- Det er sjelden grunnlag for å si at man kan glemme et drap fullstendig

Drapssiktet mann (18) hevder å ha et stort hull i hukommelsen på tidspunktet da Hilda Feste (98) ble drept. Rettspsykolog er skeptisk.

FRA FENGSLINSMØTET: 18-åringsens forsvarer, Rolf Knudsen (i midten), politiadvokat Asbjørn Onarheim og bistandsadvokat for avdøde Hilde Festes familie, Beate Hamre, under fengslinsmøte i Nordhordland tingrett. Foto: Lisa Turøy Christiansen / Scanpix
FRA FENGSLINSMØTET: 18-åringsens forsvarer, Rolf Knudsen (i midten), politiadvokat Asbjørn Onarheim og bistandsadvokat for avdøde Hilde Festes familie, Beate Hamre, under fengslinsmøte i Nordhordland tingrett. Foto: Lisa Turøy Christiansen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 18-årige mannen fra Os som er siktet for det brutale drapet på Hilda Feste (98) 1. nyttårsdag i år, husker fremdeles ikke noe fra drapstidspunktet, ifølge hans forsvarer, Rolf Knudsen.

- Han vet at han satt hjemme hos en kamerat og drakk sprit av typen 60 prosent denne kvelden. Deretter er alt svart inntil han våkner hjemme på gutterommet i mors hus i Os, sier Knudsen.

Psykiater Leif Erik Rønneberg Hauge og psykiatri-spesialist Jan Øystein Berle er nå i gang med å ta stilling til om 18-åringen er tilregnelig.

- Dette arbeidet er i rute. Vi regner med å ha sakkyndigrapporten klar i starten av juni, sier Hauge til Dagbladet.

Bevisstløshet blir tema - Hovedproblemstillingen blir å se på bevissthetsforstyrrelse når tiltalte hevder at han eller hun husker noe, hvilket er det viktigste symptomet på en bevissthetsforstyrrelse. Men i Norge skjer det kun i én til to saker i året at noen blir vurdert som bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Dette skjer svært sjeldent i drapssaker, sier rettspsykolog og forsker, Pål Grøndahl.

Forsvarer Knudsen bekrefter at spørsmålet om bevisstløshet er et av de temaene de oppnevnte rettspsykiatere skal vurdere og uttale seg om knyttet til 18-åringen. Knudsen ønsker ikke å kommentere Grøndahls uttalelser ut over at han forholder seg til sin klients forklaring.

- Skeptisk Grøndahl har på et generelt vitenskapelig grunnlag vanskelig for å tro det når personer siktet for drap hevder at de ikke husker noe fra drapstidspunktet.

DREPT: I dag ble en 18 år gammel mann pågrepet for drapet på den 98 år gamle Hilda Feste i Os om kvelden 1. januar i år. På dette bildet er etterforskere i jobb på åstedet dagen etter. FOTO: TOR ERIK H. MATHISEN.
DREPT: I dag ble en 18 år gammel mann pågrepet for drapet på den 98 år gamle Hilda Feste i Os om kvelden 1. januar i år. På dette bildet er etterforskere i jobb på åstedet dagen etter. FOTO: TOR ERIK H. MATHISEN. Vis mer

- Det finnes ikke noe faglig grunnlag for å si at du skal huske et drap dårligere enn andre dramatiske ting. Forskningslitteraturen sier tvert imot at du husker dramatiske hendelser bedre enn andre opplevelser, sier Grøndahl.

Her får Grøndahl støtte fra forsker og redaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Pål Johan Karlsen, som har skrevet boken «Hva er hukommelse».

- Det er god grunn til å være skeptisk til påstanden om hukommelsestap. For det første fordi personen da slipper å forklare seg nærmere om hendelsesforløpet og om et eventuelt alibi. For det annet fordi mye forskning bekrefter nettopp det Grøndahl sier: At emosjonelt sterke og uvanlige hendelser setter seg spesielt godt i hukommelsen, sier Karlsen.

- Påfallende Ifølge internasjonal faglitteratur hevder en tredjedel av alle drapssiktede personer at de husker lite eller ingenting fra drapstidspunktet. Dette er påfallende, mener Grøndahl og Karlsen.

- Det er sjeldent grunnlag for å si at man kan glemme et drap fullstendig. Dette kan i enkelte tilfeller forekomme av rus, men da skal det være i slike mengder at det er vanskelig å foreta seg noe annet. I slike tilfeller er det ofte blandinsginntak av alkohol og naroktika, sier Grøndahl.

Fant blodig putetrekk Hilda Feste ble funnet drept i sitt hjem i Os på kvelden den 1. nyttårsdag i år etter at hun hadde utløst sin trygghetsalarm. En hjelpepleier fikk et glimt av drapsmannen inne hos Hilda, og skal ha sett ham forgripe seg på henne. For tre uker siden ble det klart at politiet har funnet Festes DNA på siktedes bopel. Dette skal dreie seg om blod på et putetrekk. Det er også blitt funnet siktedes DNA på Hilda Festes bukser.

18-åringes mor så sønnen kom hjem drapskvelden. Hvorvidt 18-åringen da skal ha hatt spor av blod på klærne, ønsker ikke forsvarer Knudsen å kommentere.

PÅFALLENDE: Rettspsykolog og forsker, Pål Grøndahl, mener det er påfallende at svært mange drapssiktede hevder de ikke husker noe fra selve drapstidspunktet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅFALLENDE: Rettspsykolog og forsker, Pål Grøndahl, mener det er påfallende at svært mange drapssiktede hevder de ikke husker noe fra selve drapstidspunktet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Mor og sønn hadde en dialog da han stod opp dagen etter mellom klokken 13 og 15. Da merket mor at sønnen hadde drukket kvelden før, men hun reagerte ikke på at noe var unormalt eller galt, sier Knudsen.

Tiltalen i saken er ventet å være klar i løpet av sommeren, ifølge politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

Fikk besøk av mor Den siktede 18-åringen hadde akkurat fått ny jobb og skal ha levd et liv som Os-ungdommer flest inntil han ble pågrepet og siktet for drapet den 21. mars. Siden den gang har den tidligere ustraffede 18-åringen sittet varetektsfengslet i Bergen fengsel, de første fire ukene med brev og besøksforbud. Men i påsken og like før påske fikk han endelig lov til å ha besøk av sin familie i fengselet.

- Hans mor og søster har besøkt ham i fengselet. Dette satt han svært stor pris på, sier 18-åringens forsvarer, Rolf Knudsen, til Dagbladet.

- Det faktum at 18-åringen er siktet i en alvorlig drapssak er selvsagt en helt ubeskrivelig situasjon både for ham og familien. Hans mor er opptatt av at 18-åringen må være i fokus og at han trenger all den støtte han kan få, sier Knudsen.

- Enorm påkjenning 18-åringen har hatt det svært tøft i fengselet de siste ukene, ifølge forsvareren. Selv har han kontakt med sin klient i fengselet flere ganger per uke.

- Fengselsoppholdet har så langt vært en enorm påkjenning for 18-åringen. Han har det fryktelig tungt, og har fått hjelp av psykolog i fengselet, sier Knudsen.

VENN AV SIKTEDE: Ronny Svendsen (19) er venn av den drapssiktede 18-åringen, og ble svært overrasket over pågripelsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
VENN AV SIKTEDE: Ronny Svendsen (19) er venn av den drapssiktede 18-åringen, og ble svært overrasket over pågripelsen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Politiadvokat Onarheim opplyser at varetektsfengslingen av 18-åringen går ut 20. april og at domstolene da må ta stilling til hvorvidt siktede fortsatt skal varetektsfengsles. Onarheim antar 18-åringen vil sitte varetektsfengslet inntil det foreligger en dom i saken. Knudsen presiserer viktigheten av at vilkårene for fortsatt varetektsfengsling gjennomgås ofte av hensyn til klientens unge alder.

- En normal gutt En av 18-åringens beste venner, Ronny Svendsen (19), har tidligere uttrykt sjokk over at hans kamerat var pågrepet for dette drapet.

- I det øyeblikket jeg kom inn på skolen fikk jeg vite at det var min gode venn som var pågrepet. Da raste tankene rundt i hodet på meg. Jeg tenkte: «Nei! Det kan ikke være ham», fortalte Svendsen til Dagbladet dagen etter at kameraten ble pågrepet.

I ukene etter at Hilda ble drept og til 18-åringen ble pågrepet og siktet for drapet, skal han ha oppført seg som normalt, kommet på jobb som vanlig og vært med venner på fritiden. Da Svendsen diskuterte Hilda Feste-drapet med siktede, sa 18-åringen at «drapet var helt sykt», ifølge Svendsen.

Bjørn Birknes, rektor ved Os videregående skole hvor siktede har vært elev, sier at 18-åringen har fremstått som en helt normal gutt.

- Flere elever ved skolen har tidvis vært innom rektors kontor på grunn av spesielle hendelser, men han var ikke en av dem, fortalte Birknes til Dagbladet like etter at 18-åringen ble pågrepet.

Bistandsadvokaten til Hilda Festes familie, Beate Hamre, sier familien til Hilda fortsatt er i sorg og har det vanskelig etter det brutale drapet. Ut over dette ønsker hun ikke å kommentere saken. Hilda Festes nevø, Per Arne Rød, har tidligere uttalt til Dagbladet at dette er en forferdelig sak som har slått hardt ned blant Hildas nærmeste.

ÅSTED: 18-åring er siktet for drap på 98-åring ved Gamleheimshagen på Os. Etter drapet ble lys tent i bed utenfor leligheten til Hilda Feste. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
ÅSTED: 18-åring er siktet for drap på 98-åring ved Gamleheimshagen på Os. Etter drapet ble lys tent i bed utenfor leligheten til Hilda Feste. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer