- Det er så ofte vi må diskutere i slike situasjoner. Det er tungt

Linda Thiele om innlegget om sønnen Texas (4).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere denne uka om den svenske fireåringen Texas, som har Down syndrom. Da han, til mamma Linda Thieles store overraskelse, fikk lov til å leke i IKEA Sundsvalls lekeland sammen med sine søsken, skrev hun et Facebook-innlegg som nå er likt nesten 100 000 ganger.

Texas har nemlig ved flere tidligere anledninger blitt vist bort fra lignende fasiliteter, på grunn av sin diagnose. Inntil de møtte på sommervikaren Hampus Lindqvist (19).

«Inn går en overlykkelig og stolt Texas. Det var en herlig følelse å se søsknene sammen i ballrommet. Ingen trengte å føle seg annerledes eller utenfor. Takk, du fordomsfrie og herlige mann med det lange, blonde håret som stod der i Småland i dag klokka 15.30, du gjorde dagen min.», skrev Thiele i innlegget på IKEA Sveriges Facebook-side.

- Det er utrolig Saken har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier også i Norge, og mamma Linda forteller at hun er overveldet over alle tilbakemeldingene.

- For en greie dette har blitt. Det hadde jeg aldri ventet. Det er helt utrolig. Slike situasjoner kan ikke belyses for mye, for det med fordommer og innstillinger er noe man fortsatt trenger å jobbe kjempemye med. Det at den unge gutten våget å slippe inn Texas, uten noen fordommer, var så herlig, forteller Thiele til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thiele har imidlertid også fått kommentarer på at det var hun som var forutinntatt, da hun gikk ut i fra at sønnen med Down syndrom ville bli nektet lekeland-adgang.

- Det er så mange ganger vi må forklare, overtale og diskutere i slike situasjoner. Det er derfor vi av og til velger å spare oss for dem. Det er ganske tungt. Dette var en slik situasjon. Det var lang kø bak oss, og da tenkte jeg: «Nei, jeg orker ikke å ta denne diskusjonen i dag.» Det er jo det man er vant til. Det er derfor dette var ganske stort for oss, selv om andre ser på det som en selvfølge, sier Thiele. 

- Pinlig for IKEA Selv om både IKEA selv og Linda roser sommervikaren Hampus, savner Thiele likevel mer kunnskap om Downs syndrom ute blant folk flest.

- Det er mangel på kunnskap, og man er usikker på hva det er. Man ser det synlige ved barnet, men man glemmer at det faktisk finnes et vanlig barn bak det ytre. At de også har behov og vilje til å leke som alle andre barn, sier hun.

Thiele får støtte av Camilla Schreiber, styreleder i Norsk nettverk for Down syndrom. Hun synes det er synd at saken nærmest framstilles som en solskinnshistorie for IKEA, da episoden burde gjøre møbelkjeden skamfull.

- Det som umiddelbart slo meg, var at jeg synes at det litt latterlig og pinlig for IKEA at dette har blitt en sak. For dette er jo en selvfølge! Er det slik at man må ha sommervikarer for at barn med Down syndrom skal få komme inn? Betyr dette at IKEA har et problem resten av året når sommervikarene ikke er der? spør hun seg. 

- Hadde tatt opp kampen Schreiber har selv en datter på åtte år med Down syndrom. Hun har aldri opplevd problemer som Thiele har tidligere.

- Det har aldri vært noe problem, enten det nå gjelder IKEA eller kjøpesentre, og hun synes det er kjempekjekt å få gå inn der en gang i blant. Vi kan ikke sette alle utviklingshemmede i samme bås. Av og til er det øyet som ser, og de aller fleste med Down syndrom fungerer veldig fint sosialt med andre barn, sier hun.

Hadde Schreiber derimot møtt på stengte dører, forteller hun at hun ikke hadde gitt seg uten en kamp.

- Jeg hadde ikke tatt med meg barna og gått. Jeg hadde forlanget å få snakke med en overordnet, og krevd en meget god grunn til forskjellsbehandlingen. Hvis barnet mitt ikke hadde klart å være der på egenhånd, så hadde vi jo selvfølgelig ikke gått dit. Da er man jo dårlige foreldre, sier hun.

- OG SÅ?: Sommervikar ved IKEA i Sundsvall, Hampus Lindqvist (19), så ikke noe problem med at fireåringen Texas har Down syndrom, og ønsket ham hjertelig velkommen til møbelvarehusets lekeland - til mamma Linda Thieles store overraskelse og glede. Foto: Privat
- OG SÅ?: Sommervikar ved IKEA i Sundsvall, Hampus Lindqvist (19), så ikke noe problem med at fireåringen Texas har Down syndrom, og ønsket ham hjertelig velkommen til møbelvarehusets lekeland - til mamma Linda Thieles store overraskelse og glede. Foto: Privat Vis mer