Hanne Merethe Englund bisatt på Kongsberg

- Det er så uvirkelig

Dattera og venninna holdt minneord da Hanne Merethe Englund ble bisatt i Kongsberg kirke.

KONGSBERG: Hanne Englund var én av fem som mistet livet i Kongsberg 13. oktober. Torsdag 28. oktober ble hun bisatt i Kongsberg kirke. Datteren Linnèa holdt en rørende tale. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Kongsberg kirke er pyntet med blomsterkranser i alle farger. Foran alteret står et maleri. Kista er pastellgrønn.

På innsida av hovedinngangen ønskes gjestene velkommen av et stort fotografi av en smilende Hanne Merethe Englund (56) med vidåpne armer.

Drøye to uker har gått siden Englund og fire andre ble drept i Hyttegata på Kongsberg. Torsdag tok familie, venner og bekjente farvel med 56-åringen.

Dattera: - Uvirkelig og fjernt

Englunds datter, Linnèa Englund Kjennerud, holdt minneord for sin mor under seremonien.

- Det er så uvirkelig og fjernt at jeg står her og du ligger der... Og det virker som om hele verden nå vil ha en del av deg, men så var det jo egentlig bare du og jeg, helt innerst, mamma. Du og jeg, med og mot verden. Vi var sammen, mamma, om det som nå har blitt den altfor korte ferden, sier Kjennerud.

HOLDT MINNEORD: Hanne Merethe Englunds datter, Linnèa Englund Kjennerud. Foto: Lars Eivind Bones
HOLDT MINNEORD: Hanne Merethe Englunds datter, Linnèa Englund Kjennerud. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Dattera forteller at de for kort tid siden ble enige om at hun skulle tale i moras 60-årslag.

- Jeg må låne litt av styrken din, mamma. For jeg vil at verden skal vite hvor flott du er, hvor verdifull og ufattelig kjær, akkurat sånn som bare du var og er.

Dattera beskriver sin mor som en sterk kvinne med et ønske om å hjelpe andre. Med en ro og et komplekst sinn. En åpen og morsom kunstnersjel. De to hadde et nært forhold.

- Hele verden savner deg, mamma, men mest av alt jeg.

På en krans foran kista, fra dattera, står det:

SISTE HILSEN: «Hvil i fred kjæreste Mammaen min. Så sees vi siden i stjernetåka et sted». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SISTE HILSEN: «Hvil i fred kjæreste Mammaen min. Så sees vi siden i stjernetåka et sted». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Også Englunds venninne, Gry Christensen, talte i kirken. Hun fortale at de to har hatt et nært vennskap fra de var i tenåra.

- Så mange fine minner vi skapte sammen, Hanne. Nå kan vi ikke mimre sammen lenger. Det er så hudløst og hjerterått, sier Christensen.

- Takk for at du har vært min beste venn og søster i 35 år. Takk for alle herlige, morsomme og nære stunder. Takk for at du har fulgt meg i alle vanskelige situasjoner. Veien har vært enklere å gå med deg.

Minneordene ble fulgt av «Gabriellas sång» og «Kärleksvisan».

Englund er tidligere beskrevet av naboer som et samlingspunkt i gata.

Hun hadde både galleri og hjem i Hyttegata, der hun stadig inviterte til sammenkomster.

SEREMONI: Hanne Merethe Englund (56) var en av de fem som ble drept på Kongsberg. Hun begraves fra Kongsberg kirke torsdag. Foto: Lars Eivind Bones
SEREMONI: Hanne Merethe Englund (56) var en av de fem som ble drept på Kongsberg. Hun begraves fra Kongsberg kirke torsdag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Tungt og uforståelig

Sogneprest Reidar Aasbø ledet bisettelsen.

- Dette er tungt og uforståelig og litt uvirkelig. At dette kunne skje her på denne måten er rett og slett litt vanskelig å ta innover seg, sier han til Dagbladet i forkant av seremonien.

Han setter samtidig pris på at kirken har kunnet bidra med å ivareta venner og familiene til de avdøde, og ved å være et samlingspunkt for lokalsamfunnet etter den dramatiske onsdagskvelden 13. oktober.

Søndagen etter avholdt Aasbø, sammen med Biskop Jan Otto Myrseth, en minnegudstjeneste i kirken. Både kronprinsparet og justisministeren deltok.

- Det ble en veldig fin gudstjeneste. Veldig spesiell. Vi har noen flotte musikere som fikk satt sammen et fint opplegg, som bidro til å løfte den på en helt spesiell måte. Så ble det fint fordi den synliggjorde et samhold her i byen - på kryss av tvers av religion og tilhørighet.

Under seremonien fortalte sognepresten om en energisk og kreativ Hanne Merethe Englund. Han leste også opp minneord fra hennes søsken.

Kongsberg-drapene: Dette er ofrene

Gunnar Erling Sauve (75)

Liv Berit Borge (75)

Gun Marith Madsen (78)

Andrea Meyer (52)

Hanne Merethe Englund (56)

Les om ofrene

De fire andre som ble drept under angrepet på Kongsberg er Gun Marith Madsen (78), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52).

Alle framstår ifølge politiet som tilfeldige ofre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer