24-åringen innrømmer at ulovligheten gir et kick, og at katt og mus-leken med politiet er noe av det som gjøre graffiti attraktivt. Og da en dristig graffitimaler sprayet på Sentrum politistasjon for noen år siden, var veien kort til legendestatus i miljøet, husker han.

- Men dette er først og fremst kunst. Den vanlige samtidskunsten tilhører foreldrene våre. Dette er vår kunst, slår han fast.

Han tror ikke gigantbøtene og -erstatningskravene enkelte har måttet betale, virker avskrekkende. Men det gjør folk mer obs, tror han.

- Vi kjenner systemet bedre enn systemet kjenner oss, ler han.

Og nå bærer ferden til Canada, hvor «masterpiecen» skal planlegges.

TAGGETURIST: En spanjol i 20-årene ble i juni pågrepet på Ryen. Han er ikke alene, bekreftes det fra miljøet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
TAGGETURIST: En spanjol i 20-årene ble i juni pågrepet på Ryen. Han er ikke alene, bekreftes det fra miljøet. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer