«Det er så trist at Audun selv ikke fikk hente denne prisen»

Tydelig rørt mottok Audun Bølands nærmeste familie Årets navn-statuetten. - Det er fint for oss at Audun ikke er glemt - at andre også husker ham, sier Auduns kone, Solhild Bøland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FAGERNES (Dagbladet): HELE DEN NÆRMESTE familien var til stede i lokalene til Jotunheimen og Valdresruten bilselskap for å motta prisen på vegne av en kjær ektemann, pappa og sønn. Audun Bøland ble 39 år gammel. Alle stemmene fra Årets navn-kåringen viser at hele Norge husker historien om bussjåføren som nektet å slippe rattet da han ble overfalt på rutebussen.

- Det har jo gått snart et år nå. Det er klart at vi har det tøft, men man må jo bare leve videre. Vi tar en dag av gangen. Dette er jo en av de fine dagene. Vi setter pris på utmerkelsen, sier Solhild Bøland sammen med barna Kim (17) og Lill Katrine (10).

- Det er bare så trist at Audun selv ikke fikk hente denne prisen, sier mor Signe og far Harald Bøland.

Audun Bøland skulle egentlig ikke kjørt rutebussen søndag 16. februar. På grunn av stor vinterferietrafikk satt han likevel bak rattet. Han skulle føre bussen ned til rutebilstasjonen på Fagernes. Tre kilometer før han var framme ble han angrepet av en asylsøker. Mannen hadde gått på bussen noen kilometer tidligere. Samme dag hadde asylsøkeren drept en annen person på asylmottaket.

- DET VAR EN FORFERDELIG kveld. Vi fikk lite informasjon om hva som hadde skjedd. I ettertid føles det nesten som om alle andre visste mer enn oss. Det synes vi er leit, sier Solhild Bøland.

Sønnen Kim (17) kunne vært en av passasjerene på ulykkesbussen. Heldigvis ble det ikke slik.

- Jeg har tenkt mye på akkurat det. Tidligere på kvelden snakket Kim om å bli med bussen til Fagernes. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd da, sier Solhild Bøland.

Familien kjører forbi ulykkesstedet hver gang de skal fra hjemstedet Vang til regionsenteret Fagernes. Når man ser stedet blir man minnet på hva som kunne blitt utfallet dersom Audun Bøland hadde sluppet rattet. Veien går langs Strandefjorden. Hadde bussen skåret ut av veien kunne de 34 passasjerene blitt fanget i bussen under isen.

- Når man ser stedet er det vel ingen tvil om at menneskeliv ville gått tapt dersom Audun ikke hadde klart å holde bussen på veien, sier Kristoffer Kvame, sjef for rutebillaget. Passasjerene i bussen har gjennom kort og hilsener på ulykkesstedet og til familien takket for at Audun reddet livet deres. Slike tilbakemeldinger har gjort sorgen litt lettere.

- AUDUN GJORDE noe godt. Noe som vi er stolte av, sier Solhild Bøland.

Verken familien eller kollegene ved rutebillaget er sikker på at Audun selv ville sett på det han gjorde som en heltebragd. De forteller om en snill og omtenksom familiefar som ikke likte å stikke seg fram.

- Jeg tror at Audun gjorde det han mente var det riktige for enhver bussjåfør. Han gjorde jobben sin, også i en ekstremt vanskelig situasjon, sier Kristoffer Kvame.

- Audun ville kanskje ikke likt at det hadde blitt så mye fokus rundt ham. Han likte ikke å bli tatt bilde av, og var ikke den som stakk seg fram, sier kona Solhild.

De to vokste begge opp i bygda Vang og hadde vært kjærester siden slutten av tenåra. Bildet av Audun som ble tatt på bryllupsdagen er et av de kjæreste minnene for familien. Det har vært rart å se det samme bildet i aviser etter ulykka.

- Vi har valgt å holde oss i bakgrunnen, vi også. Samtidig ønsker vi at Audun skal få den oppmerksomheten han fortjener. Derfor ville vi også være med på denne tildelingen, sier Solhild.

JULEHØYTIDA HAR VÆRT vanskelig for familien, og de vet at det fortsatt ligger vanskelige oppgaver i det nye året. Mannen som drepte Audun ble i Valdres tingrett dømt til psykiatrisk behandling. Det ble slått fast at han hadde utført drapene, men de sakkyndige mente at han var psykotisk og han ble derfor frikjent. Dommen står fast, men familien har ved sin bistandsadvokat anket en del av sakskomplekset videre til lagmannsretten.

- Pårørende har anledning til å anke erstatningsspørsmålet videre. Det har vi valgt å gjøre fordi det har vært vanskelig å slå seg til ro med de sakkyndiges konklusjon og hvordan retten og politiet har vektlagt dette. Familien føler det tungt at ingen blir stilt til ansvar for det som skjedde, sier bistandsadvokat Vigdis Magistad.

- Det er klart det er vanskelig å gå i retten med en slik sak. Samtidig følte jeg at vi var nødt til å gjøre det. Man føler at man må prøve de mulighetene man har før man kan slå seg til ro, sier Solhild Bøland.

Nominasjonen av Audun Bøland til Årets navn ble gjort i samråd med familien. Da Dagbladet første gang kontaktet familien via bistandsadvokat, var de glade for at han var blitt nominert sammen med kjente navn fra norsk samfunnsliv. At Audun Bøland skulle få den gjeve prisen, torde de likevel ikke håpe på.

- Det var en overraskelse for oss, og det føles fint, sier de.

TAKKER: Familien til bussjåfør Audun Bøland takker alle som har støttet dem etter den dramatiske hendelsen på Valdresekspressen. Fra venstre foreldrene Harald og Signe Bøland, kona Solhild, svigermor Alvhild Hermundstad og barna Lill Katrine (10) og Kim (17).
ÅRETS NAVN 2003: Audun Bøland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer