«Det er selvsagt grusomt for ungene til dem vi henger ut som horekunder»

STAVANGER (Dagbladet): «Lisa» ligger i buskene og spionerer på horekunder. Deretter henger hun dem ut på plakater over hele Stavanger. Offentliggjøring av horekunder er eneste måte å stoppe denne trafikken på, mener «Lisa».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er selvsagt grusomt for ungene til de mennene vi henger ut som horekunder. Men det er faren deres som må ta ansvaret for sine handlinger, ikke vi, sier en av de fem kvinnene til Dagbladet.

Vi treffer «Lisa» i all hemmelighet en torsdagskveld. En reflektert, voksen kvinne med intens avsky for prostitusjon. Hennes metoder virker ekstreme på selv garvede pornobålbrennere, og selv kvinnegruppa Ottar kjenner ikke identiteten til medlemmene i Aksjon Kriminaliser Horekunden.

Flere kvelder i uka snoker kvinnene rundt horestrøket i Stavanger sentrum. Mellom hovedkvarteret til oljeselskapet Mobil og idylliske Gamle Stavanger foregår et ganske åpenlyst salg av magre jentekropper, en virksomhet som aksjonistene har holdt under oppsikt i flere måneder.

Jentene bruker forkledninger og mange forskjellige biler for ikke å bli oppdaget. Noen ganger ligger de bokstavelig talt i buskene og noterer kundenes bilnummer.

Tre uthengt

Den drøye måneden aksjonen har pågått, har tre menn blitt hengt ut offentlig som horekunder. Flere titalls plakater med mennenes navn og adresser blir klistret på offentlige bygninger med superlim. I tillegg postes 200- 300 løpesedler til beboere i nabolaget.

Aksjonistene har ei liste over nærmere 30 andre kunder, som vil bli navngitt neste gang de viser seg.

Ingen sympati

- Myten om stygge, gamle menn som ikke får seg noe, stemmer ikke. Vi ser blant annet familiefedre som utnytter narkomane jenter.

- Har dere ingen sympati for familiefaren som får livet ødelagt?

- Nei, han har valgt det selv. Jeg er bare glad for at kona får vite hva slags mann hun er gift med. Det må jo egentlig være en lettelse for henne. Jeg innser at barna er en uskyldig part i dette, men hvorfor skal vi ta ansvar for dem? Vi har gått ut med advarsler om at vi kommer til å henge ut horekundene i Stavanger. Likevel kommer de tilbake. Disse mennene må ta ansvar for egne handlinger, mener «Lisa».

Skape blest

Aksjonistene har fått mye kritikk gjennom lokalpressen. Byrettsjustitiarius Olav Laake mener at det de gjør er kriminelt. Kirkens Bymisjon er kritisk til hva jentene egentlig oppnår.

- Trafikken på strøket har faktisk roet seg betraktelig etter at vi satte i gang. Det kan godt være at de går over til å bruke Internett eller mobiltelefoner, men vi vil ha det vekk fra gatene. Dessuten er det alltid horene som blir fokusert. Vi vil skape blest om mennene som utnytter kvinner med rusproblemer, og få Stortinget til å kriminalisere horekundene.

- Hva synes du om disse mennene?

- De er svin!

<B>OMSTRIDT:</B>Horekundeaktivist «Lisa» viser fram plakaten med navn på menn som kjøper sex på horestrøket på Strandkaia i Stavanger. - Disse mennene må ta ansvar for egne handlinger, sier Lisa.