Opptøyer i Washington

- Det er sånt som skjer

Donald Trump går langt i å forsvare demonstrantene som onsdag stormet Kongressen i Washington. Twitter-meldingen ble fjernet av Twitter kort tid etterpå. Nå truer de med å utestenge presidenten for livet.

Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump går langt i å forsvare demonstranter som stormet Kongressen i Washington D.C. onsdag.

- Det er sånt som skjer når er stor valgseier blir så grådig og ondskapsfullt strippet fra flotte patrioter som har blitt dårlig og urettferdig behandlet i så lang tid. Gå hjem med kjærlighet og fred. Husk denne dagen for alltid, skriver Trump i en Twitter-melding midnatt norsk tid, i det portforbudet innføres i Washington D.C.

Omkring en halvtime etterpå fjernet Twitter presidentens Twitter-melding. Kort tid etter melder Twitter at presidentens konto er låst i tolv timer, og ber om at tre meldinger fjernes. Hvis ikke vil kontoen forbli sperret, skriver de.

Kongressen ble onsdag kveld stormet av Trump-tilhengere etter at mange tusen hadde møtt opp i USAs hovedstad for å støtte presidenten og protestere mot valgresultatet.

Stormet

Nyhetsankere på Fox News omtaler hendelsen som en mørk dag i USAs historie. Kongressen ble stormet etter at tusenvis av Trump-tilhengere hadde kommet til Washington for å vise sin støtte til presidenten og protestere mot valgresultatet, der Joe Biden vant.

KAOS: Demonstranter har dyttet barrikadene utenfor Capitol Hill over ende, og tatt seg inn i bygningen. - Trump har hisset fram dette, sier USA-forsker. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Kongressen var i ferd med å sertifisere valgresultatet da bygningen ble stengt ned og kongressmedlemmer ble evakuert.

En kvinne er bekreftet død etter at skudd ble avfyrt inne i Kongressen. Skuddene ble meldt om rundt 21.30 norsk tid. Minst fem personer er fraktet til sykehus, og det skal også ha blitt funnet en improvisert bombe i Kongressen. Minst 13 demonstranter skal ha blitt pågrepet.

Det er blitt brukt pepperspray for å stanse demonstrantene, mens demonstranter har brukt kjemiske midler mot politiet.

Trump hadde i forkant oppildnet de mange tusen tilhørerne foran Det hvite hus kort tid før opptøyene og stormingen av Kongressen startet. Der gjentok han de grunnløse påstandene om valgfusk og at han er den rette valgvinneren. Uttalelsene, som har blitt gjentatt siden valgdagen 3. november, får mye av skylden for opptøyene.

Fordømmelse

Hendelsen er blitt møtt med fordømmelse av ledere fra hele verden. En rekke av Trumps allierte, støttespillere i partiet og blant annet tidligere president George W. Bush har fordømt handlingene.

USAs forrige republikanske president George W. Bush fordømmer opprøret i Washington og kaller det et «voldelig angrep på vår hovedstad».

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

- Et avskyelig og hjerteskjærende syn, heter det i en uttalelse fra Bush.

- Dette er slik et valgresultat utfordres i en bananrepublikk, ikke i et demokrati, fortsetter den tidligere presidenten, som sier han og kona Laura med «vantro og forferdelse» har sett urolighetene i Washington utspille seg.

Bush mener demonstrantene er blitt oppildnet av løgner og falske forhåpninger. Han frykter opprøret vil gjøre alvorlig skade på hele den amerikanske nasjonen så vel som USAs omdømme.

- Det er det fundamentale ansvaret til enhver patriotisk innbygger å slutte opp om rettsstaten, sier Bush.

En nåværende rådgiver i Det hvite hus sier til CNN at Donald Trump har skylden for opprøret i Washingtons gater og i kongressbygningen.

– Vi hadde aldri trodd at dette kunne skje. Det er ikke mulig å forsvare, sier den ikke navngitte rådgiveren til CNN.

Vil fortsette sertifiseringen

– Skylden er helt klart hos presidenten, legger rådgiveren til.

Donald Trump har siden valgdagen 3. november nektet å erkjenne resultatet, som ga en klar seier til Joe Biden. Siden har Donald Trump forsøkt å bestride resultatene gjennom en rekke søksmål i flere delstater.

Resultatet ble imidlertid ratifisert av valgmannskollegiet, som samlet seg i midten av desember og formelt stemte fram Biden. Kongressen skulle onsdag kveld sertifisere resultatet.

Kort tid før midnatt norsk tid natt til torsdag meldes det et Kongressen er sikret. Senatsledere fra begge partiene melder kort tid etterpå at sertifiseringen vil fortsette i Kongressen."

- Vi har vi bestemt at vi skal fortsette i kveld på Capitol når det er godkjent for bruk, sier speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, i en kunngjøring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer