«Det er sikkert like mange homofile i KrF som i andre partier»

Karl Edvin Moksnes er fylkessekretær i Dagfinn Høybråtens partilag - og åpen homofil. Nå ber han andre KrF-ere stå fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUM (Dagbladet): - Jeg har opplevd KrF-ledelsen og medlemmene i Akershus som helt enestående. De har vært kjempeflotte og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, sier Moksnes.

KrF-eren, som har vært sammen med en mann i 11 år og i fjor inngikk partnerskap, snakker for første gang om reaksjonene etter at VG for tre uker siden skrev over to sider: «KrF-topp i Høybråtens hjemfylke er HOMO-SAMBOER». Moksnes har aldri lagt skjul på legningen sin overfor partiet. Han har vært gruppeleder for KrF i Ski kommune i åtte år og vært varaordfører. Siden han nå er ansatt som fylkessekretær i Akershus KrF vil han ikke uttale seg direkte om politiske spørsmål. Samtidig står han ufrivillig midt i den homostormen som igjen har rast mot KrF etter at Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik nektet å ta stilling til Misjonsforbundets diskriminering av homofile. For Moksnes er for tida den eneste noenlunde kjente KrF-eren som samtidig er såkalt homofilt praktiserende.

- Jeg har en ambivalent holdning til dette. Jeg lever helt åpent. Samtidig har jeg ikke behov for presseoppmerksomhet, sier Moksnes.

- Er det ikke positivt for KrF at noen står fram?

- Jo, i høyeste grad.

- Tror du de vil få problemer hvis de gjør det?

- Jeg håper ikke det. Det burde ikke være noe problem, for jeg synes KrF og samfunnet for øvrig har forandret seg mye siden Anders Gåsland sto fram. Det bildet som er skapt av KrF og KrFs ledelse stemmer ikke med min virkelighetsoppfatning. Jeg opplever KrF som romslig og tolerant overfor meg, sier Moksnes.

Utstøtt

Slik var det ikke for Anders Gåsland. Da han som KrFu-leder for 12 år siden kom ut av skapet, i beste «kosetvtid» en lørdagskveld på NRK, var KrF overhodet ikke klar for en tillitsvalgt homse. De første til å bevise det, var det samme fylkeslaget som Moksnes nå styrer det daglige organisasjonsarbeidet for.

Like etter at Gåsland avslørte sin legning, fjernet nominasjonsmøtet ham fra stortingsvalglista.

Den modige 24-åringen hadde tenkt å fortsette som KrFu-leder, men de ville ikke ha ham. Da Gåsland ble frosset ut, sendte det et klart signal ut til alle homofile i KrF: Det er greit dere har den legningen, men skjul det for Guds skyld hvis dere vil opp og fram. Slik ble det. Siden Gåslands tid har ikke KrF hatt noen sentrale tillitsvalgte eller folkevalgte med åpen homofil legning. Til og med Frp, som også var imot partnerskapsloven, har en homofil stortingsrepresentant.

Da VG skrev om Moksnes for tre uker siden, ville han ikke bli intervjuet. Derfor føler ikke han at han har «stått fram» selv.

Mange lever skjult

- Vil du oppfordre andre KrF'ere til å stå fram?

- Ja, men det må folk velge selv. Jeg skjønner at mange ikke vil. Samtidig opplever jeg at KrF legger til rette for at det ikke skal være problematisk. Jeg tror det vil være verre å stå fram som homofil i toppidretten enn i KrF, sier han.

- Siden ingen ennå har lyktes med både å være åpen homofil og tillitsvalgt i KrF, tror du det er mange homofile i partiet som sliter med å holde legningen skjult?

- Ja, jeg er bekymret for det. Det er sikkert like mange homofile i KrF som i andre partier.

Verken Valgerd Svarstad Haugland eller fylkesleder Ellen Bjørdal Nylenna, som sammen med Moksnes deltok på årsmøtet i Akershus KrF i går, vil svare på om det er positivt at homofile i KrF står fram. Men Høybråten har ingenting imot det.

- Jeg vil si det er helt greit. Vi har ikke noen regler som hindrer det og ønsker heller ikke å ha det, sier Høybråten.

HOMOFIL ÅPENHET: Fylkessekretær Karl Edvin Moksnes, KrFs eneste åpne homofile, var i går sentral i organiseringen av årsmøtet i Akershus KrF der kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og Dagfinn Høybråten deltok . Svarstad Haugland vil ikke svare på om det er positivt at homofile i KrF står fram.