«Det er således IKKE et eksisterende system»

Breivik innrømmer nå at det hemmelige brorskapet Knights Templar ikke er hva han har hevdet det var.

ALENE: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her en høyreekstrem hilsen under fengslingsmøtet tidligere i år. Brorskapet han har hevdet å være en del av, innrømmer han nå at ikke eksisterer. 

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALENE: Terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør her en høyreekstrem hilsen under fengslingsmøtet tidligere i år. Brorskapet han har hevdet å være en del av, innrømmer han nå at ikke eksisterer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) innrømmer nå at den hemmelige tempelridderordenen han har hevdet å være en del av aldri har eksistert som en etablert organisasjon.

Dette kommer fram i et 38-siders brev han skal ha sendt til tre norske mediebedrifter, blant annet Dagbladet. Brevet er Breiviks forsøk på å ta til motmæle mot de sakkyndiges vurdering av ham som paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

- Eksisterer ikke I sitt manifest, i avhør og i fengslingsmøter har Breivik hevdet å være del av et større internasjonalt nettverk, klare til å gjennomføre nye terroraksjoner.

Nå inrømmer han at dette tilsynelatende aldri har vært avtalt. Tempelridderordenen Knights Templar eksisterer ikke i den form han har gjentatt og gjentatt:

«Beskrivelsen min av Knights Templar med medaljesystemet, uniformssystemet, ordineringsritualet, prinsipp- og kodeks-systemet, tittelsystemet, organisasjonssystemet er ikke noe mer enn et forslag for et fremtidig organisatorisk system. Det er således IKKE et eksisterende system,» skriver Breivik i brevet Dagbladet har mottatt.

Samtidig er Breivik tilsynelatende selvmotsigende. Etter det Dagbladet forstår står han fortsatt på at han var på et ordineringsmøte i nettverket i London, samt at han har møtt en tilknyttet serber i Liberia. Han skal også tviholde på organisasjonens eksistens overfor politiet.

Breivik skriver også i brevet at han er «en selvdreven og uavhengig militant nasjonalist og ikke et medlem av en organisasjon.»

Tre celler Da Breivik 22. juli ringte politiets nødtelefon i Nordre Buskerud politidistrikt presenterte han seg som «kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen.»

Siden det aller første avhøret i resepsjonsbygget på Utøya den 22. juli i fjor har Breivik hevdet at han er en del av organisasjonen Knights Templar, og at to andre celler står klare for nye angrep. Da han ble pågrepet på øya skal han ha uttalt: «Når den tredje cellen iverksetter sine planer, kommer det til å bli et helvete».

I avhør rett etter 22. juli repeterte Breivik flere ganger at to andre celler sto klare til å gjennomføre aksjoner.

- Han har forklart politiet om ytterligere to celler i hans organisasjon, uttalte tingrettsdommer Kim Heger 25. juli i fjor.

- Tilpasser historien I november 2011 presenterte han seg i fengslingsmøtet som «en militær kommandør i den norske motstandsbevegelsen og en ridderjustitiarius i Knights Templar Norge og Knights Templar Europa.»

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har plukket fra hverandre Breiviks påståtte brorskap som en virkelighetsfjern fantasi.

- Det virker som han tilpasser historien til noen av avsløringene i den rettspsykiatriske rapporten. Det forsterker ytterligere hypotesen om at han opererer helt alene, sier forsker og terrorekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

Endrer forklaring Også i nyere politiavhør har Breivik endret forklaring rundt hemmelige nettverk. Overfor politiet skal Breivik ha forklart at det ikke eksisterer andre celler, og at han således var alene. Imidlertid har han åpnet for å starte en ny organisasjon bak murene.

Politiet har lenge oppfattet Breiviks snakk om terrorceller og tempelridderordenen som oppspinn.

- Det er ifølge etterretningsopplysninger fra britiske myndigheter og fra andre lands myndigheter ingen indikasjon på at det skal ha vært en slik organisasjon, uttalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby tidligere i år.

- Vil skape frykt Ifølge politiadvokaten mener politiet det er en del av Breiviks overordnede terrorplan at han sier dette for å skape mest mulig frykt i samfunnet.  

- Han vil at vi skal tro på dette som en del av det trusselbilde som han ønsker å formidle. Men vi har som sagt ikke funnet noe spor etter denne organisasjonen. 

Likevel: Så sent som i mars kunne Dagbladet avsløre at politiet fortsatt grillet Breivik om mulige medhjelpere.

- Det sentrale temaet nå er medvirkere. Vi har lenge sagt at vi ikke tror noe på det, men vi har også sagt at vi ikke har konkludert endelig, og det har vi fortsatt ikke gjort. Vi konfronterer ham med all mulig informasjon fra etterforskningen som vi mener tilsier at det ikke er medvirkere eller noen organisasjon, slik han hevder, sa politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Kamp for tilregneligheten Fem dager før Beivik skal ha sendt sitt brev til Dagbladet, uttalte hans forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK at Breivik fastholder eksistensen av celler og en hemmelig orden.

- Breivik fastholder at «Knights Templar» er en organisasjon bestående av flere celler, sa Bæra.  

Etter hva Dagbladet får opplyst av kilder tett på etterforskningen, er Breivik inne i en fase med mange selvmotsigelser.

Les også: Slik skaffet han seg en enmannshær

BREV FRA CELLA: Breivik hevder han sendte VG dette brevet 28.03 og Dagbladet 31.01. 4. april ankom det Dagbladets postboks. Foto: Faksimile
BREV FRA CELLA: Breivik hevder han sendte VG dette brevet 28.03 og Dagbladet 31.01. 4. april ankom det Dagbladets postboks. Foto: Faksimile Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer