Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det er så varmt at asfalten smelter. Over 1000 er døde og hetebølgen skal fortsette

Opp mot 50 grader i India.

HETEBØLGE: Mer enn 1100 mennesker har mistet livet i hetebølgen som nå holder India i et jerngrep. Meteorologene sier at temperaturene, som har krøpet opp mot 50 grader celsius, neppe vil synke med det aller første. Som bildene viser har det enkelte steder vært så varmt at asfalten har smeltet, og i tillegg til de menneskelige lidelsene er det store problemer med å opprettholde dyrevelferden på gårder og i dyrehager. Foto: EPA/HARISH TYAGI/NTB SCANPIX
HETEBØLGE: Mer enn 1100 mennesker har mistet livet i hetebølgen som nå holder India i et jerngrep. Meteorologene sier at temperaturene, som har krøpet opp mot 50 grader celsius, neppe vil synke med det aller første. Som bildene viser har det enkelte steder vært så varmt at asfalten har smeltet, og i tillegg til de menneskelige lidelsene er det store problemer med å opprettholde dyrevelferden på gårder og i dyrehager. Foto: EPA/HARISH TYAGI/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 1100 mennesker har mistet livet i hetebølgen som nå holder India i et jerngrep. Meteorologene sier at temperaturene, som har krøpet opp mot 50 grader celsius, neppe vil synke med det aller første.

De sørlige delene av India har hatt de mest krevende forholdene så langt med tørt og varmt vær. De fleste av de som har omkommet er anleggsarbeidere, eldre eller hjemløse som ikke har anledning til å følge myndighetenes råd om å holde seg innenførs.

Asfalten smelter Som bildene viser har det enkelte steder vært så varmt at asfalten har smeltet, og i tillegg til de menneskelige lidelsene er det store problemer med å opprettholde dyrevelferden på gårder og i dyrehager.

I den sørøstlige delstaten Andhra Pradesh, som har vært hardest rammet av de høye temperaturene, melder myndighetene om 852 omkomne siden 18. mai, skriver CNN onsdag.

Det er allerede dobbelt så mange som mistet livet i den samme regionen i fjor sommer. Og vi er bare i mai.

I nabodelstaten Telangana har gradestokken vist 48 varmegrader i helga, og mer enn 200 personer har mistet livet den siste uka. Sammenlikner man det med fjoråret, hvor 31 omkom som følge av varme i løpet av hele året, forstår man at forholdene er ekstreme.

Ingenting virker I hovedstaden New Delhi sier værmelderne at de høye temperaturene vil holde seg til godt inn i neste uke - noe som vil forlenge lidelsen til tusenvis av hjemløse som lever på gatene og i millionbyens slumområder.

NTB legger til at bare en tredel av Indias 1,2 milliarder innbyggere har tilgang til elektrisitet, og i Guragon, en by som huser mange av hovedstadens arbeidere, har det den siste tiden vært strømbrudd som varer så lenge som 10 timer.

Dette fordi strømnettet ikke klarer å håndtere alle aircondition-enhetene som desperat forsøker å holde temperaturen på et levelig nivå.

- Ingenting virker. Selv om man bader fem-seks ganger om dagen klarer man ikke å kvitte seg med heten. Vi forsøker etter beste evne å holde oss inne for å unngå heteslag. Det er mye verre enn tidligere år. Vi har knapt elektrisitet og aircondition-enhetene våre blir fullstendig ubrukelige, sier Manish Singh ifølge engelske Guardian.

- De høye makstemperaturene vil neppe falle nevneverdig i de neste dagene, men fra og med 2. juni vil vi mest sannsynlig få noen skikkelige regnbyger som vil dempe varmen, sier Brahma Prakash Yadav ved Indias meteorologiske institutt.

image: Det er så varmt at asfalten smelter. Over 1000 er døde og hetebølgen skal fortsette

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!