Oppvaskmøte: Krf-leder Knut Arild Hareide møter nå Frp-nestleder Per Sandberg for første gang siden de to barket sammen den dagen Sandberg beskylte Krf for å ha et enormt ansvar for terror og drap på barn. Her sitter de på hver sin side av det store møtebordet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oppvaskmøte: Krf-leder Knut Arild Hareide møter nå Frp-nestleder Per Sandberg for første gang siden de to barket sammen den dagen Sandberg beskylte Krf for å ha et enormt ansvar for terror og drap på barn. Her sitter de på hver sin side av det store møtebordet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det er satt en standard for hva som ikke er akseptabelt

Hareide på vei inn til møtet med Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På vei inn til dagens møte i Nydalen sier Krfs leder Knut Arild Hareide at han ser fram til møtet der han for første gang vil møte Frp´s nestleder Per Sandberg etter anklagene om at partiet hans har ansvar for barnedrap og terror.

- Det er satt en standard for hva som ikke er akseptabelt, sier Hareide.

På spørsmål om hva han skal si til Sandberg svarer han:

- Det jeg skal si til Per Sandberg skal jeg si til Per Sandberg.

- Hvordan tror du det blir å møte ham?

- Jeg tror det blir greit. Han kom med noen uakseptable sitater, som de har beklaget, sier Hareide.

Han sier han ikke føler behov for å skvære opp med Frp-nestleder Per Sandberg.

Tok banen Krf-leder Knut Arild Hareide kom med t-banen til Nydalen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones
Tok banen Krf-leder Knut Arild Hareide kom med t-banen til Nydalen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er en sak jeg langt på vei er ferdig med. Det kom en tydelig beklagelse fra Frp, så jeg opplever ikke at jeg har noe usnakket med Per Sandberg. Jeg ønsker først og fremst å ha en debatt om de politiske sakene, sier Hareide.

Justeringer
Tema for møtet er hvordan de fire borgerlige partiene som utgjør regjeringens parlamentariske grunnlag kan samarbeide bedre.

- Vi har et positivt samarbeid som kan bli enda bedre. Det er en annen situasjon nå. De økonomiske perspektivene er ikke helt de samme som da vi møttes sist. Noen prioriteringer må justeres, sier han.

Det er statsminister Erna Solberg som har tatt initiativet til møtet. Etter budsjettstøyen i høst var det åpenbart for alle fire samarbeidspartiene at de bør koordinere seg bedre.

- Jeg tror det blir er konstruktivt og godt møte, hvor vi skal diskutere løsninger framover. Det er lurt å møtes på et litt bredere plan enn bare partilederne for å diskutere saker framover og hvordan samarbeidsformen fungerer, sier statsministeren på vei inn til møtehotellet.

På spørsmål om den offentlige krangelen mellom Sandberg og Hareide, svarer statsministeren:

- Jeg tror det er politikken som er viktig for alle som møtes her i dag.

Hun svarer ikke på spørmål om problemer ved det borgerlige samarbeidet.

Vil se framover: Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å snakke om Sandbergs utblåsing.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vil se framover: Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å snakke om Sandbergs utblåsing. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi har et godt samarbeid, men vi er nødt til å diskutere hvordan vi gjør det framover.

Hun blir også spurt om regjeringen trenger  en statsråd i den rollen Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen hadde i Stoltenberg-regjeringen. Da var han statsråd på Statsministerens kontor, men ansvar for å koordinere regjeringspartiene og stortingsgruppene deres.

- Jeg tror ikke dette kan løses av en enkeltperson, sier Solberg, som presiserer at situasjonen er annerledes for denne regjeringen, med to støttepartier, enn den rødgrønne regjeringen, hvor alle partiene satt i regjering.

Heller ikke Frp-leder og finansminister Siv Jensen ønsket å snakke om Sanbergs utblåsing.

- Vi er ferdige med den saken. Det som er viktig nå er å rette blikket framover for det er mange store viktige saker som de fire partiene er opptatt av, sier hun.

Blå-grønn-rødt lys Mens Høyre og Frp´s statsråder kom i svarte regjeringsbiler reiste Venstres partileder Trine Skei Grande med t-banen til Nydalen stasjon sammen med Knut Arild Hareide. Da de to var på vei oppover rulletrappa fra perrongen skiftet lyset mellom blått, grønt og rødt.

- Jeg forventer at vi kommer til å se på de store utfordringene Norge står ovenfor. Det grønne skiftet kommer tidligere enn planlagt, blant annet på grunn av de lave oljeprisene. Vi står overfor store omstillinger, og det må et stort krafttak til, sier Venstre-lederen.

Hva er det viktigste for deg på møtet i dag?

Møteleder: Det er statsminister Erna SOlberg som har tatt initiativet til møtet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Møteleder: Det er statsminister Erna SOlberg som har tatt initiativet til møtet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste for meg er det grønne skiftet, sier hun.

Problemsaker Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier at samarbeidet på Stortinget stort sett går bra.

- Det hender at vi har noen utfordringer og det er ikke alt mediene får tak i, men stort sett er det en god tone og et konstruktivt samarbeid på Stortinget, sier han på vei inn.

I tillegg til partiledelsen i de fire partiene er også de parlamentariske lederne med på dagens Nydalen-møte. Han mener partiene må klare å avslutte de vanskelige sakene raskere.

- Det blir for mye fokus på de få sakene som er vanskelig å løse og for lite fokus på de gode sakene vi klarer å løfte fram i fellesskap. Vi må bli flinkere til å presentere de gode sakene og de vanskelige sakene må vi selvsagt håndtere, men vi bør ikke holde på i evigheter med dem, sier Helleland.

Dagbladet kommer med mer